Aranypiac – 2. update: Hova tovább arany? Összefoglaló a második negyedévről

Publikálva: 2020. augusztus 10. global markets

Bakk Ferenc, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divízió szenior menedzserének írása.

Most, hogy az arany – viszonylag könnyen – immár USD-ben is átlépte eddigi történelmi maximumát és 2 075 USD körül új történelmi maximumot állított be, gondoltam ismét meglátogatom a World Gold Council (gold.org) honlapját és utánanézek a friss ármozgató tényezőknek. Nem is lepődtem meg.

Semmi újdonság nem történt a második negyedévben: az ETF-ek töretlenül vásároltak. Ahogy az utolsó cikkemben írtam róla, május közepéig 570 tonna körüli vásárlásnál jártak az idei évben – ez június végére 734 tonnát ért el, ami a teljes arany kereslet 35%-át adta. Az ETF-ek vásárlásai még Q1-hez képest is emelkedni tudtak, Q2-ben 45%-kal több aranyat vettek ezek az alapok az idei év első negyedévéhez képest. Csakhogy még jobban kontextusba helyezzük az ETF-eken keresztüli aranybefektetéseket: 2010 elejétől 2019 végéig negyedévente átlagosan 26 tonnával emelkedett az ETF-eken keresztül megvett arany mennyisége, míg 2020 első két negyedévében átlag 367 tonna volt az ETF-ek nettó aranyvásárlása!

Máshol, máshogy

Az ETF-eken kívül azonban minden egyéb szektorban csökkent az arany iránti kereslet. Nézzük végig fontossági sorrendben, de nem teljes körűen:

  • az ékszerkereslet továbbra is összeomolva vár a jobb időkre, hiába állt enyhén talpra a kínai ékszerkereslet (de még így is a tavalyi hasonló negyedév 2/3-án volt), továbbra sincs ékszerkereslet sem Indiában, sem a Közép-Keleten, csak a két fontosabb csökkenő fogyasztást okozó piacokat említve,
  • a befektetési arany ETF-eken kívüli egyéb formája tovább csökkent Q2-ben Q1-hez viszonyítva (149 tonna vs. 248 tonna),
  • a központi bankok vásárlásai hasonlóak voltak az első negyedévhez (115 tonna), de ez csak a fele annak, amit a jegybankok 2019 második negyedévében vásároltak,
  • a technológiai felhasználás 67 tonnát tett ki, ez 18%-kal kevesebb mint a tavalyi év hasonló negyedévében, alulmúlva 9%-kal az idei első negyedév felhasználását is.

Mindezek hatására az arany iránti kereslet mindösszesen 1 016 tonnára csökkent 2020 második negyedévében, ami megközelítőleg 11%-kal alacsonyabb a tavalyi év hasonló negyedévéhez és 4%-kal alacsonyabb az idei év első negyedévéhez képest is.

Mi a helyzet a kínálati oldallal?

A szigorú helyi szabályok miatt egyes országokban (a jelentés Mexikóra és Dél-Afrikára vonatkozóan 60% körüli csökkenést említ, Perura pedig 45% körülit) nagyot esett az aranybányák termelése, de az újrahasznosítás is jelentősen csökkent. Az aranykínálat összesen 11%-kal volt kevesebb ebben a negyedévben a tavalyi hasonló negyedévhez képest, 2020 Q1-et is 4%-kal alulmúlva. A két „aranyforrás” aránya egyébként nagyságrendileg változatlan, a kínálat ¾-ét adják az aranybányák, ¼-e jön az újrahasznosított arany.

Az árfolyam

A spot arany árfolyama 2 075 USD körül is járt a napokban, az eddigi történelmi maximumot (1 920 USD körül) július 27-én haladta meg az árfolyam. Immár „hagyományosan” erős aranykereslet mutatkozik július – augusztusban: az előző történelmi csúcs óta (2011) megfigyelt 10 éves időszakban csak 3 évben volt csökkenés az arany árfolyamában, egy évben nagyságrendileg stagnálás figyelhető meg, míg a maradék hat évben (beleértve az ideit is, amelynek egy jelentős része természetesen még hátra van) július – augusztus hónapokban aranyár emelkedés volt tapasztalható. Történt mindez annak ellenére, hogy az arany 2015 végéig csökkenő pályán mozgott, majd a 2016. január és 2019. júniusi időszakban 1 050 – 1 350 USD között ingadozott az árfolyam.

Az idei év hátralévő része még bárhogyan alakulhat: a technikai elemzők immár jelentős túlvettségre figyelmeztetnek. Nem árt így az óvatosság és a folyamatos piacfigyelés, de a zászló továbbra is felfele áll. Fundamentálisan bőven van, ami táplálja az árfolyamemelkedést: változatlanul extra laza monetáris politika, enyhén növekvő hosszútávú inflációs várakozások, továbbra is magas bizonytalanság (egyelőre nincs védőoltás, növekvő fertőzési statisztikák, amerikai választások körüli bizonytalanság, csak a legfontosabbakat említve). Rövid távon talán csak az USD erejének alakulása lehet fékező tényező, amennyiben a megindult USD gyengülésben legalább korrekció következne be.

De ne menjünk ennyire előre! A lényeg, hogy figyelmesen tartsunk / vegyünk fel újabb pozíciókat az arany piacán, vagy, esetleg ha már arany ETF-ekben vagy aranybánya részvényekben ülünk, akár stop loss-okkal is menedzselhetjük kockázatainkat.

Sikeres kereskedést kívánok!

Jogi figyelmeztetés:

Jelen publikáció a szerző szakmai álláspontját tartalmazza, valamint a piac hangulatának ismertetését. A publikációban foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak, befektetésre ösztönzésnek, befektetési ajánlásnak, illetőleg befektetési vagy pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, vagy marketingközleménynek.

A publikáció kizárólag a kiadása időpontjában érvényes, és a megjelölt vélemény, szakmai álláspont a jövőben külön értesítés nélkül is megváltozhat. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy minden új piaci esemény, illetőleg információ befolyásolhatja a piacokon az árakat.

Jelen szakmai vélemény általános jellegű ismertetést tartalmaz, így nem veszi figyelembe az egyes befektetők egyedi igényeit, pénzügyi helyzetét és kockázatvállaló képességét. Kérjük, hogy befektetésre, a pénzügyi, befektetési szolgáltatás igénybevételére vonatkozó megalapozott döntés meghozatalát megelőzően az adott termékre, szolgáltatásra vonatkozó dokumentációt, szerződési feltételeket figyelmesen olvassa el, és óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát.

A jelen publikáció elkészítésének időpontja: 2020. augusztus 10.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.