Az OTP Csoport története

Az OTP Csoport napjainkban több mint 17 millió ügyfél pénzügyi igényeire ad magas színvonalon megoldást
közel 1.400 bankfiókjában, a legmodernebb elektronikus csatornákon,
valamint ügynökökön keresztül.

A kezdet

1949. március 1-jén jött létre az Országos Takarékpénztár Nemzeti Vállalat, a mai OTP Bank jogelődje.

A bank – mindenekelőtt az elmúlt másfél évtized dinamikus átalakulásának köszönhetően – mára a régió meghatározó pénzügyi szolgáltató csoportjává fejlődött.

 

A kezdetben lakossági betétgyűjtéssel és hitelnyújtással foglalkozó pénzintézet tevékenységi köre fokozatosan kibővült, az 1970-es években a tanácsok pénzügyeinek kezelésével, a kétszintű bankrendszer kialakítását követően, az 1980-as évek végétől pedig a vállalatok számára is megkezdte pénzügyi szolgáltatások nyújtását.

90-es évek

Az OTP Bank 1990-ben alakult részvénytársasággá. A hitelintézet által végzett nem banki tevékenységeket leválasztották, létrejöttek a leányvállalatok, és a bank zászlóshajójává vált egy teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó bankcsoportnak, amely az univerzális bankszolgáltatásokon kívül egyebek mellett jelzálogbanki, lakástakarékpénztári, faktoring-, lízing-, alapkezelési, nyugdíjpénztári és egészségpénztári szolgáltatásokat is kínál.

A kilencvenes évek közepén jelentős változáson ment át a legnagyobb hazai hitelintézet. A versenyképesség növekedését a legkorszerűbb integrált számítástechnikai rendszer kiépítése segítette, amely megteremtette a lehetőségét a minőségi termék- és szolgáltatásfejlesztésnek, az értékesítési csatornák bővítésének és a hatékony bankműködésnek.

 

A 90-es évek második felétől jelentős figyelmet fordított az OTP Bank az elektronikus csatornákra. Azóta az egyedülálló brand, egységes szolgáltatás-struktúra és technológiai háttér megteremtésével létrehozott OTPdirekt szolgáltatásoknak jelentős lakossági és vállalati ügyfélköre van.

Az OTP Bank privatizációja 1999-ben fejeződött be, a részvények külföldi és magyar intézményi befektetők, illetve magánszemélyek tulajdonában vannak. A részvényeket 1995-ben vezették be a Budapesti részvénytőzsdére, de jelen van a bank a luxemburgi és a londoni tőzsdén is.

2000 után

Az organikus fejlődés mellett az OTP Bank külföldi terjeszkedése is hozzájárult kiemelkedő teljesítményéhez. A térségbeli expanzió 2002-ben indult a szlovákiai bankvásárlással, amelyet a közép- és kelet-európai bankakvizíciók sora követett: Bulgáriában 2003-ban, Romániában 2004-ben, Horvátországban 2005-ben, Szerbiában, Ukrajnában, Oroszországban és Montenegróban 2006-ban jelent meg.

A bankcsoport 2007 eleji egységes arculati megújulását a csoport dinamikus bővülése és multinacionális jellege indokolta.

 

2008-ban az OTP Bank életében először került sor leányvállalat értékesítésére. A francia Groupama S.A. vásárolta meg az OTP Garancia biztosítót és a két vállalat hosszú távú együttműködési megállapodást kötött egymás pénzügyi és biztosítási termékeinek keresztértékesítéséről.

Logótörténet

OTP logó 1953-54OTP logó 1951-tőlOTP logó 1951-től


1953-54


1954-1959

OTP logó 50-es évek végétől a 70-es évek végéig OTP logó 80-as évekN/AOTP logó 1991. ősztől


50-es végétől a 70-es évek végég


80-as évek


1991-től

OTP logó 2007. elejétől


2007-től

 

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.