Lakást vagy házat vásárolnék

Legyen szó használt lakásról, vagy házról, vagy egy új építésű ingatlanról, a vásárlás is egy lakáscél, amelyre a lakástakarék megtakarítási szerződések felhasználásra kerülnek.

Meg van a lakáscél! Mi kell még?

 

egy ingatlan

és

egy leendő tulajdonos

Milyen lehet az ingatlan?

Bármely magyarországi lakóingatlan (lakás, családi ház vagy tanya) megvásárolható akár új vagy használt, kivéve, ha ez az ingatlan üdülő vagy nyaraló.

Mely személynek kell tulajdonosnak lennie a választott ingatlanban?

Aki tulajdonos vagy haszonélvezeti joggal fog rendelkezni az ingatlanban, ő lesz a megtakarítási összeget lakáscélra felhasználó személy.

Ez a személy, lehet a lakástakarék szerződés szerződője (aki a szerződést kötötte), vagy a kedvezményezettje (akit a szerződő korábban a szerződés kedvezményezettként választott), illetve a szerződő vagy a kedvezményezett közeli hozzátartozója. Mikor, melyik személy lehet, megnézheti itt.

Mi a teendőm? mi vár rám?

Nézzük lépésenként, mit kell Önnek tennie ahhoz, hogy hozzájuthasson az évek alatt gyűjtött betéthez, kamataihoz, az állami támogatási összeggel együtt, vásárlási lakáscélra!

Nyomtatványok kitöltése


Ha Ön a szerződő (személyesen, vagy a régi OTPdirekt internetbankban):

 

 • nincs más feladata, mint elfogadni a kiutalást és lakáscélra felhasználást választania a Válaszlap a kiutalásról nyomtatványon,
 • ha nem jelölt meg korábban kedvezményezettet, akkor Ön (szerződő) dönthet az ingatlanról és a felhasználó személyről,
 • ha választott korábban kedvezményezettet, akkor tájékoztassa a kedvezményezettet a döntéséről.


Ha Ön a kedvezményezett (csak személyesen):


 

 • akkor meg kell várnia, míg a szerződő elfogadja a kiutalást és lakáscélú felhasználást választ, ezután dönthet Ön, mint kedvezményezett az ingatlanról és a felhasználó személyről, a Lakáscélú nyilatkozat nyomtatványon.

(18 év alatti személy esetén, a kiskorú törvényes képviselője járhat el a fenti esetekben.)

Személyes azonosítás személyesen vagy online

A szerződőnek és a kedvezményezettnek (ha van) meg kell jelennie* bármely OTP Bank fiókban személyes azonosításra, ahol akár leadhatók a kitöltött nyilatkozatok, dokumentumok is, melyek központilag kerülnek rögzítésre és feldolgozásra.

*Amennyiben a szerződő rendelkezik régi OTPdirekt internetbank szolgáltatással, akkor nem szükséges OTP Bank fiókba mennie, azonosítását és nyilatkozatát ott is megteheti. A kedvezményezett kizárólag személyesen az OTP Bank fiókban intézkedhet.

Kifizetéshez szükséges előzetes lakáscélú dokumentumok beszerzése

A lakás, ház vásárlásnál a megtakarítás kifizetéséhez a Földhivatali pecséttel ellátott végleges Adásvételi szerződést szükséges beküldeni.

A kifizetés előtt benyújtandó dokumentumokról bővebben a Dokumentumlista a megtakarítás kifizetéséhez (magánszemély) nyomtatványon tájékozódhat.

Az Adásvétel esetén az adásvételi szerződés tartalmi követelményei nyomtatványon pedig az Adásvételi szerződés tartalmáról talál hasznos információkat!

A megtakarítás kifizetéséhez szükséges dokumentumok leadása

Kizárólag eredetiben, személyes azonosítást követően, bármely OTP Bank fiókban leadható:

 • a Szerződő által az eredeti, kitöltött és aláírt Válaszlap (a kiutalás elfogadásáról), vagy a régi OTPdirekt internetbankon keresztül
 • a Kedvezményezett* által az eredeti, kitöltött és aláírt Lakáscélú nyilatkozat (az állami támogatás felhasználásának céljáról.

  *Amennyiben nincs Kedvezményezett megjelölve a szerződésen, a Szerződő nyilatkozhat és adhatja le a Lakáscélú nyilatkozatot.
  Amennyiben 18 év alatti a Kedvezményezett, a Lakáscélú nyilatkozatot a 18 év alatti Kedvezményezett nevére szükséges kitölteni, és a 18 év alatti Kedvezményezett Törvényes képviselője nyilatkozhat a nevében.

Másolatban beküldhetők a kifizetéshez szükséges egyéb dokumentumok, a választott lakáscélhoz kapcsolódóan:

 • az LTPkifizetes@otpbank.hu e-mail címre, az e-mail tárgymezőjében a lakástakarék szerződése számának feltüntetésével (például 11773999-12345678).

