A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

Tömegek gyógyulnak ezzel a módszerrel Magyarországon, ingyenpénz is jár hozzá
A cafeteriaszabályok változása felerõsítette a korábbi években beindult folyamatokat, az egyéni befizetések szerepe tovább növekedett - árulta el a Portfolio-nak adott interjújában Studniczky Ferenc. Az OTP Egészségpénztár ügyvezetõ igazgatójával beszélgettünk a célzott juttatási forma felértékelõdésérõl, az aktuális pénztári piaci trendekrõl, az új tagok új magatartásáról, felhasználói szokásairól és a várható digitális fejlesztésekrõl.Portfolio: Kezdjük az aktuális ügyekkel. Mennyiben változtatta meg az egészségpénztári piacot, befizetések összetételét a béren kívüli juttatások 2019-es átszabása? Milyen trendeket lát idén?

Studniczky Ferenc: A tavalyi jogszabályi változások, amelyek a cafeteriarendszert érintették, tovább gyorsították a néhány évvel ezelõtt beindult folyamatokat. Ennek egyik eredménye, hogy a munkáltatói befizetések a dolgozóik számára jelentõsen visszaesnek. A legutóbbi méréseink szerint 45% körüli az éves szintû visszaesés ezen a téren. Viszont a másik trend, ami 2016-2017-ben vette kezdetét, amikor az öngondoskodásra nagyobb hangsúlyt fektetõ magánszemélyek növelték egyéni befizetéseiket, tovább erõsödött, gyakorlatilag egyenletesen emelkednek. Ha a teljes pénztári befizetéseket nézzük, akkor ennek a két folyamatnak az eredõje a tavalyi összeget adja ki.

Fontos megjegyeznem, hogy a jogszabályi változásoktól függetlenül számunkra ugyanolyan fontos a munkáltató és a munkáltatói befizetés. Az egészségpénztári befizetés a vállalatok érdekeit is szolgálja.

A munkáltatónak ugyanis igenis felelõssége van abban, hogy milyen a nála dolgozók egészségi állapota, és az egészségpénztári számla segíti az egészségtudatosságot, az egészség fejlesztését és a gyógyulást.

És az új törvényi keretek lehetõséget adnak a munkáltató számára, hogy célzott szolgáltatást nyújtson a dolgozóinak és mi ezt ajánljuk a lehetõ legtöbb fórumon, hiszen ez kedvezményes adózást von maga után. Ennek egyik lényeges eleme, hogy a munkáltató végig tudja gondolni, hogy most a dolgozóinak egy mozgásszervi szûrést ad, és ezt a pénztáron keresztül biztosítja, célzott szolgáltatásként. Ez egy teljesen jó elgondolás a törvényalkotás részérõl, az adókedvezmény ugyanis célzottan hasznosulhat. Ha a munkáltató egyenesen az egészségügyi szolgáltatótól veszi meg ezt a szolgáltatást, akkor a munkabérrel megegyezõ adót kell utána fizetnie, ha viszont célzott juttatásként nyújtja rajtunk keresztül, akkor arra csak 38,35%-os kulccsal adózik. Ez az adóelõny, ami versenyképessé teszi ezt a szolgáltatást. Nálunk a munkáltató számos szûrési lehetõség közül választhat. Az az érdekünk, hogy minél több egészségügyi szolgáltatást vegyenek igénybe a munkáltatók a dolgozóik számára.

Tömegek gyógyulnak ezzel a módszerrel Magyarországon, ingyenpénz is jár hozzá


Beszéltünk a befizetések szerkezetének alakulásáról, de hogyan alakul a létszám? Ebben okozott változást az új jogszabály?

Folytatódik az elmúlt évek növekedõ tendenciája, sõt már azt is látjuk, hogy idén az eredetileg tervezettnél több magánszemélyt tudunk beléptetni. Ennek kapcsán ki kell emelnünk, hogy az OTP Egészségpénztár organikus úton nõtt ekkorára, jelenleg 261 ezer fõt számlálunk. A piacról azt érdemes tudni, hogy a három legnagyobb egészségpénztár, az MKB, a Prémium és mi adjuk a piac 70%-át.

Az egyéni befizetések, felhasználások tekintetében látnak bármilyen változást?

Látunk egy másik trendfordulót kibontakozni. Nem ugyanazok az emberek változtatják meg a befizetések felhasználását, hanem az egészségpénztári tagok kicserélõdtek és az új tagok tudatosabban viselkednek.

A fiatalabb generáció is felismerte, hogy van olyan cél, melynek érdekében érdemes belépni a pénztárba. Látványos mértékben növekszik a magánorvosi felhasználás. Ehhez persze szükséges, hogy pénztárként megfelelõ hátterû és szolgáltatási színvonalat biztosító magánintézményeket tudjunk ajánlani a tagjainknak. És nemcsak ajánljuk, hanem célzottan meg is találhatják a szolgáltatókat a magánszemélyek, például informatikai fejlesztéseinknek köszönhetõen, és a késõbbiekben majd az elõkészületben lévõ szûrési naptárnak köszönhetõen. Ez a funkció figyelmezteti a felhasználót, hogy idén volt-e már a megfelelõ és ajánlott szûrõvizsgálatokon.

