Megjelent a Masterplast nagyelemzése

Publikálva: 2022. augusztus 22. elemzések

Mától elérhető az OTP Global Markets legújabb elemzése, amely a Masterplast részvényeinek alakulását követi nyomon.

A Masterplast építőipari szigetelőanyagok és szigetelő rendszerek, valamint egészségügyi textíliák és higiéniai termékeket gyárt és forgalmaz. 10 európai országban működtet saját tulajdonú leányvállalatot, ahol 7 telephelyen több különböző gyártóegységet üzemeltet.

Az OTP Global Markets elemzésének főbb megállapításai:

 • 6 050 forintos, DCF modell alapján kalkulált 12-havi célárfolyam és vételi ajánlás mellett megkezdjük a Masterplast követését. Azt gondoljuk, a 4 000 forintos árszinteken a befektetők továbbra is egy pesszimistának mondható forgatókönyvet áraznak a kilátásokkal kapcsolatban.
 • A vállalat növekedési ugrást hajtott végre az elmúlt években egy jól időzített németországi akvizícióval, amivel a stabilabb bevételtermeléssel és magasabb marzsokkal jellemezhető, ciklusokon átívelő növekedési trendekkel bíró egészségügyi termékek piacára lépett be. A pandémia (és az ahhoz köthető egyszeri tételek) 2021-ben érdemben segítették a szegmens bevételeit, amihez képest 2022 visszaesést hoz, a saját márkás egészségügyi késztermékek 2023-ban induló értékesítésével azonban ismét növekedés indulhat.
 • A makrogazdasági kilátások romlása, és támogatási konstrukciók idei kifutása az építőipari termékek szegmensekben a bevétel visszaesését hozhatja. Ez alól a  bevételekben legnagyobb súlyt képviselő homlokzati hőszigetelő rendszerek kivételt képezhetnek, az EU-s klímacélok elérése érdekében kijelölt energiahatékonyság növelési célok és a rezsiköltségek elszállása ugyanis egyaránt tartós keresletet biztosíthat a szigetelőanyagok iránt, miközben a vállalat folyó gyártóberuházásainak 2023-tól induló termelése is erősítheti a bevételt.
 • A német és olasz piacon való gyártói megjelenés Nyugat-Európa felé nyithat további növekedési lehetőségeket, miközben a vállalat termékoldalon is diverzifikáltabbá válik, az egészségügyi termékek mellett 2023-tól a saját fejlesztésű moduláris épületek is megjelennek.
 • Az új üzletfejlesztési lépéseknek köszönhetően a Masterplast a romló gazdasági környezetben is képes lehet a bevételeit emelkedő pályán tartani (2022-26 CAGR: 10,6%), miközben a saját gyártás arányának emelkedése és a termékmix magasabb árrésű termékek felé tolódása az EBITDA marzsot is a hosszú távú átlag feletti szinten tarthatja (11,4-13,5%). Az EBITDA 2026-ra 41 millió euró fölé emelkedhet, az egyszeri tételektől tisztított 2021-es szintnek duplájára.
 • A vállalat eladósodottsága emelkedett az utóbbi években, de komfortos szinteken áll jelenleg is, ráadásul zömében alacsony és fix (2-2,9%-os) kamatozás mellett kibocsátott, 2026-31 között lejáró kötvények adják a kötelezettségek több mint 80%-át. A nettó profit 2022-26 között átlagosan 13,1%-kal nőhet, az EPS a tavalyi 1,09 euróról 1,9 euróra emelkedhet 2026-ra.
 • 14-17%-os kifizetési hányad mellett teljesíthetők a menedzsment által jelzett osztalékfizetések. 2023: 66 Ft, 2024: 77 Ft, 2025: 88 Ft, 20026: 99 Ft, ami 1,7-2,5%-os osztalékhozamot jelent.
 • A Masterplast előretekintő P/E-je a szektortársakénál alacsonyabb (2022: 8,4, 2023: 8,9), a többiekhez mért magasabb adósságszint miatt azonban 7,9 (2022) 6,9-es (2023) EV/EBITDA ráták meghaladják a szektorátlagot, igaz a vállalat profitnövekedési kilátásai is erősebbek.

Az OTP Global Markets részletes elemzését megismerheti a csatolmányból.

Az elemzés angol nyelven ide kattintva érhető el.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

 • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
 • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
 • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.