Az ügyfélkiszolgálásban és az oktatásban használják majd elsősorban azt a szuperszámítógépet, amelyet az OTP Bank kezdett fejleszteni, együttműködésben az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (jelenleg Technológiai és Ipari Minisztérium), illetve az amerikai Sambanova Systems-el. A szolgáltatásfejlesztésnek köszönhetően még nagyobb szerep jut az emberi kreativitásnak az innovációk területén.

2021. november 11-én az OTP Csoport együttműködési szándéknyilatkozatott kötött a Sambanova Systems-szel, melynek célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt közösen létrehozzák azt a szuperszámítógépet és környezetet, amely mesterséges intelligencia segítségével teszi fejlettebbé a pénzügyi szolgáltatásokat. A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával valósul meg. Az erről szóló együttműködési megállapodást a felek 2022. január 31-én írták alá.

A projekt fő célja egy GPT-3 szintű tartalom-előállító magyar nyelvi modell létrehozása, ami a perszonalizált ügyfélkiszolgálás területén korszakváltó újításnak számíthat a gyors adatelemzés és döntéselőkészítés területén. A mesterséges intelligencia a konkrét célok eléréséhez képes elemezni a környezetét és - bizonyos mértékű autonómiával - intézkedéseket hajthat végre.

A fejlesztéssel megteremtjük a természetes és a gépi nyelv közötti átjárást. A megoldás alapjaiban változtatja meg az ügykezelést és a banki szolgáltatásokat: forradalmasítja az ügyfélszolgálati tevékenységeket és minden olyan információáramlást, elemzést és döntéselőkészítést, amely szöveges alapanyaghoz kapcsolódik, ezzel rövidülnek a munkafolyamatok, a monoton, ismétlődő feladatokat a mesterséges intelligencia végzi el a jövőben. A szolgáltatásnak köszönhetően még nagyobb szerep jut az emberi kreativitásnak az innovációk területén. A bank ügyfelei a korábbiaknál gyorsabb, személyre szabottabb pénzügyi szolgáltatásban részesülnek majd.

A megoldás az illetékes minisztérium támogatásával elérhető válik majd a köz- és a magánszféra, valamint a felsőoktatás intézményei számára is. A magyar nyelvi modell fejlesztését követik majd azon országok egyedi nyelvei, ahol az OTP Csoport jelen van.

A „Digitális képességek fejlesztését segítő magyar nyelvi modell kifejlesztése GPT-3 mesterséges intelligencia alkalmazásával” című, 2020-2.1.1-ED-2021-00188 azonosítószámú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával valósul meg.

A kezdeményezett neve: Monicomp Kft. (Az OTP Csoport tagja)

A projekt összköltsége: 7,3 milliárd Ft

A szerződött támogatás összege: 2 529 806 116 Ft

A projekt fázisai

  • Az OTP Bank és az Innovációs és Technológiai Minisztérium január 31-én írta alá a mesterséges intelligencia fejlesztésére alkalmas szuperszámítógép létrehozásának finanszírozásáról szóló együttműködést.
  • 2022. első negyedévének végére teljeskörűvé vált a környezet, amely 3 rack kapacitással szolgálja ki a kutatás-fejlesztési tevékenységeket.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.