A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

A Pokémon a legújabb őrület - érdemes még beszállni?
Hol van már az Angry Birds és a Candy Crush Saga? Új õrület fertõzte meg a napokban a világot, úgy hívják, hogy Pokémon GO. A Nintendo legújabb játékának köszönhetõen az okostelefonjuk képernyõjére tapadva sétálgató emberek róják az utakat, vadászva a rajzfilmebõl ismert kis lényekre. A befektetõk pedig örülnek ennek, a Nintendo árfolyama több mint 50 százalékot emelkedett az elmúlt három kereskedési napon. De vajon ér-e ennyit ez a játék? Érdemes még Nintendo-részvényeket venni, vagy már késõ beszállni?

Mi ez az új õrület?


Új okostelefonos játék tartja lázban napok óta a világot. Az Egyesült Államokban múlt héten tette elérhetõvé a Nintendo a Pokémon GO elnevezésû játékot, ami rögtön az elsõ helyre ugrott a letöltések számát tekintve az ingyenes alkalmazások között. (Július 11-ig 7,5 millióan töltötték le csak Amerikában.) Ezzel már valósággal Anrgy Birds-i és Candy Crush Saga-i szinteket ütött meg a Nintendo.

De mitõl annyira nagy durranás ez a játék?
A Pokemon GO egy, a kiterjesztett valóságon (augmented reality) alapuló okostelefonos játék.

Az alkalmazás ingyenes, amit a Niantic, a Google egykori (de azóta leválasztott) startupja fejlesztett iOS és Android operációs rendszerekre. A játékosoknak a rajzfilmekbõl jól ismert figurákat, virtuális pokémonokat kell gyûjtögetniük a valós világban. Nem is mindegy, hogy milyen környezetben tartózkodunk, vízközelben például vízi-, temetõk mellett pedig szellem-pokémonokat találunk.

A játék eredete 2013-ig vezethetõ vissza, Satoru Iwata (Nintendo) és Tsunekazu Ishihara (The Pokémon Company) közös ötlete volt.

A Pokémon Go eddig az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon indult el, a többi országban egyelõre még késlekedik, mivel a váratlanul nagy roham miatt a szerverpark még fejlesztésre szorul, hogy ki tudják szolgálni a felhasználók millióit.Bár Magyarországon még nem érhetõ el az alkalmazásboltokban, kerülõúton fel lehet telepíteni, így a Portfolio szerkesztõsége is kipróbálta. A játék grafikája nem túl kidolgozott, de a térképrõl letérve a kamera segítségével a valós térbe helyezi a kis lényeket.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?
Klikk a képre!


A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?
Klikk a képre!


Így néz ki a piac


Nem ez az elsõ játék, amire "rákattannak" a felhasználók. Emlékszünk még az Angry Birdsre, vagy a Candy Crush Saga nevû okostelefonos játékra, amelyek igen szép karriert futottak be. Utóbbi esetén például a fejlesztõk pszichológusokkal dolgoztak együtt, hogy minél addiktívebb legyen a játék, ami a népszerûségét figyelembe véve jól sikerült.

Ha a múltbeli sikerjátékok tapasztalatait nézzük, akkor az a tanulság, hogy egyetlen sikeres játék nem feltétlenül elég a tartós növekedési sztorihoz. Az Angry Birds fejlesztõje, a finn Rovio mellett például elszaladt a piac, az elmúlt évek már a profitzuhanásról és elbocsátásokról szóltak, 2014-ben már csak 10 millió eurós profitja volt a cégnek. Hiába próbálkozott az újabb és újabb Angry Birds-változatokkal, miután "ráuntak" a felhasználók, már kevés volt ez az egy termék. A Candy Crush Saga-t fejlesztõ King Digital története ennél szerencsésebb, volt egy sikeres tõzsdei kibocsátás 2014-ben,de a céget azóta felvásárolta 5,9 milliárd dollárért az Activision Blizzard.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?


A mobil eszközökre fejlesztett játékok több milliárdos piacot jelentenek. A várakozások szerint idén 12 milliárd dollár bevétel folyhat be globálisan az okostelefonos játékokból, táblagépeken pedig újabb közel 6 milliárd dollár. Pár éven belül már közel 30 milliárd dollárra növekedhet a piac.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?
Klikk a képre!


Kellet már ez a Nintendónak


A Nintendo alapvetõen otthoni szórakoztató eszközök és termékek fejlesztésével foglalkozik, játékkonzolokat és szoftvereket értékesít. Nem túl nagy cég, éves szinten mintegy 5 milliárd dollárnyi bevételt termel. Az elmúlt negyedévekben a bevételek csökkenésétõl szenvedett. Az okostelefonos fejlesztésekkel eddig nem volt túl sok sikerük a Pokémon GO az elsõ olyan játék, ami igazán népszerû.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?


Hogy kereshet ezen a Nintendo?


