Aranypiac – 4. update: Hozamvadászat újratöltve

Publikálva: 2021. március 10. global markets

Bakk Ferenc, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divízió szenior menedzserének írása

Kereslet

A koronavírus-sokkot követően 2020 negyedik negyedévében folytatódott a nem befektetői fogyasztás talpra állása. Az év utolsó negyedévében az aranykeresletet elsősorban a befektetési arany iránti igény mozgatta, 2019 utolsó negyedévéhez képest 28%-os csökkenéssel, 783 tonnán tetőzött.

Az eddigi húzóterület, a befektetési arany iránti kereslet ugyanis hanyatlott, az aranyárfolyam csökkenésének hatására a befektetők 130 tonnányi aranyat adtak el az ETF-ekből 2020 negyedik negyedévében. A fizikai befektetési arany iránti igény ugyanakkor magas maradt, 269 tonna arany fogyott érmék vagy aranyrudak formájában. A gyenge negyedik negyedév ellenére a befektetési arany iránti kereslet 40%-kal növekedett 2019-hez képest, elérve az 1773 tonnát. Az ETF-ekből történő pénzkiáramlás 2021-ben tovább folytatódott: a március 5-tel záródó hétvégéig 2021-ben további 126 tonna aranyat adtak el ETF-ek formájában a befektetők, és a februári készletcsökkenés mértéke is egészen kimagasló, 85 tonna volt.

A tradicionálisan legnagyobb aranykeresletet mutató ékszerfogyasztás szintén kezd talpra állni. A negyedik negyedévben már csak 13% volt az ékszerfogyasztás csökkenése 2019 azonos időszakához képest, de Indiában például továbbra is gyengének számít a kereslet.

A jegybankok ismét nettó vásárlók voltak: a jegybanki készletek 45 tonnával emelkedtek a negyedévben. Ennek ellenére az elmúlt évtized legkisebb jegybanki készletfelhalmozása zajlott 2020-ban, mindössze 273 tonnát halmoztak fel, aminél kevesebb aranyat utoljára 2010-ben készleteztek.

A technológiai szektor aranykereslete viszont elérte a Covid előtti szintet a maga 84 tonnás negyedéves felhasználásával.

Kínálat

Az aranybányák termelése szinte elérte a koronavírus-járvány előtti szintet, habár mindösszesen 896 tonna aranyat termeltek ki a bányák, ez csak 3%-kal kevesebb, mint 2019 utolsó negyedévében. Az újrahasznosításból származó 329 tonnával együtt az aranykínálat elérte az 1185 tonnát. A piac túlkínálatos, a többlet az utolsó negyedévben 431 tonna volt.

Aranyárfolyam

Azt, hogy mi is történik az arany árfolyamával, talán a lenti grafikon mutatja meg legjobban (a grafikon az arany árfolyamát - jobb tengely – mutatja a 10 éves amerikai kötvényhozammal összehasonlítva – bal tengely). A tavaly augusztusi csúcsot követően az aranypiac elsősorban az amerikai kötvényhozamok alakulására figyel. Az idei évben a nagyobb sebességre kapcsoló hozamemelkedés hatására az arany árfolyama könnyedén törte át lefelé a 200 napos mozgóátlagát, és mindeddig bőven alatta tudott maradni. A hozamemelkedés olyan mértékű, hogy az utóbbi napokban és hetekben szinte minden piacra elsődleges hatása van: a hozamok alakulása mozgatja a devizaárfolyamokat (az elemzők meglepetésére erősödik a USD), mozgatja a részvénypiacokat (leginkább az amerikait) és természetesen a nemesfémek árát is.

Aranyárfolyam-grafikon

Tavalyi írásomban sorra vettem az arany árfolyamát leginkább befolyásoló tényezőket, a kamatlábak alakulását és az ezzel ellentétes hatású inflációs várakozások is szóba kerültek. Habár e két tényező ellentétesen hat az arany árfolyamára, szinte ugyanabban az időpontban fejtik ki hatásukat, ugyanis a megugró inflációs környezetben az állampapírhozamok emelkednek, hiszen a befektetők az inflációval összevethető hozamot várnak el állampapírjaik után. Az emelkedő kamatlábak az arany árfolyamára negatívan hatnak mindaddig, amíg az inflációs várakozások el nem érnek egy olyan magas szintet, ahol a befektetők elsősorban az értékállóságra összpontosítanak a meg nem kapott kamatok helyett, amelyek ilyen környezetben jellemzően reálnegatívak szoktak lenni, de legalábbis az inflációs várakozások alatt maradnak.

Jelenleg az amerikai kötvényhozamok és az inflációs várakozások emelkednek, de még mindig nem olyan szintűek, hogy a befektetők annyira aggódnának a pénz értékállósága miatt, hogy szemet hunyjanak az egyre inkább szabad szemmel is látható, elérhető hozamok felett. Azt, hogy hol van ennek az inflexiós pontja, mikor fordul, ha egyáltalán fordul majd a befektetők figyelme, a jövő mondja meg. Az biztos, hogy az aranyárfolyam csökkenő pályáját két tényező tudja jelen helyzetben megállítani: vagy a hozamemelkedési folyamat visszafordulása, korrekciója vagy pedig az inflációs félelmek jelentős megugrása, melyet a hozamok emelkedése már nem tud kompenzálni. Bármelyik is valósul meg, érdemes szemmel tartani az aranybefektetéseinket, és nagyon aktív kockázatkezeléssel figyelni az árfolyam alakulását. Javaslom, aktívan kövessék, hogy a tavalyi évben több héten keresztül érvényben lévő USD 1650 (1660) – 1750 (1800) árfolyamsávon belül hogyan viselkedik az arany árfolyama, és amikor elhagyja ezt a sávot, az melyik irányba történik majd tartósan, hiszen ez sokat mondhat az árfolyam elkövetkező hónapokban történő alakulásáról!

Sikeres kereskedést kívánok!

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.