Számít-e a deficit? Avagy: a koronavírus elhozhatja az MMT áttörését?

Publikálva: 2020. április 8. global markets

A pénzügyi piacok és a makroökonómia iránt érdeklődő olvasók már az elmúlt évek során, a szélesebb közönség azonban valószínűleg csak a koronavírus által okozott GDP-visszaesésre adott gazdaságpolitikai válaszok böngészése közben találkozhatott a Modern Monetáris Elmélet (Modern Monetary Theory) rövidítésével, az MMT-vel.

Az MMT-ről dióhéjban

Az MMT egy közgazdasági elmélet, miszerint egy monetáris értelemben szuverén ország költségvetése nem csak bevételekből (pl. adókból) és adósság-kibocsátásból finanszírozható, ahol a kibocsátott adósságot megtestesítő értékpapírokat befektetők jegyzik le, a megtakarításokért pedig versenyeznek az államok. Az MMT-ben a jegybank, élve a pénznyomtatás monopóliumával, egyszerűen annyi pénzt nyomtat, amennyire az állami költségvetésnek szüksége van (monetizálja a kibocsátott adósságot vagy annak egy részét), a jegybanki mérleg felduzzasztásával pedig leszorítja a kötvényhozamokat. Ebben az elméleti világban úgy tűnik, nem számít a deficit mértéke.

De miért is lett az MMT ilyen felkapott téma?

Szükségszerűségből: a világ aggregált adósságállománya 2019 végére elérte a 255 billió (10 12, angolul trillion) dollárt, avagy a világ aggregált GDP-jének 3,3-szeresét (az Institute of International Finance, IIF kimutatásai szerint). Az összesített adatok időbeli alakulását mutatja az alábbi ábra, mely az az elmúlt húsz évet fedi le. Jól láthatóan szinte egyenletes növekedésről van szó, a 2007-ben indult világgazdasági válság pedig egyáltalán nem tűnik ki a képen.

COVID-19 versus MMT

Az elmúlt húsz évben, ha esett, ha fújt, a világ aggregált adóssága rendületlenül csak nőtt. Ilyen előzményekkel futottunk bele a koronavírusba. A vírus nyomán bejelentett gazdaságpolitikai csomagok rendre az országok GDP-jének 5-10-20 százalékára rúgnak. Az persze más kérdés, hogy a valóságban megvalósuló intézkedések mennyibe kerülnek majd, illetve ezek a költségek milyen időtávon jelentkeznek az országok költségvetésében.

A monetáris politika is gyorsan lépett. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED mérlegfőösszege kilőtt és megközelítette a 6 billió dollárt, a jelenlegi nyíltvégű QE mellett minden valószínűség szerint irányba vette a 10 billió dollárt.

Forrás: FED

A koronavírus járvány okozta GDP visszaesés, valamint az erre adott gazdaságpolitikai reakció nyomán a befektetők elszálló deficitekre és az ezt, az adósságok így vagy úgy történő monetizálásával támogató jegybanki programokra számíthatnak.

Azon, hogy ez MMT vagy nem, vitatkozhatnak majd az elméleti szakemberek. A koronavírus utáni új világban azonban mindenképpen a korábbinál szorosabb együttműködésre lehet számítani a fiskális és a monetáris politika között. Bár az irány sejthető, a részleteket még homály fedi, az eszközpiacok funkcionális diszlokációja és kiugró volatilitása éppen ezt tükrözi. Jól figyeljünk, mert menet közben választ kaphatunk a címben feltett kérdésre is!

Források:
https://mnbtanszekblog.hu/2019/03/08/a-modern-monetaris-elmelet/
https://mnbtanszekblog.hu/2019/03/12/a-modern-monetaris-elmeletrol-2-resz
https://www.bloomberg.com/news/features/2019-03-21/modern-monetary-theory-beginner-s-guide

Szerző: Kopányi Szabolcs, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának vezető tanácsadója

Jogi figyelmeztetés:

Jelen publikáció a szerző szakmai álláspontját tartalmazza, valamint a piac hangulatának ismertetését. A publikációban foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak, befektetésre ösztönzésnek, befektetési ajánlásnak, illetőleg befektetési vagy pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, vagy marketingközleménynek.

A publikáció kizárólag a kiadása időpontjában érvényes, és a megjelölt vélemény, szakmai álláspont a jövőben külön értesítés nélkül is megváltozhat. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy minden új piaci esemény, illetőleg információ befolyásolhatja a piacokon az árakat.

Jelen szakmai vélemény általános jellegű ismertetést tartalmaz, így nem veszi figyelembe az egyes befektetők egyedi igényeit, pénzügyi helyzetét és kockázatvállaló képességét. Kérjük, hogy befektetésre, a pénzügyi, befektetési szolgáltatás igénybevételére vonatkozó megalapozott döntés meghozatalát megelőzően az adott termékre, szolgáltatásra vonatkozó dokumentációt, szerződési feltételeket figyelmesen olvassa el, és óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.