Egy okosrendszert szeretnénk kiépíteni, ami segít a felhasználóknak tudatosabban élni. Ez olyan, mint amikor a forgalmi engedély lejáratáról kapunk értesítést. A tagság figyelmét szeretnénk ennek mintájára felhívni. Jogszabályokban le van fektetve, hogy milyen szûrésekre, vizsgálatokra milyen idõközönként érdemes elmenni, és mi ezt kívántuk mögé leprogramozni.


Studniczky Ferenc

ügyvezetõ igazgató

OTP Egészségpénztár

1976-ban végez üzemmérnökként a Kandó Kálmán Villamosipari Mûszaki Fõiskolán, majd 1985-ben a Testnevelési Egyetemen szerzi sportszervezõi diplomáját, amit 1995-ben Közgáz vállalkozó-menedzser diploma követ. 1980... Tovább »A Budai Egészségközpont kiemelt partner, de más szolgáltatókkal is tárgyalnak hasonló stratégiai együttmûködésrõl?

Jelenleg több mint 8000 szolgáltatóval vagyunk kapcsolatban, a BEK valóban kiemelt partnerség és másokkal is folytatunk hasonló tárgyalásokat. Jó kapcsolatban vagyunk a magánegészségügyi szolgáltatók egyesületével is, a nagyobb magánintézményekkel naprakész kapcsolatunk van. Az a célunk, hogy a megfelelõ pénztártagnak a megfelelõ szolgáltatást nyújtsuk. Ha például tudjuk egy pénztártagról, hogy 0-6 hónapos gyereke van, akkor neki tudjuk ajánlani az önsegélyezõ szolgáltatásokat, amelyek igénybe vehetõk születési támogatásra, a gyes kiegészítésére vagy babatermékek vásárlására.

Nem tartanak-e attól, hogy a pénztárak vonzereje akár egyik pillanatról a másikra eltûnhet, ha az adóvisszatérítés kedvezményét megváltoztatja a törvényhozás és ebben az esetben felnagyítódnak a befizetõk körében a magas költségek?

Ennek kapcsán érdemes felidézni a jegybank versenyképességi javaslatcsomagjában megfogalmazott intézkedéseket, amelyek sokkal inkább az egészségpénztári rendszer továbbfejlesztését célozzák. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége több javaslatot is letett a jegybank asztalára és ezek visszaköszönnek az anyagban. Most azonban a jelenlegi törvényi keretek mozgatnak minket. Több különleges évet átéltünk már, és itt most nemcsak a 2008-as válságra és következményeire gondolok, hanem a számtalan törvényi változásra. A piac folyamatos alkalmazkodási kényszerben van.

Abszolút pozitív a jövõképem az egészségpénztárakkal kapcsolatban, és biztos vagyok abban, hogy mások is így gondolják, hiszen az MNB-tanulmány is ezt támasztja alá.


Interjúsorozat az egészségügyrõl

A Portfolio 2018 tavaszán interjúsorozatot indított útjára, melynek keretében a magyar egészségügy aktuális helyzetérõl, kilátásáról, problémáiról, lehetõségeirõl beszélgetünk a szektor képviselõivel, régiós kitekintéssel. Rajtuk keresztül kapnak az olvasók rálátást az egészségügy minden szegletére, így az állami- és magánellátás kapcsolatára, a fokozódó versenyre, a finanszírozásra, a huménerõforrás-helyzetre, és az innovációs tevékenységre. Emellett pedig külföldi egyedi- és országpéldákat is felvonultatunk. Az interjúk IDE KATTINTVA érhetõek el.
 

Tőzsdeindexek Újratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
BUX 45 338,26 ,00 17:25
DAX 13 783,89 ,00 17:45
DOW 29 398,08 ,00 22:20
S&P-500 3 380,16 ,00 22:20
NASDAQ 9 731,18 ,00 22:30
CAC-40 6 085,95 ,00 18:00

OTP Befektetési jegy árfolyamok

OTP Dollár Rövid Kötvény Alap 0.01396747 USD
OTP Euró Rövid Kötvény Alap 0.01408142 EUR
OTP Maxima Alap 3.957391 HUF
OTP Optima Alap 6.538515 HUF
OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alap 1.627655 HUF
OTP Ingatlan - Befektetési Alap 2.23957 HUF
Bővebben

BÉT blue-chipek árfolyama Újratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
OTP 15 250 0 17:05
MTELEKOM 453 0 17:05
RICHTER 6 990 0 17:05
MOL 2 602 0 17:05
Bővebben

Deviza keresztárfolyamok Újratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
EUR/HUF 335,51 0,02 07:29
EUR/JPY 118,96 0,01 07:30
EUR/USD 1,08 0,00 07:29
USD/HUF 309,67 0,03 07:29
USD/JPY 109,79 0,01 07:29