Fenntarthatósági, illetve ESG tanácsadás és képzés

Az OTP Hungaro-Projekt Kft. bővítette szolgáltatási körét ESG fenntarthatósági és környezetvédelmi tanácsadással, valamint ESG képzéssel.

Az OTP csoporton belül az OTP Hungaro-Projekt az egyetlen tanácsadási szolgáltatást végző szervezet. Ennek köszönhetően komplexen tudjuk kezelni a pályázati rendszereket a zöld hitelekkel, és rendelkezünk olyan szakmai háttérrel, amely a tervezési és engedélyezési területeket is lefedi. Fel tudjuk vállalni nem csak a forráskeresést, hanem a szakértői tanácsadást is.

Projektfejlesztési-, projektmenedzselési tanácsadás és Vállalati pénzügyi tanácsadás témakörben rendelkezünk az IFKA minősítő tanúsítványával, valamint a BÉT által akkreditált zöld tanácsadó és ESG képző szervezet vagyunk.

Új szolgáltatási területünk a Fenntarthatósági, illetve ESG szakmai tanácsadás és képzés

Célunk, hogy a fenntartható/zöld vállalati beruházásokhoz komplex - finanszírozási és szakmai – tanácsadást tudjunk nyújtani az ügyfeleknek, ami az alábbi tevékenységeket foglalja magába:

 • Fenntartható beruházáshoz vállalatfinanszírozási lehetőségek feltérképezése, kidolgozása, menedzsmentje
 • Beruházásra szabott, egyedi finanszírozási konstrukciók banki támogatással
 • Fenntartható/zöld beruházási hitelek szakmai előkészítése


Fenntarthatósági, illetve ESG szakmai tanácsadás

 • Zöld keretrendszer készítés (kötvény kibocsájtóknak)
 • Vállalati fenntarthatósági, ill. ESG szempontú audit, fenntarthatóság üzleti stratégiába való integrálásának lehetőségei
 • Fenntartható üzletvitel: környezetvédelmi, energia-hatékonysági beruházások költség-haszon elemzése
 • Klímakockázat meghatározása beruházásoknál
 • Megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata
 • ÜHG leltár készítése
 • CSR és fenntarthatósági jelentések készítése, a hozzá kapcsolódó elemzések lefolytatása


Környezetvédelmi tanácsadás

 • Ingatlan környezeti kockázatának értékbecslése
 • Környezetvédelmi engedélyhez szükséges vizsgálatokkal, értékelésekkel, mérésekkel kapcsolatos tanácsadás (környezeti hatástanulmány, környezeti hatásvizsgálat, előzetes vizsgálat, egységes környezethasználati engedély, stratégiai környezeti vizsgálat lefolytatása)
 • Körforgásos gazdaság és ÜHG kibocsátás csökkentési stratégiák, működési modellek kidolgozása
 • Éves környezetvédelmi jelentések jogszabályban előírt módon (Favi, LAL, hulladék jelentések: a környezetvédelmi engedélyekbe előírtak teljesítése meghatározott ütemezéssel)
 • Környezetvédelmi audit készítése

ESG képzés

A kurzus elsődleges céljai között szerepel egyrészt, hogy a hazai KKV szektor szereplői megfelelő ismeretekre tegyenek szert a globális pénz- és tőkepiacokat, a pénzügyi közvetítő rendszert mindinkább átható ESG-koncepcióról, másrészt szemléletformáló jellegének köszönhetően betekintést kíván nyújtani a környezeti-társadalmi-gazdasági fenntarthatóság örökzöld és legújabb trendjeibe, amelyek egyre fokozódó mértékben határozzák meg a vállalkozások mindennapjait.

A képzés további fontos célja, hogy az alábbi – az ESG szempontjából kritikus – területeken értékes gyakorlati tudással szolgáljon a résztvevők számára:

 • aktuális szabályozói-jogszabályi háttér
 • fenntarthatósági jelentések elkészítése
 • banki zöld finanszírozási lehetőségek
 • fenntarthatósági kritériumok a pályázati lehetőségeknél
 • ESG-faktorok vállalati jövedelmezőségre gyakorolt hatásának a felmérése

A kurzust elvégző KKV-k képviselői fenntarthatósággal/ESG-vel kapcsolatos szakmai kompetenciái mind az ismereteket-képességeket, mind az attitűdöt-felelősségvállalást illetően érdemben fejlődnek.


Kiknek szól a képzés?

A képzés célcsoportja elsősorban a hazai kis-, és középvállalati szektor (KKV). A képzésen elsőleges mezőgazdasági termelést végző cégek nem vehetnek részt.Cégenként min. 1, max. 4 fő részvételére van lehetőség.


Tervezett tematika

Téma Időtartam
1. Bevezetés (ESG alapfogalmakról, trendekről általában) 45 perc
2. ESG és jövedelmezőség (Milyen csatornákon és miképpen hathat az ESG a jövedelmezőségre és a cégértékre?) 45 perc
3. ESG szabályozási és piaci elemei (ESG globális és EU specifikus jogszabályi hátterének gyakorlatias bemutatása) 45 perc
4. Fenntartható Finanszírozás gyakorlata (fenntartható finanszírozás folyamatának gyakorlatorientált bemutatása) 45 perc
5. Az ESG vállalati vonatkozásai a gyakorlatban (az ESG elvek integrálásának szintjei és gyakorlata a résztvevők tevékenységeihez illeszkedően) 45 perc

 

Képzési helyszínek és időpontok

Budapest: 2022. december 15.
Debrecen: 2023. január 19.
Szeged: 2023. február 23.
Kaposvár: 2023. március 2.


(A helyszínek és időpontok változtatásának jogát fenntartjuk.)Hogyan lehet jelentkezni?

A képzésen való részvételhez pályázatot kell benyújtani a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) felhívásainak egyikére. A képzés a KKV-k részére díjmentes.A támogatási kérelem elkészítésében állunk ügyfeleink rendelkezésére, és további részletekkel kapcsolatban az alább megadott elérhetőségeken keressék bizalommal kollégáinkat.

 

Kapcsolat

ESG (zöld) szolgáltatások:

Jakab Attila

Tel: +36 20 236 9900

E-mail: jakab.attila@otphp.hu

Pénzügyi tanácsadás:

Fain Máté

Tel: +36 70 383 9282

E-mail: fain.mate@otphp.hu