Kérdések

  1. Milyen összefüggésben áll a kockázat és a hozam?
  2. Hogyan, milyen tényezők alapján épül fel a portfoliókezelési stratégia?
  3. A portfoliókezelés további fontos pillérei
  4. Hogyan befolyásolja a portfoliókezelés időtávja a kialakítandó stratégiát?

1. Milyen összefüggésben áll a kockázat és a hozam?

A részvények és az állampapírok közötti különbség alapja a kockázatosság és a kockázatmentesség. A részvény egy kockázatos termék, hiszen árfolyama állandóan változik az adott piaci helyzettől és nemzetközi, nemzeti makrogazdasági klímától függően. Egy vállalat részvényének az ára néhány nap alatt akár 5-10%-ot is változhat, ugyanakkor maga a vállalat működésében és nyereségességében néhány nap alatt nem történik érdemi változás. A részvényeket vásárló befektető hozama lehet pozitív, de lehet negatív is, sőt szélsőséges esetben - az adott vállalat csődje esetén - a befektető teljes befektetését elveszítheti.

Ezzel szemben az állampapírok viszonylag kockázatmentes befektetések, a hozamuk jól kiszámítható és előre kalkulálható, növekedési üteme egyenletes, visszafizetését pedig az állam garantálja.

A befektetések kockázata és hozama fordított összefüggésben van egymással. Míg a kockázatmentes befektetések esetében a befektetők egy szerényebb hozammal is megelégednek, addig egy kockázatosabb termék esetében a befektető magasabb hozamot vár el. Ez logikus is, hiszen a nagyobb kockázat felvállalásával járó kellemetlenségeket (bizonytalanság, idegeskedés, stb.) egy nagyobb hozammal lehet csak ellensúlyozni (ezt hívják kockázati prémiumnak).

2. Milyen portfoliókezelési stratégiák közül lehet választani?

Az OTP Bank Nyrt portfoliókezelési tevékenységén belül Ön kétféle vagyonkezelői típus közül választhat: vagy stratégiai eszközallokáció megközelítésben vagy abszolút hozamú portfoliókezelési megközelítésben kezeljük a vagyonát.

A stratégiai eszközallokációs portfoliókezelési megközelítéssel kezelt portfoliók egy az ügyfél által megadott benchmarkhoz, referenciaindexhez vannak kötve, a portfoliók teljesítménye várhatóan a referenciaindex teljesítményét követik, a portfoliókezelő feladata pedig a referenciaindex túlteljesítése.

Abszolút hozam stratégiának nevezzük az olyan befektetési stratégiákat, melyek célja nem egy benchmark hozam (referencia index) felülmúlása, hanem egy viszonylag magas, pozitív hozam (általában inflációt vagy betéti kamatokat meghaladó hozam) elérése minden piaci körülmény között. Az abszolút hozamú stratégiák célja tehát a kockázatmentes hozam felülmúlása kockázatos eszközök segítségével.

Portfoliókezelés módja

A stratégiai eszközallokációs megközelítésnél a portfoliók kezelésének legfontosabb irányadója az ügyfél által választott benchmark, és a portfoliókhoz rendelt minimális és maximális részvényarány limitek. Ehhez a döntéshez először az ügyfél kockázati profiljának felmérése történik, és ez alapján kerül kialakításra a hosszú távú befektetési politika, mely az ügyfél igényeihez és hozamelvárásaihoz igazodik. Rögzítésre kerül a portfolió benchmarkja, és a portfolió átlagos részvényhányada, mely 6 féle lehet:

Stratégia Átlagos részvény-
hányad
Minimális részvény-
hányad
Maximális részvény-
hányad
Benchmark
Stabil 0% 0% 0% 100% RMAX
Konzervatív 25% 10% 40% 75% RMAX
25% MSCI World
Kiegyensúlyozott 50% 35% 65% 50% RMAX
50% MSCI World
Dinamikus 75% 60% 90% 25% RMAX
75% MSCI World
Agresszív 100% 85% 100% 100% MSCI World
Deviza Konzervatív* 25% 10% 40% 75% Euró PP Alap
25% MSCI World

RMAX: 3 hónapnál hosszabb, de 1 évnél rövidebb lejárattal rendelkező magyar állampapírokat tartalmazó index MSCI Daily TR Net World Index: Morgan Stanley Capital International részvényindex, a globális (fejlett és fejlődő) részvénypiacokat széleskörűen lefedő részvényindex.
*A Deviza Konzervatív stratégia kizárólag forinttól eltérő, devizanemben denominált eszközöket tartalmazhat, a hozamszámítás és elszámolás euróban

A fenti portfoliók közül az első öt esetében forint alapon történik a hozam kimutatása, míg a deviza konzervatív stratégia esetében euró a bázisdeviza.

