ETF (Tőzsdén forgalmazott befektetési jegyek)

Az ETF (Exchange Traded Fund - magyar fordításban Tőzsdén Kereskedett Alap) egy passzívan kezelt, vagyis a referencia index teljesítményét pontosan lekövető, tőzsdén kereskedhető befektetési alap, elsősorban részvényalap.

Az ETF-ek a hagyományos, aktívan kezelt részvény-befektetési alapoktól leginkább az alapkezelés filozófiájában különböznek. A hagyományos részvényalapoknál az alapkezelő az összegyűjtött pénzek befektetésekor igyekszik a saját szaktudását és szakértelmét kihasználva úgy felépíteni és menedzselni a portfoliót, hogy a leginkább perspektivikus szektorok, illetve részvények legyenek benne felülsúlyozva. Tehát a teljesítmények mércéjéül szolgáló referencia-indexek (benchmark) súlyozásától szándékosan – a magasabb hozam reményében – eltér.

Ellenben az ETF-ek kezelői a kiválasztott értékpapírok körét és ezek arányát a követendő piac, régió vagy szektorális index (benchmark) súlyozásához igazítják, és ezt másolják le mindenféle eltérés nélkül.

Az ETF-ek előnyei

Diverzifikáció
Az ETF-ek segítségével ugyanolyan rugalmassággal és egyszerűséggel tudunk egy diverzifikált részvényportfoliót adni-venni, mint egyetlen kibocsátó részvényét.

Kedvező árazás
Az ETF-ek passzív, a kijelölt indexeket mechanikusan lekövető technikája miatt, a szokványos befektetési alapokhoz képest igen alacsony az alapkezelői díj.

Széles lehetőségek
Az ETF-ek korlátlan variációs befektetési lehetőségeket biztosítanak, könnyen elérhetően, és szinte minden megközelítési szempontból a rendelkezésünkre. Elérhetőek a mérvadó piacok USA, EU, JAPÁN), de kisebb egzotikus tőzsdék is, bármely szektor, iparág részvényei, állampapírok, ingatlan, nemesfém és még sok minden más.

Rugalmas kereskedés, likviditás
Az ETF-ek tőzsdén kereskedhetőek, ezért könnyen adhatóak-vehetőek akár rövidebb távon is, hiszen nincs a hagyományos alapokra jellemző belépési díj, ami a hosszabb távú tartást indokolja.

 

OTP Travel hírlevél

OTPTravel

Tekintse meg
az OTP Travel
aktuális
hírlevelét!