Az önkormányzati testület jóváhagyásával kialakított új finanszírozási rendszerben fő szabályként szokták megjelölni, hogy az önkormányzati költségvetési szervek által havonként igénybe vehető önkormányzati támogatás általában nem haladhatja meg az időarányos mértéket.

Az általános gyakorlattól eltérően az önkormányzat nem utal ki hó elején ellátmányt, helyette egyfajta reverzálist ad a költségvetési szervei finanszírozási tervének megvalósításához. Ennek alapján kerül a költségvetési szerv számlájára - a megfelelő időpontban - naponta a szükséges fedezet.

A pénzforgalom tervszerűségét a költségvetési szervek által havonta elkészített un. önkormányzati támogatás lehívási ütemterv (finanszírozási terv) biztosítja, amelyben az önkormányzati költségvetési szervek napi bontásban jelzik, hogy milyen célra, mekkora összeget kívánnak támogatásként igénybe venni.

A költségvetési szervek által realizált folyó bevételek közvetlenül finanszírozzák a napi kiadásokat, azaz mindaddig nem kell fedezetet lehívni ezen intézményekhez, amíg a folyó bevételt nem használták fel. Valamennyi tétel feldolgozása után - ellenőrzést követően - kerül lehívásra a hiányzó fedezet az önkormányzat pénzforgalmi számlájáról.

A helyi kincstár működtetése során az önkormányzat számláján a korábbinál lényegesen nagyobb számlakövetelés mutatkozik. A nagyobb összeget az önkormányzat elhelyezheti lekötött betétként, vagy a pénzpiac egyéb területén is. Így  a kiegyensúlyozott gazdálkodás biztosítása mellett tovább javítható az önkormányzat likviditási helyzete.

A kincstári rendszer működését nagymértékben segíti az OTPdirekt Electra Terminál igénybevétele, melynek segítségével az önkormányzat naprakészen, illetve napon belül is figyelemmel tudja kísérni költségvetési szervei számlaegyenlegét, forgalmát.

Kapcsolatfelvétel

Keresse önkormányzati tanácsadó kollégáinkat!

Kérjük, a konstrukcióval kapcsolatos további kérdéseivel keresse fel az OTP Bank legközelebbi Vállalati Business Centrumában dolgozó önkormányzati tanácsadó kollégáinkat!

Hirdetmények, üzletszabályzatok, hasznos oldalak

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.