Az abszolút hozamú portfoliókezelési megközelítésben a portfoliók a befektetési időtáv túlnyomó részében biztonságos, likvid (könnyen mozgatható) eszközökben vannak, amely pozíciókból a kockázatos eszközosztályok felé a portfoliókezelő csak rövidebb időre mozdul ki. A portfoliókezelő arra törekszik, hogy kiválassza a kockázat vállalására alkalmas időszakokat és csakis akkor fektessen kockázatos eszközökbe, amikor azok várhatóan jelentős hozamot biztosítanak. A kockázati szinttől függően 3 féle portfolió közül lehet választani:

Stratégia Elérhető maximális részvényhányad Benchmark
Abszolút I. 50% ZMAX+0,5%
Abszolút II. 100% ZMAX+1%
Deviza Abszolút II.* 100% Euró PP Alap+0,5%

Mivel az abszolút hozamú portfoliókezelési megközelítés célja a kockázatmentes befektetések teljesítményét meghaladó hozam elérése, ezért a portfóliók benchmarkja a legrövidebb lejáratú hazai állampapírokat tartalmazó ZMAX index feletti éves +0,5% illetve +1%.
*A Deviza Abszolút II. stratégia kizárólag forinttól eltérő, devizanemben denominált eszközöket tartalmazhat, a hozamszámítás és elszámolás euróban történik.

A fenti portfoliók közül az első kettő esetében forint alapon történik a hozam kimutatása, míg a deviza abszolút stratégia esetében euró a bázisdeviza.

3. A portfoliókezelés további fontos pillérei

A fix kamatozású portfolión belül
Milyen típusú fix kamatozású értékpapírok kerüljenek a portfolióba (állampapírok, jelzáloglevelek, vállalati kötvények).

Az állampapír-portfolió összességében milyen átlagos futamidővel (duration) rendelkezzen.
(A kamatszint változása annál fokozottabb hatást gyakorol az állampapírok árfolyamára, minél hosszabb a portfolió átlagos futamideje.)

Fix kamatozású portfolión kívüli portfolió
A részvénybefektetések körén belül milyen vállalatok részvényeibe fektetünk (Milyen iparágak, és azon belül milyen vállalatok kecsegtetnek jó profitkilátásokkal, hol vannak a legnagyobb növekedési lehetőségek.)

Az egyes részvények milyen súllyal szerepeljenek a portfolióban. (A részvények különböző kombinációja különböző kockázatokat jelent, hiszen egyfajta piaci esemény bekövetkezésére különféleképpen reagálnak különböző részvények.)

A részvények mellett a portfoliókezelők a befektetések széles spektrumából választhatnak, mely kiterjed az árupiaci termékektől a devizapiaci instrumentumokon át a részvényekig. A cél a minél szélesebb diverzifikáció által egy hatékony portfolió kialakítása.

4. Hogyan befolyásolja a portfoliókezelés időtávja a kialakítandó stratégiát?

A portfoliókezelés egy viszonylag hosszú távú szolgáltatás, előnyei elsősorban közép és hosszabb távon (9-12 hónapon túl) jelentkeznek. A részvény/állampapír arány meghatározásánál pedig alapvető fontosságú, hogy Önnek szilárd elképzelései legyenek, hogy milyen időtávra tudja pénzét befektetni. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki befektetései terén fél évben, három évben, vagy akár 5-10 évben tud és persze kíván gondolkodni. Fél év leforgása alatt ugyanis a részvénypiac egy komoly visszaesés következtében elszenvedett veszteségeket még nem tud ledolgozni. Ez a lehetőség fennáll akár 2-3 évre is. (A magyar részvénypiac például még jelenleg sincs olyan magas szinten, mint 2000 tavaszán.) Ugyanakkor 5-10 éves távra nézve szinte lehetetlen olyan időszakot találni, ahol a részvényhozamok ne teljesítenék túl az állampapírok hozamait.

 

TőzsdeindexekÚjratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
BUX 39 238,44 ,00 17:25
DAX 10 622,07 ,00 17:45
DOW 24 276,44 ,00 19:12
S&P-500 2 624,22 ,00 18:13
NASDAQ 6 990,79 ,00 19:13
CAC-40 4 813,13 ,00 18:00

OTP Befektetési jegy árfolyamok

DOLLÁR PÉNZPIACI 0.01366177 USD
OTP Maxima Alap 3.718631 HUF
EURO PÉNZPIACI 0.0141779 EUR
OTP Optima Alap 6.360667 HUF
OTP Tőkegarantált Pénzpiaci Alap 1.631523 HUF
INGATLAN ALAP 2.072681 HUF
Bővebben

BÉT blue-chipek árfolyamaÚjratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
OTP 11 290 0 17:05
MTELEKOM 442 0 17:05
RICHTER 5 530 0 17:05
MOL 3 062 0 17:05
Bővebben

Deviza keresztárfolyamokÚjratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
EUR/HUF 323,02 0,00 23:42
EUR/JPY 128,24 0,00 23:43
EUR/USD 1,14 0,00 23:42
USD/HUF 283,90 0,00 23:42
USD/JPY 112,70 0,00 23:43