Megjelent az AutoWallis nagyelemzése

Publikálva: 2021. szeptember 13. elemzések

Mától elérhető az OTP Bank Multi-asset Elemzési Osztályának legújabb elemzése, amely az AutoWallis részvényeinek alakulását követi nyomon.

Az AutoWallis a kelet-közép-európai és balkáni régióban végez autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatási tevékenységet. A vállalat összesen 14 országban lát el gépjármű és alkatrész kis- és nagykereskedelmi szolgáltatásokat, illetve rövid és hosszú távú gépjármű kölcsönzési szolgáltatásokat. A vállalat célja, hogy a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szereplőjévé váljon, melynek elérése érdekében jelentős akvizíciós terveket hirdetett meg ötéves stratégiájának keretében.

Az OTP Bank elemzésének főbb megállapításai:

  • Bár a 2019-ben meghirdetett növekedési tervek ambiciózusnak tűntek, a vállalat a tavalyi évben végrehajtott akvizíciókkal és üzletfejlesztési lépésekkel (Opel nagykereskedelmi jogok elnyerése, az Iniciál Autóház feletti kontrolljog megszerzése, a Wallis Kerepesi és a ljubljanai BMW kereskedés felvásárlása, illetve a Jaguar Land Rover márkakereskedés elindítása) képes volt még ezekhez képest is gyorsabb növekedést végrehajtani. Az árbevétel idén 126%-kal emelkedhet 200 milliárd forintra, miközben az EBITDA várakozásaink szerint közel háromszorosára fog hízni 6 milliárd forintra, és mindez 2,1 milliárd forintos nettó profitot eredményezhet. Bár a chip-hiány miatti ellátási problémák negatívan befolyásolják az értékesítési volumeneket idén és jövőre, a ciklikus gazdasági kilábalás miatt az autók iránti kereslet erős marad, így a vállalatok a volumenoldali kiesést a marzsok bővülésével képesek lehetnek nagyrészt ellensúlyozni. Mindezek alapján 2022 és 2026 között éves átlagos 13%-os árbevétel és 15%-os EBITDA bővülésre számítunk organikus úton.
  • Az eredménytermelés javulásával együtt a vállalat szabad készpénz termelése is egyre erősebb lehet, amivel párhuzamosan a tavaly megemelkedett eladósodottsági szintek csökkenését várjuk (a tavalyi 71%-os eladósodottsági ráta 2026-ra 30% körüli szintekre apadhat).
  • A részvényre DCF modell segítségével határoztuk meg 164 forintos 12 havi célárfolyamunkat. A vállalat a szektortársaihoz képest fair árazáson forog, a jelentősebb növekedési kilátások miatt azonban némi árazási prémium indokolható is lehet.
  • Fontos, hogy az akvizíciókon keresztül történő növekedési célokat egyelőre konzervatív módon nem építettük be az előrejelzéseinkbe, ami további potenciált jelenthet a fair érték kalkulációra nézve. Márpedig a növekedés nem ért véget, a vállalat pénteken jelentette be a szlovén Avto Aktiv kereskedés felvásárlását, melynek számait a részletek ismeretében beépítjük majd modellünkbe.
  • A vállalat kapitalizációja 37,7 mrd Ft, a közkézhányad közel 30%-os, a nagytulajdonos a Veres Tibor érdekeltségébe tartozó Wallis Asset Management. A papír likviditása egyelőre alacsony, a napi forgalom az elmúlt évben átlagosan alig múlja felül a 10 millió Ft-ot. A vállalat azonban dolgozik azon, hogy a likviditás növekedjen, részben ezt a célt szolgálja majd az idei évre tervezett 4-6,5 milliárd forintos intézményi és lakossági tőkeemelés új részvények kibocsátásával. A tőkebevonásra a növekedési tervek finanszírozása miatt van szükség.

Az OTP Bank részletes elemzését megismerheti a csatolmányból.

Az elemzés angol nyelven ide kattintva érhető el.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.