2021 a részvények és nyersanyagok éve lehet

Publikálva: 2021. február 12. global markets

Please scroll down for English version.

A 2021-es évet várhatóan továbbra is a járványhelyzet határozza meg. A gazdasági és tőkepiaci folyamatokra is erősen kihat, ám a második negyedévtől a gazdaságok fokozatos újranyitása és a növekedés újraindulása várható. Ez a környezet alapvetően kedvezhet a részvény-, és nyersanyagpiacoknak egyaránt. Régiós szempontból a feltörekvő piacok favorizálandók 2021-ben a jobb profitnövekedési kilátásuk és a magasabb nyersanyagárak jelentette hátszél miatt. Szektorszinten az egészségügyre és az alapanyagokat előállító vállalatokra érdemes figyelni, de a mindennapi fogyasztási cikkek piaca is optimizmusra ad okot, derült ki az OTP Global Markets elemzéséből.

Ahogy 2020-ban, úgy várhatóan 2021-ben is a koronavírus-járvány határozhatja majd meg leginkább a gazdasági és tőkepiaci folyamatokat. Az első negyedévben a vírus folytatódó terjedése miatt várhatóan fennmaradó korlátozó intézkedések a GDP növekedést negatívan befolyásolják, a második negyedévtől az átoltottság növekedése lehetővé teheti a gazdaságok fokozatos újranyitását. Ezzel együtt még a fiskális és monetáris politika is támogató maradhat a világban, ami a GDP erősebb növekedését eredményezheti a nyári hónapoktól, várhatóan egészen az év végéig. A gazdasági növekedéshez nagyban hozzájárulnak a gazdasági ösztönző programok, hiszen a költségvetési politika várhatóan minden nagyobb régióban az átlagosnál lazább marad. Az adósságszintek emelkedése viszont hosszútávon mindenképp komoly kockázatot jelent, tudtuk meg az OTP Global Markets elemzőitől.

Lassú és fokozatos kötvényhozam-emelkedés

A koronavírus miatti válságkezelés nyomán az állampapírhozamok újabb történelmi mélységekbe zuhantak az USA-ban és az euróövezetben is. A jegybanki eszközvásárlási programok hatására ráadásul a globális kötvénypiac egyre nagyobb része forog negatív hozamok mellett. A globális gazdasági növekedés várható erősödésének hatására azonban összességében 2021-ben a hozamok további emelkedése várható, amin az inflációs kockázatok aktiválódása még további felfele mutató nyomást teremthet. Márpedig az infláció felpörgése reális kockázat, látva a gazdaság tavalyi újraindulásakor is emelkedő árnyomást. A háztartások világszerte kénytelenek voltak megtakarítani, ha ezek az összegek megindulnak a most lezárt, beszűkült kapacitású ágazatok szolgáltatásai felé, akkor garantált az árak emelkedése. További inflációs kockázatot eredményez a nagyon támogató költségvetési politika, a történelmi mélyponton lévő kamatok és az alacsony nyersanyagárak. Bár a jegybankok elkötelezték magukat, hogy tartósan alacsony szinten tartják majd a kamatokat, de nehéz amellett érvelni, hogy előretekintve nem fognak emelkedni az állampapír-hozamok. A hosszú futamidejű kötvények emiatt alulsúlyozandóak, de az alacsonyabb volatilitásuk miatt nem kerülendőek teljesen a portfóliókban. Ilyen környezetben érdemes lehet inkább az inflációkövető kötvényeket választani.

Erős hátszelet kap a részvénypiac

A gazdasági aktivitás javulásával párhuzamosan a vállalatok profittermelése is emelkedő pályára állhat 2021-ben, a piaci konszenzus globálisan 26%-os emelkedést vetít előre. A részvénypiacokon idén átlag feletti profitbővülés prognosztizálható, ráadásul mindez egy új profitbővülési ciklus első hulláma lehet. A vállalati profitnövekedés visszatérése kedvező a részvénypiacok számára, hiszen az emelkedő profitok jellemzően emelkedő árfolyamokkal járnak együtt. Bár az értékeltségi szintek historikusan nézve már magasak, ami óvatosságra intő jel, az idei évben a profitnövekedés és a továbbra is támogató jegybanki környezet segíthet majd feledtetni az ezzel kapcsolatos kockázatokat.