A kifizetéshez szükséges egyéb dokumentumokról, lakáscélonként bővebben a Dokumentumlista a megtakarítás kifizetéséhez (magánszemély) nyomtatványon tájékozódhat. Eredetiben nem szükséges beküldeni egyiket sem, kivéve, ha erre a dokumentumlista külön kitér (például Földhivataltól kikért, eredeti hiteles Tulajdoni lap).

 

OTPdirekt internetbankon keresztüli azonosítás és nyilatkozás


Ha Ön a Szerződő és rendelkezik régi OTPdirekt internetbank szolgáltatással (nem mobil applikáció),

 • rendelje hozzá a lakástakarék szerződéseit a fiókjához (ha korábban még nem tette meg),
 • a Lakástakarék menüponton belül a „Nyilatkozat Lakástakarék szerződés felhasználásáról” teheti meg a nyilatkozatát a kiutalás elfogadásáról és a lakáscélra való felhasználásról,
 • ha nem jelölt meg korábban kedvezményezettet, akkor Ön (szerződő) dönthet továbbá az ingatlanról és a felhasználó személyről,
 • ha választott korábban kedvezményezettet (aki 18 év feletti), akkor tájékoztassa a kedvezményezettet a döntéséről.

Ha Ön (szerződő) a törvényes képviselője az Ön által korábban választott kedvezményezett kiskorúnak (18 év alatti):

 • akkor Ön (szerződő) törvényes képviselőként, a kiskorú (18 év alatti) személy nevében eljárva dönthet az ingatlanról és a felhasználó személyről.

  (Például: szerződő: apa, kedvezményezett: a 12 éves gyermeke)

Ha nem Ön (szerződő) a törvényes képviselője az Ön által korábban választott kedvezményezett kiskorúnak (18 év alatti):

 • szerződőként, nyilatkozatait személyes azonosítást követően, bármely OTP Bank fiókban teheti meg,
 • a kiskorú (18 év alatti) kedvezményezett nevében eljáró törvényes képviselője szintén a nyilatkozatait személyes azonosítást követően, bármely OTP Bank fiókban teheti meg, a kiskorú személyi azonosító okmányai bemutatása mellett.

  (Például: szerződő: nagymama, kedvezményezett: a 12 éves unoka. A nagymama unokájának a törvényes képviselője a gyermek szülője (apa vagy anya) lesz.)


OTPdirekt internetbank belépés


Ha Ön a kedvezményezett (18 év feletti):

 

 • nyilatkozatait személyes azonosítást követően, bármely OTP Bank fiókban teheti meg.

A megtakarítás kifizetése

Amennyiben a kifizetéshez szükséges feltételek teljesültek, azaz megtörtént a nyomtatványok/dokumentumok kitöltése, beküldése és a személyes azonosítás is, és letelt a kiutalási időszak, akkor a lakástakarék 15 napon belül átutalja a megadott számlaszámra a megtakarítási összeget.

A megtakarítási összeg felhasználása

Az Adásvételi szerződésben a kiutalási időszak első napját követő fizetési határidővel rendelkező vételárrészletre már felhasználható a megtakarítási összeg. Az Adásvételi szerződésben, hogy milyen módon kell szerepelnie a megtakarítási összegnek, bővebben a Adásvétel esetén az adásvételi szerződés tartalmi követelményei nyomtatványon tájékozódhat.

A Lakáscélú nyilatkozat nyomtatványon meghatározott felhasználó személynek pedig tulajdonjogot, vagy haszonélvezeti jogot kell szereznie a megvásárlandó ingatlanban.

Lakáscélú felhasználás igazolása

Miután felhasználta a teljes megtakarítási összeget, Önnek ezt igazolnia is szükséges!

Adásvétel esetén, azt kell igazolni, hogy a felhasználó személy már tulajdonos az ingatlanban, azaz megvalósult a vásárlás. A lakáscélú felhasználás igazolása történhet pl. Tulajdoni lappal, Eladói nyilatkozattal, Földhivatali határozattal stb., bővebben a Dokumentumlista a megtakarítás kifizetését követő utólagos igazoláshoz (magánszemély) nyomtatványon tájékozódhat.

Az igazolási dokumentumok beküldhetők elektronikusan is a Számlaösszesítő utólagos lakáscél igazoláshoz beküldött számlákról kitöltésével, a nyomtatványon szereplő LVBOKLakascel@otpbank.hu e-mail címre, az e-mail tárgymezőjében a lakástakarék szerződése számának feltüntetésével (például 11773999-12345678), a megtakarítás kifizetésétől számított 180 napon belül.

GRATULÁLUNK!
Ön ezzel sikeresen felhasználta a lakástakarék megtakarítást adásvétel lakáscélra!

További információra van szükségem

A tájékoztatás nem teljes körű. (A fentiek a 2018.10.16-ig megkötött állami támogatással rendelkező lakástakarék szerződésekre vonatkoznak.) Ha bővebb tájékoztatásra van szüksége, a nyilatkozatok kitöltésével kapcsolatban, vagy a felhasználásra választott ingatlan, illetve személy, vagy bármely kérdés esetében, forduljon bizalommal a +36-1-366-6900 számon elérhető ügyfélszolgálatunkhoz, vagy kérjen visszahívást!