A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

Ijesztő ízelítőt kaptunk abból, mi vár ránk 2019-ben
Kereskedelmi háború, Brexit, Fed kamatemelés, csak néhány azon témák közül, amik alaposan megmozgatták idén a tõzsdéket. És ezek a sztorik egy darabig még velünk maradnak, a volatilitás garantált. Nehéz lesz a buy and hold stratégiával pénzt keresni.

Buy and hold, mindenkor


A buy and hold, vagyis venni és tartani egy passzív részvénybefektetési stratégia, ami abból az alapfeltevésbõl indul ki, hogy megfelelõen hosszú idõtávon a részvényekkel több pénzt lehet keresni, mint más eszközosztályokba, például kötvényekbe fektetve. A stratégiát követve a befektetõnek nem kell mást tenniük, mind a szokásos részvénypiaci fluktuációt figyelmen kívül hagyva részvényeket (részvénypiaci ETF-eket stb.) vásárolni, és azokat évekig tartani. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos az idõzítés, hogy ne lenne érdemes a bevásárlásokat a kisebb-nagyobb korrekciók alkalmával megvalósítani, de a stratégiát követõk alapvetõen abból indulnak ki, hogy a trend felfelé van, ha elõfordulnak is nagyobb esések, megfelelõen hosszú idõtávon a részvények árfolyama úgyis emelkedik.

Arról, hogy az elmélet csak komoly megkötésekkel alkalmazható, és többek között nagyon nem mindegy az sem, hogy melyik részvényre jut a befektetõk választása, tudnának mesélni például azok, akik még mindig tartják azokat a nyugat-európai bankrészvényeket, amiket a 2008-as válság elõtt vásároltak, de azok sem lehetnek túlságosan boldogok, akik a diverzifikáció jegyében egy szélesebb részvénypiacba, például a japán Nikkei indexbe fektettek az 1980-as évek végén, az õ befektetésük az elmúlt évek ralija ellenére még mindig bõven víz alatt van.

De, hogy a buy and hold sikeresen is tud mûködni, jól mutatja a Berkshire Hathaway példája, a világ egyik leggazdagabb emberének, Warren Buffetnek a cége úgy nõtt több mint 500 milliárd dollár piaci értékûre, hogy egymás után szereztek részesedést nagy, elsõsorban amerikai cégekben, és évekig tartották a befektetéseiket, de azok is jól járhattak, akik 2009 óta valamelyik vezetõ részvényindexbe fektettek, a részvényárfolyamok a legtöbb piacon már egy évtizede emelkednek.

Valami megváltozott


A gyengébb tõzsdéken (pl. kínai) idén év elején, a kevésbé gyengéken (pl. nyugat-európai) nyáron, a legerõsebbeken (amerikai részvénypiacok) pedig idén õsszel valami elromlott, egymás után fordultak le a csúcsokról a világ vezetõ részvényindexei, és bár egyelõre nem érdemes temetni az egy évtizede tartó részvénypiaci ralit, de amekkora ütést kaptak a tõzsdék, abból nehéz lesz gyorsan felállni, és ami fontosabb
az talán erõs, hogy a buy and hold halott (a stratégiát egyébként az elmúlt években már többször eltemették), de a következõ hónapokban (években?) sokkal nehezebb lesz pénzt keresni vele.

Olyan mértékben megnõtt a volatilitás a tõzsdéken, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Vegyük például az S&P 500-at. Miközben hónapokig alig volt mozgás napi vagy akár heti szinten, október óta nem ritkák a 150-180 pontos hetek (napi minimum-maximum), vagyis heti szinten simán mozog akár közel 7 százalékot is a világ egyik vezetõ részvényindexe. És nem csak az az ijesztõ, hogy mekkorát mozog, hanem az is, hogy mennyire random a mozgás. Sokszor pont akkor pattan fel, amikor már minden arra utal, hogy masszív esés lesz, és akkor fordul le, amikor már éppen újra úgy tûnik, folytatódik a bull piac.

Ez történt október végén is, amikor egy hét alatt több mint 5 százalékot esett az S&P 500, ráadásul a 2700 pont körül húzódó fontos technikai szint is elesett, és hosszútávon még szó sem volt túladottságról, vagyis akár nagyobb esésé is jöhetett volna,

Ijesztõ ízelítõt kaptunk abból, mi vár ránk 2019-ben


ehelyett két olyan hét következett, amiben az aljától a tetejéig 8 százalékot ugrott felfelé az index,

Ijesztõ ízelítõt kaptunk abból, mi vár ránk 2019-ben


azóta pedig egymást váltják az egyre nagyobb felfelé és lefelé tartó gyertyák, pont akkor váltva az irányt, amikor már túl jól vagy éppen túl rosszul kezd festeni a grafikon. Frusztráló.

Ijesztõ ízelítõt kaptunk abból, mi vár ránk 2019-ben


Az S&P 500 idei teljesítménye jól elõre jelzi, mire számíthatunk a következõ idõszakban: úgy nullás az idei teljesítmény, hogy állt már -5 és +10 százalékban is az index értéke.