Pozitív fordulat a nyersanyagok számára

A nyersanyagok számára pozitív fordulat jöhet a gazdasági aktivitásban. A számos nyersanyag piacán legnagyobb felhasználónak számító Kína az idei évben jelentős, 8%-os gazdasági növekedésre lehet képes, ehhez ráadásul a második negyedévtől a világ többi része is csatlakozhat erősödő gazdasági aktivitásával. Mindez a nyersanyagok keresleti oldalának kedvez. Az ipari fémek számára ezeken felül a megújuló energetikai és egyéb infrastrukturális beruházások felfutása is hátszelet biztosít, ahogy a negatív reálhozam környezet a nemesfémek számára.

A növekedési részvények felől egyre inkább az értékalapúak felé fordulhatnak a befektetők

A gazdasági újranyitások és az ezzel elinduló újabb ciklikus növekedés a kötvénypiaci hozamok emelkedését hozhatják 2021-ben, ami fontos katalizátora lehet a növekedési (Growth) részvények irányából való tőkeátcsoportosításnak az értékalapú (Value) szektorok irányába.

Bár egyre több jel mutat a rotáció megindulásának irányába, a folyamat lassúnak ígérkezik, ezért érdemes türelmesen építeni az ilyen irányú kitettséget. Az elkövetkező hónapok inkább az átmenetről fognak szólni, azaz a növekedési (Growth) részvények már túlértékeltnek, az értékalapú (Value) papírok alulértékeltnek, de egyben kockázatosnak fognak tűnni. Ezért mindkettő esetében érdemes minőségi (Quality) fókusszal befektetni, azaz olyan részvényeket, ágazatokat keresni, amelyek relatíve magas profitabilitással, alacsony adóssággal és volatilitással, valamint stabil fundamentális hátszéllel rendelkeznek.

A feltörekvő piacok profitnövekedése lehet a legerősebb

Az amerikai és európai részvénypiacok összességében semleges képet festenek, a feltörekvő piacok azonban az alacsonyabb értékeltségük, a jobb profitnövekedési kilátásuk és a magasabb nyersanyagárak jelentette hátszél miatt favorizálandók. A dollár hosszabb távon várható gyengülése, a nyersanyagárak emelkedése egyaránt kedvez a térségnek, a régió legmeghatározóbb országának, Kínának ráadásul a vírust is sikerült kordában tartania, ami jobb növekedési alapokat teremt az ázsiai régió számára. Nem csoda, hogy a 2021-es EPS várakozások is komoly mértékben javultak az elmúlt fél évben, és a profitnövekedési kilátások is erősebbek, mint a világ többi részén. Az értékeltségi szintek pedig mindeközben jóval alacsonyabban állnak, mint a fejlettebb régiókban.

A 2021-es év nyertes ágazatai

A 2020-as évet igencsak erőteljes szektorrotáció jellemezte a koronavírus, majd az év utolsó felében a kedvező vakcinahírek és az amerikai elnökválasztás miatt. A tavalyi év nagy része a technológiai szektorról és ezen belül is a home office részvényekről szólt, ugyanakkor a kedvező vakcinahírek miatt a vírus által negatívan érintett szektorok is sokat tudtak emelkedni az utolsó negyedévben.

Jelenleg az egészségügyi szektor értékeltsége kifejezetten vonzó. A kedvező árazás, magas profitabilitás mellett a szektor fő előnye, hogy egyszerre több megatrendbe is beleillik, ami tartósan erős hátszelet biztosíthat a szektor számára. Az öregedő népesség, a városok szennyezettségének növekedése mellett a koronavírus ráirányította a figyelmet a szektor fontosságára, aminek köszönhetően kiemelt kormányzati és befektetői figyelem övezheti. A jó kilátások mellett a defenzívebb, alacsonyabb volatilitású szektorok közé tartozik, ami a mostani magas értékeltségek mellett egy kifejezetten előnyös tulajdonság lehet.

