Felújítani szeretnék

A felújítás, korszerűsítés az egyik legnépszerűbb lakáscél, amelyre a lakástakarék megtakarítási szerződések felhasználásra kerülnek. A Lakáscél példák ügyfeleinknek tájékoztatónkban néhány példát is mutatunk.

Meg van a lakáscél! Mi kell még?

 

egy ingatlan

és

egy tulajdonos

Milyen lehet az ingatlan?

Bármely magyarországi lakóingatlan (lakás, családi ház vagy tanya) felújítható, korszerűsíthető, kivéve, ha ez az ingatlan üdülő vagy nyaraló.

Mely személynek kell tulajdonosnak lennie a választott ingatlanban?

Aki tulajdonos vagy haszonélvezeti joggal rendelkezik az ingatlanban, ő lesz a megtakarítási összeget lakáscélra felhasználó személy.

Ez a személy, lehet a lakástakarék szerződés szerződője (aki a szerződést kötötte), vagy a kedvezményezettje (akit a szerződő korábban a szerződés kedvezményezettként választott), illetve a szerződő vagy a kedvezményezett közeli hozzátartozója. Mikor, melyik személy lehet, megnézheti itt.

Mi a teendőm? mi vár rám?

Nézzük lépésenként, mit kell Önnek tennie ahhoz, hogy hozzájuthasson az évek alatt gyűjtött betéthez, kamataihoz, az állami támogatási összeggel együtt, felújítási lakáscélra!

Nyomtatványok kitöltése


Ha Ön a szerződő:


 

 • nincs más feladata, mint elfogadni a kiutalást és lakáscélra felhasználást választania a Válaszlap a kiutalásról nyomtatványon,
 • ha nem jelölt meg korábban kedvezményezettet, akkor Ön (szerződő) dönthet az ingatlanról és a felhasználó személyről,
 • ha választott korábban kedvezményezettet, akkor tájékoztassa a kedvezményezettet a döntéséről.


Ha Ön a kedvezményezett:


 

 • akkor meg kell várnia, míg a szerződő elfogadja a kiutalást és lakáscélú felhasználást választ, ezután dönthet Ön, mint kedvezményezett az ingatlanról és a felhasználó személyről, a Lakáscélú nyilatkozat nyomtatványon.

(18 év alatti személy esetén, a kiskorú törvényes képviselője járhat el, a fenti esetekben.)

Személyes azonosítás

A szerződőnek és a kedvezményezettnek (ha van) meg kell jelennie, bármely OTP Bank fiókban személyes azonosításra, ahol akár leadhatók a kitöltött nyilatkozatok is, melyek központilag kerülnek rögzítésre és feldolgozásra.

A megtakarítás kifizetéséhez szükséges dokumentumok leadása

Kizárólag eredetiben, személyes azonosítást követően, bármely OTP Bank fiókban leadható:

 • a Szerződő által az eredeti, kitöltött és aláírt Válaszlap (a kiutalás elfogadásáról)
 • a Kedvezményezett* által az eredeti, kitöltött és aláírt Lakáscélú nyilatkozat (az állami támogatás felhasználásának céljáról.

  *Amennyiben nincs Kedvezményezett megjelölve a szerződésen, a Szerződő nyilatkozhat és adhatja le a Lakáscélú nyilatkozatot.
  Amennyiben 18 év alatti a Kedvezményezett, a Lakáscélú nyilatkozatot a 18 év alatti Kedvezményezett nevére szükséges kitölteni, és a 18 év alatti Kedvezményezett Törvényes képviselője nyilatkozhat a nevében.

Másolatban beküldhetők a kifizetéshez szükséges egyéb dokumentumok, a választott lakáscélhoz kapcsolódóan:

 • az LTPkifizetes@otpbank.hu e-mail címre, az e-mail tárgymezőjében a lakástakarék szerződése számának feltüntetésével (például 11773999-12345678).

A kifizetéshez szükséges egyéb dokumentumokról, lakáscélonként bővebben a Dokumentumlista a megtakarítás kifizetéséhez (magánszemély) nyomtatványon tájékozódhat. Eredetiben nem szükséges beküldeni egyiket sem, kivéve, ha erre a dokumentumlista külön kitér (például Földhivataltól kikért, eredeti hiteles Tulajdoni lap).

A megtakarítás kifizetése

Amennyiben a kifizetéshez szükséges feltételek teljesültek, azaz megtörtént a nyomtatványok/dokumentumok kitöltése, beküldése és a személyes azonosítás is, és letelt a kiutalási időszak, akkor a lakástakarék 15 napon belül átutalja a megadott számlaszámra a megtakarítási összeget.

A megtakarítási összeg felhasználása

Ön már a kiutalási időszak első napjától vásárolhat felújításhoz szükséges eszközöket, anyagokat, végeztethet felújítási munkákat, melyről minden esetben számlát szükséges kérnie a felhasználó személy nevére. Néhány példát itt is talál a felújításokról, mi számít lakáscélú felhasználásnak és mi az, ami nem fogadható el.

Lakáscélú felhasználás igazolása

Miután felhasználta a teljes megtakarítási összeget, Önnek ezt igazolnia is szükséges!

Bővebben a Dokumentumlista a megtakarítás kifizetését követő utólagos igazoláshoz (magánszemély) nyomtatványon tájékozódhat.

Felújítás esetén, a lakáscélú felhasználás igazolása számlákkal történik, melyek beküldhetők elektronikusan is a Számlaösszesítő utólagos lakáscél igazoláshoz beküldött számlákról kitöltésével, a nyomtatványon szereplő LVBOKLakascel@otpbank.hu e-mail címre, az e-mail tárgymezőjében a lakástakarék szerződése számának feltüntetésével (például 11773999-12345678), a megtakarítás kifizetésétől számított 180 napon belül (több részletben is).

GRATULÁLUNK!
Ön ezzel sikeresen felhasználta a lakástakarék megtakarítást felújítás lakáscélra!

További információra van szükségem

A tájékoztatás nem teljes körű. (A fentiek a 2018.10.16-ig megkötött állami támogatással rendelkező lakástakarék szerződésekre vonatkoznak.) Ha bővebb tájékoztatásra van szüksége, a nyilatkozatok kitöltésével kapcsolatban, vagy a felhasználásra választott ingatlan, illetve személy, vagy bármely kérdés esetében, forduljon bizalommal a +36-1-366-6900 számon elérhető ügyfélszolgálatunkhoz, vagy kérjen visszahívást!