Aranypiac – III. rész. Csillogó üzlet: aranybefektetési lehetőségek

Publikálva: 2020. április 30. global markets

Az arany régi és megbízható befektetés, olyannyira, hogy a sok új és egzotikus eszköz mellett hajlamosak lehetünk megfeledkezni róla. Cikksorozatom harmadik részében az aranyba való befektetés konkrét lehetőségeit veszem szemügyre.

Az arany hármas

Az aranyárfolyam mozgásának követésére alapvetően háromféle mód áll a rendelkezésünkre. Befektethetjük a pénzünket az arany fizikai megvételével, aranyba befektető ETF-ek vásárlásával, vagy pedig invesztálhatunk aranybánya-részvényekbe is. Nézzük meg kicsit közelebbről ezt a három lehetőséget!

1. Az arany fizikai vétele

Vásárolhatunk aranyat kézzel fogható módon, aranytömbök formájában. A megoldás hosszú hagyományra tekint vissza, azonban tudnunk, kell, hogy hosszútávon viszonylag költséges. Meg kell fizetnünk az őrzés biztonsági költségét, és vigyáznunk kell arra is, hogy a sztenderdeknek megfelelő formájú aranyat válasszunk – ezt tudjuk majd ugyanis nagy valószínűséggel könnyen el is adni, ha később úgy döntenénk, hogy megválunk a befektetéstől.

2. Aranyba fektető ETF-ek vásárlása

Az Exchange Traded Funds (azaz a tőzsdén jegyzett befektetési alapok) – mint ahogy a nevük is mutatja – olyan befektetési alapok, amelyek befektetési jegyeit tőzsdéken jegyzik, így adás-vételük nagyon egyszerű. Az alapok a kapott tőkét aranyba (vagy egyes esetekben az arany árát követő derivatív termékekbe) fektetik, és azokat letétkezelőknél tárolják.

Amikor ETF-et választunk, van négy dolog, amire mindenképpen érdemes figyelnünk:

  • Az alapkezelő által felszámított díj – ez a befektetők pénzét évente csökkentő legnagyobb költségtétel. Ezt a költséget számolja fel az alap kezelője a befektetőknek az elvégzett munkájáért, a díjat pedig arányosan terhelik rá az alapra minden nap.
  • Az arany megőrzésének helye – azaz a fizikai tárolás konkrét lokációja is fontos, ez esetben az adott ország jogszabályai vonatkoznak a letétkezelőre. A leggyakoribb „tárolóhelyek” egyébként London, New York és Zürich.
  • Fontos, hogy tőkeáttételes vagy nem tőkeáttételes alapról van-e szó. Vannak ugyanis olyan befektetési alapok, amelyek a határidős piacok által nyújtott lehetőségeket kihasználva, meg tudják növelni a kockázatunkat – azaz például 1 USD befektetésével 2 USD értékű aranyat tudnak „tartani”.
  • Ugyancsak számít, hogy long vagy short alapról van-e szó: azaz a befektetésünk értéke az aranyár növekedésével, vagy pedig az aranyár csökkenésével növekszik. Ez utóbbi befektetési alapokat inverz alapoknak hívjuk – határidős pozíciókat felvevő alapokról van szó, melyek abból profitálnak, ha az arany ára esik. (Az arany ETF-ek piacának csak kis szegmensét alkotják egyébként az inverz arany ETF-ek.)

3. Aranybánya-részvények vásárlása

Az aranybánya, mondhatnánk, igazi „aranybánya”: egy olyan lehetőséget jelent ugyanis, amelynek a volatilitása (sokkal) nagyobb, mint az aranyáré. A matek egyszerű: ha egy aranybánya mondjuk 900 USD/unciáért termeli ki az aranyat (azaz ez a teljes költsége), akkor minden dollár, amellyel az aranyár meghaladja a 900 USD árat, nyereséget jelent. Azaz, ha például az aranyár 1.250 USD, akkor unciánként 350 USD a nyereség. Ha az aranyár 1.600 USD, akkor unciánként már 700 USD a profit – azaz máris duplázódott az eredmény, míg az aranyár „csak” 28%-ot emelkedett. Nyilván a valós számítás nem ilyen egyszerű, hiszen a kitermelési költségeket nagyon sok minden mozgatja, a kibányászott kőzet (amelyből az aranyat vonják ki) aranytartalma is jelentősen ingadozhat, ráadásul a mostani világban még néhány tényezőt bele kell venni a kalkulációba.

A kritikus faktorok

Ilyen, kockázatot jelentő tényező például az, hogy a bányák üzemeltetésével befektetőként nem tudunk száz százalékosan kalkulálni. Olyan válság-időszakokban, mint amilyen a mostani, akár ideiglenesen be is zárhatnak aranybányákat (nincs termelés, csak a költségek egy jelentős része ilyenkor). Az otthonról való munkavégzés ezen a területen nyilván nem opció: az ércbányászatnak és a finomításnak ezt a fajtáját még nem találták fel.

További problémát jelenthet, ha a befektetésünk olyan bányához kötődik, amely gazdaságilag nehéz helyzetben lévő területen található. Megtörténhet, hogy néhány, szorult költségvetési helyzetbe kerülő ország az esetlegesen kivetett adók, vagy még ennél is radikálisabb eszközök révén az aranybánya által generálható nyereséget jelentősen lecsökkentik.

Kettő az egyben: az aranybánya ETF-ek

Érdekes módja az aranybányákba való befektetésnek az aranybánya ETF-ek vétele. Ha nem akarunk az egyes cégek elemzésével bajlódni, vagy csak egyszerűen egy szórt portfóliót szeretnénk kiépíteni az aranybánya társaságok részvényeiből, akkor rendelkezésünkre áll jónéhány, nagy pénzeket mozgató ETF, amelyek akár 50-75 aranybánya-részvényt is tartanak. Ezek likviditása a tőzsdén kiváló, nagyon gyakran még a megvásárolt aranybányák részvényeinek a likviditását is meghaladják.

Láthatjuk tehát, hogy a lehetőségek tárháza nagyon széles, ha aranyba való befektetésről van szó. Mondjuk ezt úgy, hogy még nem is beszéltünk az aranyra vagy az aranybánya-részvényekre épülő határidős és opciós piacokról, amelyeken keresztül történő befektetéshez mindenképpen nagyobb szakértelem és koncentráltabb figyelem, időráfordítás szükséges. Van miből válogatni – én csak azt kívánom, bármibe is fektet, csillogjon szépen az az üzlet!

Szerző: Bakk Ferenc Csaba, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának szenior menedzsere

Jogi figyelmeztetés:

Jelen publikáció a szerző szakmai álláspontját tartalmazza, valamint a piac hangulatának ismertetését. A publikációban foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak, befektetésre ösztönzésnek, befektetési ajánlásnak, illetőleg befektetési vagy pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, vagy marketingközleménynek.

A publikáció kizárólag a kiadása időpontjában érvényes, és a megjelölt vélemény, szakmai álláspont a jövőben külön értesítés nélkül is megváltozhat. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy minden új piaci esemény, illetőleg információ befolyásolhatja a piacokon az árakat.

Jelen szakmai vélemény általános jellegű ismertetést tartalmaz, így nem veszi figyelembe az egyes befektetők egyedi igényeit, pénzügyi helyzetét és kockázatvállaló képességét. Kérjük, hogy befektetésre, a pénzügyi, befektetési szolgáltatás igénybevételére vonatkozó megalapozott döntés meghozatalát megelőzően az adott termékre, szolgáltatásra vonatkozó dokumentációt, szerződési feltételeket figyelmesen olvassa el, és óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.