A Nintendo részesedéssel rendelkezik a The Pokémon Company-ban, így részesül a játék bevételeibõl és profitjából. Maga a játék letöltése ingyenes, de az alkalmazáson belül lehet vásárolgatni és további bevételi források is kilátásban vannak, a tervekben szerepel például egy bluetoothon alapuló hordható eszköz, ami figyelmezteti a viselõjét, ha a közelben van egy pokémon, így nem kell folyamatosan az okostelefon kijelzõjét figyelni.

A játékból származó közvetlen profit mellett a cég kilátásai szempontjából jó hír az is, hogy úgy tûnik, hogy a Nintendo végre stratégiát vált és teljes gõzzel beveti magát a nagy potenciállal kecsegtetõ okostelefonos játékok piacára. A Nomura elemzõjének becslései szerint havi szinten 5-10 milliárd jenes bevételt generálhat a Pokémon GO, ami a Nintendónál éves szinten 1-2 milliárd jenes profitban csapódhat le.
Az idei évre 28,6 milliárd jenes nettó eredményt várnak az elemzõk a Thomson Reuters konszenzusa alapján, ami azt jelenti, hogy 3,5-7 százalékkal dobhatja meg a nyereséget.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?


A játékkal kapcsolatban azonban komoly biztonsági kockázatok merültek fel, ami gátat szabhat a Pokémon nagy menetelésének. Az utcán közlekedés közben használni például kifejezetten veszélyes, másrészt már voltak kisebb balesetek és sérülések abból, hogy ismeretlen, veszélyes környékre "csalta" a játék a felhasználókat, sõt, egy fegyveres rablásról is érkeztek hírek.

Érdemes még beszállni?


Az elmúlt három kereskedési napban több mint 50 százalékkal ugrott meg a Nintendo árfolyama, a piaci kapitalizációja pedig mintegy 10 milliárd dollárral nõtt, amióta nyilvánvalóvá vált, hogy a játék elnyerte a fogyasztók tetszését.

Tekintve, hogy a becslések szerint csak pár százalékos növekedést jelenthet a profitban egy az egy játék, így az 50 százalékos részvényárfolyam-emelkedés kissé túlzottnak tûnik. Persze a tõzsdéken ez nem feltétlenül jelentheti azt, hogy nem mehet még tovább az árfolyam, bõven akadnak olyan sztorik, amikor még a kiugróan magas árazási szintek sem rettentik el a befektetõket és veszik a részvényeket (és ez a Nintendónál sincs másképp, hiszen háromjegyû az elõretekintõ P/E ráta). És még lehet fundamentális alapja is a történetnek, lehet, hogy már azt árazzák a befektetõk, hogy a jövõben az okostelefonjátékok piacán is vezetõ szereplõ lesz a Nintendo.

Az árazást illetõen nehéz az összehasonlítás, hiszen a szektor sok nagyszereplõje veszteséges. De a 112-szeres 12 havi elõretekintõ P/E ráta nem mondható alacsonynak. P/S alapon pedig a középmezõnyben van jelenleg a cég.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?


Kockázatok


A játékkal kapcsolatos biztonsági kockázatok nem elhanyagolhatóak, ha újabb balesetekrõl, támadásokról érkeznek hírek, arra minden bizonnyal megüthetik a részvényeket. A részvények árazása is magas és a várható profitnövekedés fényében túlzottnak tûnik ez a mostani 50 százalékos árfolyamemelkedés egyelõre. Ráadásul egy japán részvényrõl van szó és a japán részvénypiac nem a legbiztosabb sztori most.

A technikai kép


Ami a technikai képet illeti, új csúcsra ugrott a Nintendo árfolyama, ennek köszönhetõen pedig talán véget érhet a részvény több éves oldalazása, és emelkedõ trend váltja fel. A további erõsödés azonban vélhetõen még odébb van, hiszen hatalmas ugrásával a 2009. decemberi mélyponthoz egy bika erõs ellenálláshoz repült az árfolyam, ahonnan nagyobb valószínûséggel inkább lefelé veszi az irányt a részvény.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?

 

Tőzsdeindexek Újratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
BUX 44 928,65 852,70 11:07
DAX 13 107,20 ,00 11:06
DOW 28 992,41 ,00 22:20
S&P-500 3 337,75 ,00 22:20
NASDAQ 9 576,59 ,00 22:30
CAC-40 6 029,72 ,00 18:00

OTP Befektetési jegy árfolyamok

OTP Dollár Rövid Kötvény Alap 0.0139736 USD
OTP Euró Rövid Kötvény Alap 0.01407709 EUR
OTP Maxima Alap 3.966522 HUF
OTP Optima Alap 6.544534 HUF
OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alap 1.627935 HUF
OTP Ingatlan - Befektetési Alap 2.23838 HUF
Bővebben

BÉT blue-chipek árfolyama Újratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
OTP 15 080 240 11:07
MTELEKOM 434,5 3 11:04
RICHTER 6 930 125 11:03
MOL 2 626 70 11:06
Bővebben

Deviza keresztárfolyamok Újratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
EUR/HUF 338,24 0,09 11:07
EUR/JPY 120,43 0,03 11:07
EUR/USD 1,08 0,00 11:07
USD/HUF 312,62 0,35 11:07
USD/JPY 111,31 0,06 11:07