Lakáscélú hitelemet előtörleszteném

A lakástakarék megtakarításból meglévő lakáshitelünk egy részét, vagy a teljes egészét is kifizethetjük, mivel a lakáshitel elő-végtörlesztése, azaz a hitelkiváltás is egy lakáscél, amelyre a lakástakarék megtakarítási szerződések felhasználásra kerülnek.

Meg van a lakáscél! Mi kell még?

 

egy ingatlan

és

egy tulajdonos (adós)

Milyen lehet az ingatlan?

Bármely magyarországi lakóingatlan (lakás, családi ház vagy tanya), amelynek a megvásárlására, felújítására, építésére, bővítésére korábban a lakáscélú hitelünket fordítottuk, kivéve, ha ez az ingatlan üdülő vagy nyaraló.

Mely személynek kell tulajdonosnak lennie az ingatlanban?

Aki tulajdonos vagy haszonélvezeti joggal rendelkezik az ingatlanban és egyben a lakáscélú hitel adósa vagy adóstársa, ő lesz a megtakarítási összeget lakáscélra felhasználó személy.

Ez a személy, lehet a lakástakarék szerződés szerződője (aki a szerződést kötötte), vagy a kedvezményezettje (akit a szerződő korábban a szerződés kedvezményezettként választott), illetve a szerződő vagy a kedvezményezett közeli hozzátartozója. Mikor, melyik személy lehet, megnézheti itt.

Mi a teendőm? mi vár rám?

Nézzük lépésenként, mit kell Önnek tennie ahhoz, hogy hozzájuthasson az évek alatt gyűjtött betéthez, kamataihoz, az állami támogatási összeggel együtt, lakáscélú hitel előtörlesztési lakáscélra!

Nyomtatványok kitöltése


Ha Ön a szerződő (személyesen, vagy a régi OTPdirekt internetbankban):

 

 • nincs más feladata, mint elfogadni a kiutalást és lakáscélra felhasználást választania a Válaszlap a kiutalásról nyomtatványon,
 • ha nem jelölt meg korábban kedvezményezettet, akkor Ön (szerződő) dönthet az ingatlanról és a felhasználó személyről,
 • ha választott korábban kedvezményezettet, akkor tájékoztassa a kedvezményezettet a döntéséről.


Ha Ön a kedvezményezett (csak személyesen):


 

 • akkor meg kell várnia, míg a szerződő elfogadja a kiutalást és lakáscélú felhasználást választ, ezután dönthet Ön, mint kedvezményezett az ingatlanról és a felhasználó személyről, a Lakáscélú nyilatkozat nyomtatványon.

(18 év alatti személy esetén, a kiskorú törvényes képviselője járhat el a fenti esetekben.)

Személyes azonosítás személyesen vagy online

A szerződőnek és a kedvezményezettnek (ha van) meg kell jelennie* bármely OTP Bank fiókban személyes azonosításra, ahol akár leadhatók a kitöltött nyilatkozatok, dokumentumok is, melyek központilag kerülnek rögzítésre és feldolgozásra.

*Amennyiben a szerződő rendelkezik régi OTPdirekt internetbank szolgáltatással, akkor nem szükséges OTP Bank fiókba mennie, azonosítását és nyilatkozatát ott is megteheti. A kedvezményezett kizárólag személyesen az OTP Bank fiókban intézkedhet.

Kifizetéshez szükséges előzetes lakáscélú dokumentumok beszerzése

A lakáshitel elő- és végtörlesztésénél OTP-s hitel esetében nincs szükség külön dokumentum benyújtására. Más pénzügyi intézmény által nyújtott lakáscélú kölcsöntartozásról igazolás szükséges (a benyújtáskor 30 napnál nem régebbi).

A kifizetés előtt benyújtandó dokumentumokról bővebben a Dokumentumlista a megtakarítás kifizetéséhez (magánszemély) nyomtatványon tájékozódhat.

A megtakarítás kifizetéséhez szükséges dokumentumok leadása

Kizárólag eredetiben, személyes azonosítást követően, bármely OTP Bank fiókban leadható:

 • a Szerződő által az eredeti, kitöltött és aláírt Válaszlap (a kiutalás elfogadásáról), vagy a régi OTPdirekt internetbankon keresztül
 • a Kedvezményezett* által az eredeti, kitöltött és aláírt Lakáscélú nyilatkozat (az állami támogatás felhasználásának céljáról.

  *Amennyiben nincs Kedvezményezett megjelölve a szerződésen, a Szerződő nyilatkozhat és adhatja le a Lakáscélú nyilatkozatot.
  Amennyiben 18 év alatti a Kedvezményezett, a Lakáscélú nyilatkozatot a 18 év alatti Kedvezményezett nevére szükséges kitölteni, és a 18 év alatti Kedvezményezett Törvényes képviselője nyilatkozhat a nevében.

Másolatban beküldhetők a kifizetéshez szükséges egyéb dokumentumok, a választott lakáscélhoz kapcsolódóan:

 • az LTPkifizetes@otpbank.hu e-mail címre, az e-mail tárgymezőjében a lakástakarék szerződése számának feltüntetésével (például 11773999-12345678).