Gondok, amik nem oldódnak meg gyorsan


És hogy miért gondolom, hogy nagyon távolról nézve irány nélküli csapkodás jön a tõzsdéken? Egyszerûen túl sok olyan téma mozgatja a tõzsdéket, ami még hónapokig tematizálni fog, ami nem oldódik meg egyik pillanatról a másikra.

Mik ezek? Csak néhány példa:
Kereskedelmi háború: Donald Trump komolyan gondolja, hogy rendezi az Egyesült Államok kereskedelmi kapcsolatait, szerinte a megoldás az, hogy a fontosabb kereskedelmi partnerekkel, fõként azokkal szemben vet ki importvámokat, amelyekkel szemben magas a kereskedelmi deficit. A vámháború már hónapok óta tart, fõként az Egyesült Államok és Kína között, már több tízmilliárd dollár értékû importra vetettek ki vámot a felek. Bár december elején 90 napos tûzszünetben állapodott meg a két nagyhatalom, és úgy tûnik, Kína csökkentené az Egyesült Államokból importált autók vámját, a Trump szájízének megfelelõ kereskedelmi megállapodástól még hónapokra lehetünk.

Fed kamatemelés: Szeptember végi ülésén az amerikai jegybank 25 bázisponttal 2-2,25 százalékra emelte az irányadó kamatsávot, azóta a befektetõk azt találgatják, legközelebb mikor, azt követõen pedig milyen ütemben emel kamatot a Fed. A jegybank a december 18-19-i ülésén nagy valószínûséggel 25 bázisponttal 2,25-2,50 százalékra emelheti a kamatsávot, azt követõen viszont nagy a bizonytalanság, 2019 úgy fog indulni, hogy hónapokon keresztül minden jegybanki megnyilvánulásból azt akarják majd kiolvasni a befektetõk, mennyire lesz agresszív a Fed a kamatemelésekkel.

Brexit: A végtelen történet, aminek a lezárása akár még évekig is eltarthat. Ha minden a leggördülékenyebben megy, akkor is legkorábban március 29-én kerülhet sor a Brexitre, addig azonban még nagyon sok minden történhet, ugyanis többek között január közepén a brit alsóháznak, jövõ év március végéig pedig az Európai Parlamentnek is szavaznia kell. Theresa May és kormánya egyelõre ragaszkodik ahhoz, hogy március 29-én sor kerüljön a Brexitre, és a jövõ év május 23-26-i európai parlamenti választások miatt az EU számára is fontos lenne a jövõ tavaszi lezárás. A folyamatnak azonban jövõ év márciusban sem lesz vége, ugyanis csak akkor kezdõdhetnek el a kereskedelmi tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, és megkezdõdik az a 21 hónapos átmeneti idõszak, amikor az Egyesült Királyság és az EU közötti legtöbb reláció továbbra is érvényben marad (munkavállalók unión belüli szabad mozgása, vámúnió, egységes piac stb.). Az átmeneti idõszaknak elviekben 2020. december 31-én kellene befejezõdnie, de kevesen gondolják, hogy a brit-uniós kereskedelmi tárgyalásokat addig le lehetne zárni, vagyis a teljes folyamat még évekig eltarthat.

FAANG-részvények: Az elmúlt években a tõzsdei ralit a nagy amerikai tech cégek (FAANG: Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Alphabet (Google)) részvényei vezették, amiknek a részvényárfolyama nagyot esett az elmúlt hónapokban. Nem is véletlenül, részben a nagy adat- és politikai botrányok miatt a szabályozói környezet vélhetõen szigorodni fog (hogy ez elkerülhetetlen, arról Tim Cook is beszélt egy hónapja), a kereskedelmi háború elmélyülése és az amerikai-kínai viszony megromlása sem kedvezett az amerikai tech cégeknek, amelyeknél a növekedés is lassult az elmúlt évekhez képest. A FAANG-részvények szenvedése is nyomás alatt tarthatja a világ részvénypiacait a következõ hónapokban.


Címlapkép: Shutterstock
 

TőzsdeindexekÚjratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
BUX 40 774,52 ,00 17:25
DAX 12 355,39 ,00 17:45
DOW 26 753,17 ,00 22:20
S&P-500 2 954,18 ,00 22:20
NASDAQ 8 051,34 ,00 22:30
CAC-40 5 535,57 ,00 18:00

OTP Befektetési jegy árfolyamok

DOLLÁR PÉNZPIACI 0.01381177 USD
EURO PÉNZPIACI 0.01415177 EUR
OTP Maxima Alap 3.885727 HUF
OTP Optima Alap 6.466164 HUF
OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alap 1.630097 HUF
INGATLAN ALAP 2.072681 HUF
Bővebben

BÉT blue-chipek árfolyamaÚjratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
OTP 11 790 0 17:05
MTELEKOM 424 0 17:05
RICHTER 5 175 0 17:05
MOL 3 150 0 17:05
Bővebben

Deviza keresztárfolyamokÚjratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
EUR/HUF 322,04 0,00 23:41
EUR/JPY 122,23 0,00 23:42
EUR/USD 1,13 0,00 23:41
USD/HUF 285,57 0,00 23:41
USD/JPY 108,39 0,00 23:42