A befektetések örök klasszikusa, az arany

Publikálva: 2020. május 4. global markets

Válságok idején valódi slágertermék a befektetők körében az arany: árfolyama ugyanis kontraciklikusan viselkedik, azaz épp a negatív előjelű gazdasági szakaszokban nő. A koronavírus okozta gazdasági pánikhelyzet egyre hajtja ezt az emelkedést, viszont bármi, ami a bizonytalanságot csökkenti (ha vakcinát találnak a vírusra, ha a gazdasági adatok a vártnál pozitívabbak lesznek, ha a Fed kamatot emel és így tovább), ártani fog az arany árfolyamának – meghasonlott helyzetbe hozva ezzel a befektetőket. De vajon milyen tények állnak az arany reputációja mögött? És mi a nagy kérdés, amivel valóban számolniuk kell az arannyal üzletelőknek?

Az arany évszázadokig a pénzügyi rendszer alapja volt – egészen az 1970-es évek elejéig, amikor a második világháború után létrejött Bretton Woods-i egyezmény összeomlott. Monetáris funkciója azóta ugyan nincs, de a különböző jegybankok jelentős aranytartalékkal rendelkeznek a mai napig. Ezen kívül az arany, mint fogalom mindig is az érték, az értékállóság szimbóluma volt az emberek gondolkodásában.

Az arany jolly jokersége tehát jórészt innen ered: a hagyományból és a hitrendszerünkből. A helyzet az önbeteljesítő próféciákhoz is hasonlít: ha az emberek továbbra is bíznak a jövőben, mernek hitelt felvenni, vállalkozni – ergo mozgásban tartják a gazdaságot –, akkor a pénz többnyire máshol találja meg a helyét, mint a nem kamatozó befektetésként ismert aranyban. Amikor borús a jövőkép, akkor viszont jól csillog az arany. Ára többnyire akkor tetőzik, amikor a pánik a csúcspontján vagy attól nem túl távol van; amikor az emberek elkezdenek ismét bízni a jövőben és beruházni valós gazdasági tevékenységbe, akkor az arany iránti kereslet csökken, következésképpen az értéke is apad.

A gondolatmenetet érdemes összevetni a legutóbbi gazdasági válságot követő adatokkal, melyek érzékletesen illusztrálják a képet. 2011 augusztusában-szeptemberében az arany árfolyama 1910 dollár körül tetőzött – majd nem sokkal később, amikor az emberek újra elkezdték hinni, hogy van gazdasági jövő, az árfolyam határozott ereszkedésbe kezdett, egészen az 1050 dolláros szintig (2016-os adat). A mostani válsághelyzettel kapcsolatban majd utólag lehetünk okosak – de már most érezzük a markáns hegymenetet: a pánik kirobbanásakor az arany az 1550-es szintről indult és tartott szinte folyamatosan felfelé, február elejére elérte az 1600 dollárt, majd április közepére az 1750-es szintet. Mintegy másfél hónap alatt 10 százalék körüli emelkedést produkált, annak ellenére, hogy három hétig (február 28-tól kezdődően) az arany pozíciókat likvidálták is, a többi pozíció fenntartása érdekében – hasonló folyamat zajlódott le egyébként 2008 utolsó negyedévében is.

A jövő még érdekesebb lehet. Már most előkerülnek olyan vélemények, mely szerint akár 3000 dollárra is megugorhat az árfolyam. Mások pedig egyenesen azt állítják, hogy az arany ára már most a történelmi maximumon van, csak mivel az árfolyam dollárban van jegyezve, ezt nem látjuk a számokon – lévén az amerikai deviza most nagyon erős. Más valuták sorra esnek el az arannyal szemben: legutóbb a svájci frank, amelyben számolva az elmúlt héten haladta meg a történelmi maximumát az arany árfolyama. Még ha ezek túlzó becslésnek is bizonyulhatnak utólag, az arany ára várhatóan hamarosan meg fogja haladni az eddigi csúcsárfolyamot, az 1900 dolláros szintet.

A nagy kérdés azonban még hátravan. A bizonytalanság egyszer elmúlik, és ha elmúlik, akkor az arany árfolyamcsökkenése nem fog különösebb sokként hatni. Viszont az a rengeteg pénz, amit ebben az időszakban bocsátottak ki, hosszú távon – nem 1-2 éves, hanem 7-10 éves időtartamról beszélünk – a vártnál nagyobb problémát jelenthet majd. Csak egy a példák közül: az amerikai jegybank mérlegfőösszege a járványhelyzet előtt 4,2 billió USD (4 200 000 millió USD) körül állt – nagyjából egy hónap alatt ez a szám közel 6,6 billió USD-ra nőtt. Ha a gazdaságban benne marad az ilyen módon kibocsájtott pénz, akkor hosszútávon súlyos inflációval nézhetünk szembe. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy a legutolsó pénznyomtatást (2008 ősze és 2015 eleje között a FED mérlegfőösszege 0,9 billió USD-ról 4,5 billió USD-re nőtt) infláció nélkül megúsztuk, de a pénznyomtatás ilyen mértékű növekedése nem maradhat következmények nélkül az infláció terén.

Márpedig ez az arany szempontjából sem mellékes: amennyiben a várakozásokba beépül egy hosszútávú inflációs félelem, ez tovább tudja hajtani az arany árfolyamát is. Mert mint minden bizonytalan helyzetben, az arany az inflációs időszakokban nagyon jól teljesít: egyfajta biztos menedék a befektetők számára. Ha viszont a jegybankok belátják, hogy a nyomtatott pénzt ki kell vonni a gazdaságból, és ezzel gátat vetnek az inflációnak, akkor nem lesz az aranyvágta hosszú életű. Az első szcenárió valószínűsége sajnos nagyobb, és jó esély van arra, hogy a hosszútávú inflációs várakozások jelentősen feljebb fognak jönni – mindezt úgy, hogy rövidtávon semmiképp nem kell inflációval számolnunk. Mivel az arany, mint látjuk, klasszikus érték, érdemes hosszú távon kalkulálnunk az árfolyamát megmozgató hatásokkal.

Szerző: Bakk Ferenc Csaba, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának szenior menedzsere

Jogi figyelmeztetés:

Jelen publikáció a szerző szakmai álláspontját tartalmazza, valamint a piac hangulatának ismertetését. A publikációban foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak, befektetésre ösztönzésnek, befektetési ajánlásnak, illetőleg befektetési vagy pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, vagy marketingközleménynek.

A publikáció kizárólag a kiadása időpontjában érvényes, és a megjelölt vélemény, szakmai álláspont a jövőben külön értesítés nélkül is megváltozhat. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy minden új piaci esemény, illetőleg információ befolyásolhatja a piacokon az árakat.

Jelen szakmai vélemény általános jellegű ismertetést tartalmaz, így nem veszi figyelembe az egyes befektetők egyedi igényeit, pénzügyi helyzetét és kockázatvállaló képességét. Kérjük, hogy befektetésre, a pénzügyi, befektetési szolgáltatás igénybevételére vonatkozó megalapozott döntés meghozatalát megelőzően az adott termékre, szolgáltatásra vonatkozó dokumentációt, szerződési feltételeket figyelmesen olvassa el, és óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.