A kifizetéshez szükséges egyéb dokumentumokról, lakáscélonként bővebben a Dokumentumlista a megtakarítás kifizetéséhez (magánszemély) nyomtatványon tájékozódhat. Eredetiben nem szükséges beküldeni egyiket sem, kivéve, ha erre a dokumentumlista külön kitér (például Földhivataltól kikért, eredeti hiteles Tulajdoni lap).

 

OTPdirekt internetbankon keresztüli azonosítás és nyilatkozás


Ha Ön a Szerződő és rendelkezik régi OTPdirekt internetbank szolgáltatással (nem mobil applikáció),

 • rendelje hozzá a lakástakarék szerződéseit a fiókjához (ha korábban még nem tette meg),
 • a Lakástakarék menüponton belül a „Nyilatkozat Lakástakarék szerződés felhasználásáról” teheti meg a nyilatkozatát a kiutalás elfogadásáról és a lakáscélra való felhasználásról,
 • ha nem jelölt meg korábban kedvezményezettet, akkor Ön (szerződő) dönthet továbbá az ingatlanról és a felhasználó személyről,
 • ha választott korábban kedvezményezettet (aki 18 év feletti), akkor tájékoztassa a kedvezményezettet a döntéséről.

Ha Ön (szerződő) a törvényes képviselője az Ön által korábban választott kedvezményezett kiskorúnak (18 év alatti):

 • akkor Ön (szerződő) törvényes képviselőként, a kiskorú (18 év alatti) személy nevében eljárva dönthet az ingatlanról és a felhasználó személyről.

  (Például: szerződő: apa, kedvezményezett: a 12 éves gyermeke)

Ha nem Ön (szerződő) a törvényes képviselője az Ön által korábban választott kedvezményezett kiskorúnak (18 év alatti):

 • szerződőként, nyilatkozatait személyes azonosítást követően, bármely OTP Bank fiókban teheti meg,
 • a kiskorú (18 év alatti) kedvezményezett nevében eljáró törvényes képviselője szintén a nyilatkozatait személyes azonosítást követően, bármely OTP Bank fiókban teheti meg, a kiskorú személyi azonosító okmányai bemutatása mellett.

  (Például: szerződő: nagymama, kedvezményezett: a 12 éves unoka. A nagymama unokájának a törvényes képviselője a gyermek szülője (apa vagy anya) lesz.)


OTPdirekt internetbank belépés


Ha Ön a kedvezményezett (18 év feletti):

 

 • nyilatkozatait személyes azonosítást követően, bármely OTP Bank fiókban teheti meg.

A megtakarítás kifizetése

Amennyiben a kifizetéshez szükséges feltételek teljesültek, azaz megtörtént a nyomtatványok/dokumentumok kitöltése, beküldése és a személyes azonosítás is, és letelt a kiutalási időszak, akkor a lakástakarék 15 napon belül átutalja a megadott számlaszámra a megtakarítási összeget.

A megtakarítási összeg felhasználása

Hitelkiváltás esetében, a megtakarítási összeget a lakáscélú hitelünk elő-, végtörlesztésére fordítjuk. Ha nem OTP-s hitelre használjuk fel, akkor a saját bankunknál kell intézkedni, hogy a megtakarítás felhasználása (hitelbe történő beforgatása) valóban megtörténjen.

Lakáscélú felhasználás igazolása

Miután felhasználta a teljes megtakarítási összeget, Önnek ezt igazolnia is szükséges!

Hitelkiváltás (azaz elő-, végtörlesztés) esetén, azt kell igazolni, hogy a felhasználó személy (adós), valóban betörlesztette a megtakarítási összeget a lakáscélú hitelbe.

A lakáscélú felhasználás igazolását OTP-s hitel esetében, nem kell utólag igazolni.

Más pénzügyi intézmény esetében is csak akkor, ha a megtakarítás átutalása nem a Hitelező hitelszámlájára történt (igazolás alapján), akkor egy hitelintézeti igazolást szükséges kérni a betörlesztés megtörténtéről.

Bővebben a Dokumentumlista a megtakarítás kifizetését követő utólagos igazoláshoz (magánszemély) nyomtatványon tájékozódhat.

Az igazolási dokumentumok beküldhetők elektronikusan is a Számlaösszesítő utólagos lakáscél igazoláshoz beküldött számlákról kitöltésével, a nyomtatványon szereplő LVBOKLakascel@otpbank.hu e-mail címre, az e-mail tárgymezőjében a lakástakarék szerződése számának feltüntetésével (például 11773999-12345678), a megtakarítás kifizetésétől számított 60 napon belül.

GRATULÁLUNK!
Ön ezzel sikeresen felhasználta a lakástakarék megtakarítást hitelkiváltás lakáscélra!

További információra van szükségem

A tájékoztatás nem teljes körű. (A fentiek a 2018.10.16-ig megkötött állami támogatással rendelkező lakástakarék szerződésekre vonatkoznak.) Ha bővebb tájékoztatásra van szüksége, a nyilatkozatok kitöltésével kapcsolatban, vagy a felhasználásra választott ingatlan, illetve személy, vagy bármely kérdés esetében, forduljon bizalommal a +36-1-366-6900 számon elérhető ügyfélszolgálatunkhoz, vagy kérjen visszahívást!