Devizapiaci szlengszótár - "ezt most mondd el úgy, mintha a nagymamámnak magyaráznád!"​

Publikálva: 2019. június 11. global markets

Aki beszélgetett már deviza- vagy tőkepiaci szakértővel az megtapasztalhatta, hogy a rengeteg hárombetűs rövidítés mellett eleve fura nyelvezetet használunk, és mintha a magyar nyelvvel sem ápolnánk nagy barátságot. Mint a legtöbb szakmának, ennek a szakterületnek is megvan a maga sajátos szókészlete. Összegyűjtöttünk néhány fogalmat, hogy könnyebbé tegyük az eligazodást ebben a képzeletbeli pénzügyi labirintusban.

A bid-offer spread kifejezést a bankközi vételi és eladási árfolyam közötti különbségre használják. De ezzel találkozunk például akkor is, ha pénzváltónál akarunk valutát venni vagy eladni.

A dead cat bounce elsőre talán morbid hangzású, de jelen esetben arra a jelenségre vonatkozik, amikor egy erőteljesen eső trendben hirtelen javulás áll be – azonban ez csak ideiglenes, és ezt követően még lejjebb süllyed majd az árfolyam.

A collateralnak hívják a devizapiaci szlengben az ügyletek mögé elhelyezett fedezetet. A kiírt opciók mögé is fedezetet szükséges elhelyezni – ez lehet cash, állampapír vagy különböző értékeléssel bíró egyéb eszköz is. Gyakorlatilag ez nálunk a „zaci".

Elswappolni, vagy magyar nevén elgörgetni pedig devizát szokás, ez olyankor történik, amikor a jelenben eladják és egy jövőbeni időpontra veszik meg egy másik devizával szemben. Nem árt tudni, hogy minél „rosszabb” egy pozíció, annál „nehezebb” görgetni.

Görögöknek hívjuk azokat a tényezőket, amelyek meghatározzák egy adott deviza opció értékét. A spotérzékenységet például a delta jelzi, amely megmutatja, hogy az azonnali árfolyam százalékos elmozdulása milyen hatással van az opció piaci értékére. Ez ugyanúgy mindkét irányba működik, akárcsak az „indul a görög aludni” mondat.

Rallyzni a devizapiacon is lehet. Abban az esetben mondják, hogy rallyznak a piacok, amikor rövid idő alatt különösen nagymértékben emelkednek az árfolyamok. A rally után pedig jöhet majd a korrekció.

Sikító vétel akkor van, amikor nagyon-nagyon érdemes megvenni egy eszközt.

Nem a brazilkör része a váll-fej-váll alakzat, hanem egy árfolyamból kirajzolódó technikai elemzési rajzolat. A nevét onnan kapta, hogy a grafikon meglehetősen hasonlít egy mellszoborra. Gyakran használt alakzat még a füles csésze, itt egy nagyobb és azt követő kisebb csúcsok vehetők észre. A szakértők figyelmeztetnek rá, hogy óvatosan érdemes azért ezekkel az alakzatokkal bánni, mert könnyen beleshetünk abba a hibába, hogy mindenhol elkezdjük felfedezni őket. A fundamentumalapú és a technikai alapú elemzések úgy egészítik ki egymást a devizapiaci előrejelzésekben, akárcsak a Jin és a Jang a kozmikus térben.

A V@R nem a virtual reality-re (azaz a virtuális valóságra) utal, hanem a value-at-risk rövidítése, amely a kockáztatott érték szakmai elnevezése. Ez az érték az adott valószínűség mellett a portfólió várható legnagyobb veszteségét jelöli.

Az egy időben fennálló nyitott ügyletek piaci értékét röviden MtM-nek hívjuk, ami a Mark to Market kifejezés rövidítése: tehát ennyit adnának a piacon az adott portékáért.

A Carry trader nem más, mint aki a kamatkülönbözetre spekulál, vagyis aki az olyan ügyletekben érdekelt, ahol az eltérő alapkamatú devizák különbségeit használják ki. Például egy alacsonyabb alapkamatú devizán vesz fel kölcsönt, majd azt átváltja egy magasabb alapkamatú devizára, és a különbség realizálásával nyer. Amíg a forint és az euró kamatkülönbözete 4-5% vagy még magasabb volt, sok ilyet láthattunk.

Valószínűleg a magyarázatok egy része még további magyarázatra szorulna, de bízom benne, hogy a fenti „kisokos” segít könnyebben eligazodni a devizapiaci elemzések között.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.