Az erős fundamentumok ellenére a technológia szektor felülteljesítése viszont megszűnhet az extrém magas értékeltség és a normalizálódó élet miatt. Összességében már nem javasolt felülsúlyozásra az egész szektor, ugyanakkor a szektoron belül még lehet érdekes célpontokat találni, mint amilyennek például a félvezető gyártók tűnnek.

Miközben az alapanyag szektor a ciklikusságának köszönhetően profitálhat a felívelő gazdasági teljesítményből 2021-ben, jelenleg a piac egészéhez képest még vonzó relatív alulértékeltség is látszik. Az alszektorok közül a bányavállalatok esetében várható a legnagyobb mértékű profitbővülés. Az infrastrukturális beruházások, a megújulók irányába forduló fiskális stimulusok pedig egyaránt kedvezőek az ipari fémeknek, és ezen keresztül azok termelőinek is. Az építőanyag gyártók piacán, ahol az értékeltségek vonzó képet festenek, egyelőre a profitkilátások is kedvezőek.

Bár az előttünk álló év alapvetően kedvezhet a kockázatos eszközöknek, a részvénypiacok magas árazási szintje miatt év közben sor kerülhet eladói hullámok kialakulására. A napi fogyasztási cikkek szektor a defenzív jellege miatt ezekben a periódusokban teljesíthet jól, illetve az értékalapú kategóriába sorolható alszektorokon keresztül még egy a növekedési részvények felől az értékalapúak irányába történő rotáció is hátszelet biztosíthat.

Az elemzéshez tartozó jogi nyilatkozatot elérheti az OTP Global Markets honlapján.

English version

2021 might be the year of equities and commodities

OTP Global Markets: the time of emerging markets may come

The year 2021 is likely to be still defined by the pandemic, which will exert a strong influence on economic and capital market trends alike. The gradual reopening of economies and a return to growth is expected from the second quarter. This environment might prove primarily beneficial to the equity and commodity markets. In terms of regions, emerging markets should be preferred in 2021 in view of their better profit growth outlook and the tailwind provided by higher commodity prices. As for sectors, healthcare and raw material producers will be worth watching out for, and there is reason for optimism on the market of staple consumer goods as well.

As in 2020, the coronavirus pandemic may be the most significant factor determining the developments on economic and capital markets in 2021. In Q1, the expected maintenance of restrictions due to the continued spread of the virus has a negative impact on GDP growth, but the increase in vaccination levels may provide the means for the gradual reopening of the economies from the second quarter. In addition, fiscal policy and monetary policy may remain accommodative globally, which may result in more dynamic GDP growth from the summer months, likely up until the end of the year. Economic stimulus programmes contribute to growth significantly as fiscal policy remains looser than average in all the major regions. However, the increase in debt levels is clearly a significant risk on the long term.

Slow and gradual rise in bond yields

Yields on government bonds plunged to yet another historical low in the wake of pandemic-related crisis management both in the USA and in the euro area. In addition, an increasingly large part of the global bond market trades at negative yields as a result of central bank asset purchase programmes. Nevertheless, the anticipated rise in global economic growth is expected to generate a further overall increase in yields in 2021, and the activation of inflation risks may generate an additional upward pressure. A sharp rise in inflation is a real risk, as was demonstrated by the increasing pressure on prices when the economy reopened last year. Households all over the world have been forced to save, but once those sums start to flow to the sectors whose services are currently closed or restricted in capacity, prices are guaranteed to rise. Additional inflation risks result from highly supportive fiscal policies, interest rates at historic lows and the low commodity prices. Although central banks have made commitments to keep rates persistently low, it would be hard to make the case against a rise in government bond yields going forward. We therefore recommend underweighting long-term bonds in portfolios but not avoiding them altogether, given their lower volatility. In this environment, it may be worth opting for inflation-indexed bonds instead.

