Aranypiac - 3. update

Aranypiac – 3. update: Lanyhuló szerelem vagy csak átmeneti leállás?

Publikálva: 2020. november 16. global markets

Bakk Ferenc, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divízió szenior menedzserének írása

A 2020 második negyedévében már látott folyamatok és a Covid-19 helyzet alakulása határozta meg 2020 harmadik negyedévét is az arany keresleti és kínálati piacán.

Aki keres…

A szeptemberben végződött negyedévben (2020 Q3) az aranykereslet 892 tonna volt, ami 19%-os csökkenésnek tudható be év/év alapon, az előző negyedévhez képest ez 12%-os csökkenést jelent.

A keresletet továbbra is a befektetési arany iránti igény határozta meg: ETF-ek és aranyrudak, vagy aranyérmék formájában 495 tonna aranyat vásároltak a befektetők, mely a teljes kereslet 55%-át adta így. Az ETF-ek vásárlásai (272,5 tonna) ugyan csökkentek az előző negyedévhez képest (475 tonna Q2-ben), de ha az utolsó 10 év átlag 42 tonna vásárlásaihoz mérjük, a kereslet még mindig óriási a papírarany iránt. Az ETF-ek iránti igény csökkenésének jelentős részét pótolta a fizikai arany iránti befektetési kereslet megugrása. Úgy tűnik, ahogy a befektetők fizikailag el tudtak menni az aranyért (és épp nem a szabad mozgás szükségszerű korlátozásának valamelyik formáját „gyakorolták”), nem a „papíraranyat” (ETF-ek), hanem az aranyrudakat és érméket preferálták. 2010 elejétől egyébként mindösszesen 6 negyedévben fordult elő az, hogy az ETF-ek formájában jelentkező befektetési arany kereslet meghaladta a fizikai arany iránti befektetési igényt – és ebből 3 negyedév az idei évben volt!

A tradicionálisan legnagyobb aranykeresletet mutató ékszerfogyasztás továbbra is a szenvedés jeleit mutatja, de év/év alapon már „csak” 30% körüli a visszaesés (333 tonna a világ ékszerfogyasztása ebben a negyedévben). Habár Kínában látszott az élénkülő kereslet (itt a Covid hatás lényegesen alacsonyabb lehetett), Indiában még mindig padlón van a fogyasztás: az előző év Q3 fogyasztásának kicsit kevesebb, mint fele fogyott aranyékszerekből az idei év harmadik negyedévében.

Legutoljára 2010 negyedik negyedévében, majdnem 10 évvel ezelőtt voltak utoljára nettó eladók a jegybankok az arany piacán: 2020 harmadik negyedévében 12,2 tonnával csökkentek a jegybanki készletek. A csökkenést elsősorban Törökország (-22 tonna) és Üzbegisztán (-35 tonna) jegybankjainak eladásai okozták.

Emelkedett ugyan a technológiai szektor aranykereslete (73 tonnára), de még mindig kb. 6%-kal a tavalyi hasonló időszak fogyasztása alatti ez a mutató.

És aki kínál…

A kínálati oldal bőven teljesítette a feladatait: az aranykínálat 352 tonnával haladta meg a keresletet, elérve az 1223,6 tonnát. Az aranybányák termelése (884 tonna) ugyan növekedett az előző negyedévhez képest, de még mindig kevesebbet mutat, mint 2019 harmadik negyedévében. Az újrahasznosított arany (376 tonna) mennyisége viszont már növekedést jelent úgy 2020 Q2, mint 2019 Q3-hoz viszonyítva.

Aranyárfolyam

Az elmúlt negyedév az arany piacán elsősorban a konszolidációval telt: augusztus elejére a negyedév elejei 1770 USD szintekről a 2075 USD körüli új történelmi maximumig száguldott az arany árfolyama, hogy aztán először intenzív (augusztus 11-én például egy nap alatt 116 USD esés) esés, majd lassú lecsorgás következzen a harmadik negyedév végére. Nem is történt semmi érdekes az amerikai választásokat követő napokig.

A választást követően először úgy nézett ki, hogy az aranyár felfele kitört a csökkenő háromszög formációjából. De a piaci szentiment javulása (a Pfizer és Biontech pozitív híreket adott a készülő koronavírus vakcinával kapcsolatban), ezzel párhuzamosan a részvénypiacok szárnyalása és a hozamok emelkedése (és az aranypiaci szereplők magas long túlpozícionáltsága úgy általában – a CFTC adatai szerint az arany spekulatív pozíciók még mindig magasan állnak, habár enyhén lentebb jöttek az idei február végi több, mint 10 éves maximum értékeikről) megtették hatásukat, és november 9-én 90 USD-t esett az arany árfolyama egyetlen nap alatt.

Hogy merre tovább?

Nem találtam meg a varázsgömböt, így pontosan nem tudnám megmondani, de logikus azt feltételezni, hogy a 200 napos mozgóátlag körül (most ez éppen USD 1785 körül van és felfele tart) talajt foghat az árcsökkenés. Méghozzá azért, mert sok tényező maradt még mindig, ami az arany árfolyam emelkedését vetíti előre, mint például:

a) a továbbra is ultra laza monetáris politikák, úgy, hogy nem látszik jövőre miért tudnának változtatni ezen a jegybankok (a gazdaság talpra állása hosszabb időt vesz majd igénybe, így nem lehet azt kamatemelésekkel késleltetni, ráadásul továbbra is magas költségvetési hiányok lesznek jövőre, melyek betömését mennyiségi lazításokkal támogatniuk kell majd a jegybankoknak),

b) dollárgyengülésre (EURO erősödésre) számítanak az elemzők, habár rövidtávon az EUR túlpozícionáltság az USD-vel szemben még mindig nem épült le, emiatt itt is érheti még meglepetés a piacokat és az elemzőket,

c) bár messzebb van még, de 2021 harmadik negyedévében infláció frontján is érdekes fejlemények jöhetnek (alacsony bázishatás 2020-ról, az idei évben az USA év/év CPI mutatója májusban érte el a legalacsonyabb szintjét 0,1% körül, azóta emelkedik; az utolsó, októberi adat 1,2%-on áll). Addig is az inflációs várakozásokra érdemes figyelni.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy sikeres vakcina nagy bizonytalansági tényezőt szüntetne meg a piacon, negatívan befolyásolva ezzel az arany árfolyamát is (lásd az erős reakciót a Pfizer - Biontech bejelentésre). Ráadásul ebben a szcenárióban, az értékalapú részvényekben és a többi nyersanyagcégek részvényeiben is bőven akad versenytársa az arany befeketésnek. Az eltűnő bizonytalansággal az amerikai hosszú hozamok is felfele mozdulhatnak, ami ugyancsak nem támogatja az arany árfolyamemelkedését.

De nem kell annyira előre szaladnunk, a közeli napok is bőven tartogatnak izgalmakat az arany piacán, érdemes figyelni és aktívan igazítani a pozíciókon az elkövetkező napokban.

Sikeres kereskedést!

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.