Solid tailwind for the stock market

In parallel with the improvement in economic activity, corporate profit generation may embark on an upward trend in 2021; the market consensus is for a global rise of 26%. An above-average profit boom is prognosticated for stock markets this year; in fact, this may only be the first wave of a new profit growth cycle. The return of corporate profit growth benefits the stock markets as rising profits typically go hand in hand with rising prices. Although valuation levels are high from a historical perspective, which is a warning sign, profit growth this year and the continued support of central banks may help overlook the related risks.

A positive change for commodities

A positive change for commodities may be expected in economic activities. China—one of the greatest users in numerous commodity markets—may achieve significant growth (8%) this year, and the rest of the world may join in with their intensifying economic activities from Q2. All this benefits the demand side of commodities. Moreover, a surge in renewable energy and other infrastructure projects provides a tailwind for industrial metals, just as the negative real yield environment does for precious metals.

Investors may increasingly turn from Growth to Value equities

Economic reopenings and the resulting start of a new growth cycle may generate an increase in bond market yields in 2021, which could be an important catalyst for the realignment of capital from Growth stocks to the Value sectors.

Although there are increasing signs of the commencement of that rotation, it is expected to be a slow process; the relevant exposures should therefore be built up with patience. The coming months will be mostly a period of transition: Growth stocks will appear overvalued and Value stocks undervalued yet risky. Therefore, investments should be made with a Quality focus in the case of both; in other words, investors should seek out stocks and sectors which are associated with relatively high profitability, low debt and volatility, and a stable fundamental tailwind.

Emerging markets may see the strongest profit growth

US and European stock markets show a neutral picture overall; emerging markets should be favoured in view of their lower valuation levels, better profit growth outlook and the tailwind provided by higher commodity prices. Both the expected weakening of the dollar over the longer term and the increase in commodity prices benefit the region; in addition, China—the most dominant economy of the region—has succeeded in containing the virus, which creates better growth fundamentals for the Asian region. No wonder, then, that EPS expectations for 2021 have improved significantly in the past six months, and profit growth prospects are also better than anywhere else in the world. Meanwhile, valuation levels are much lower than in the developed regions.

The winning sectors in 2021

2020 was characterised by strong sector rotation because of coronavirus and, in the last half of the year, because of good vaccine news and the US presidential election. The technology sector and therein in particular home office stocks have dominated a large part of last year; at the same time, due to the good news about vaccine developments, even the sectors that were hit hard by the virus were able to grow in the last quarter.

At present, the valuation of the healthcare sector is undoubtedly attractive. In addition to favourable pricing and high profitability, the main advantage of the sector is that it fits in with several megatrends simultaneously, which provides the sector with a persistently strong tailwind. In addition to the ageing population and increasing pollution in cities, the pandemic has focused attention on the importance of the sector; as a result, it may now receive special attention from the government and investors. Besides its good outlook, it is counted among the more defensive, low-volatility sectors, which is definitely an advantage amid the current high valuation levels.

Despite the strong fundamentals, the outperformance of the technology sector may dissipate due to the extremely high valuation levels and the return to normality in life. Overall, we do not recommend to overweight the sector as a whole. At the same time, there may still be interesting targets within the sector, such as, for example, semi-conductor manufacturers.

While thanks to its cyclicality, the raw materials sector may profit from the upswing in economic performance in 2021, its relative undervaluation compared to the market as a whole makes it attractive. As regards the sub-sectors, mining companies are expected to record the most outstanding profit growth. Industrial metals and, hence, their manufacturers benefit both from the infrastructure projects and the fiscal stimulus packages focused on renewable sources. Valuations are still attractive in the market of construction material manufacturers, where profit prospects are also favourable for the time being.

Although the year ahead of us may be favourable for risky assets, overall, the high pricing level of stock markets might still unleash some selling waves. Due to its defensive nature, the sector of consumer staples may perform particularly well during these periods and, through sub-sectors in the Value category, it may enjoy a tailwind from the rotation from Growth to Value.

Please visit the following site for legal notice.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.