A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

A Pokémon a legújabb őrület - érdemes még beszállni?
Hol van már az Angry Birds és a Candy Crush Saga? Új õrület fertõzte meg a napokban a világot, úgy hívják, hogy Pokémon GO. A Nintendo legújabb játékának köszönhetõen az okostelefonjuk képernyõjére tapadva sétálgató emberek róják az utakat, vadászva a rajzfilmebõl ismert kis lényekre. A befektetõk pedig örülnek ennek, a Nintendo árfolyama több mint 50 százalékot emelkedett az elmúlt három kereskedési napon. De vajon ér-e ennyit ez a játék? Érdemes még Nintendo-részvényeket venni, vagy már késõ beszállni?

Mi ez az új õrület?


Új okostelefonos játék tartja lázban napok óta a világot. Az Egyesült Államokban múlt héten tette elérhetõvé a Nintendo a Pokémon GO elnevezésû játékot, ami rögtön az elsõ helyre ugrott a letöltések számát tekintve az ingyenes alkalmazások között. (Július 11-ig 7,5 millióan töltötték le csak Amerikában.) Ezzel már valósággal Anrgy Birds-i és Candy Crush Saga-i szinteket ütött meg a Nintendo.

De mitõl annyira nagy durranás ez a játék?
A Pokemon GO egy, a kiterjesztett valóságon (augmented reality) alapuló okostelefonos játék.

Az alkalmazás ingyenes, amit a Niantic, a Google egykori (de azóta leválasztott) startupja fejlesztett iOS és Android operációs rendszerekre. A játékosoknak a rajzfilmekbõl jól ismert figurákat, virtuális pokémonokat kell gyûjtögetniük a valós világban. Nem is mindegy, hogy milyen környezetben tartózkodunk, vízközelben például vízi-, temetõk mellett pedig szellem-pokémonokat találunk.

A játék eredete 2013-ig vezethetõ vissza, Satoru Iwata (Nintendo) és Tsunekazu Ishihara (The Pokémon Company) közös ötlete volt.

A Pokémon Go eddig az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon indult el, a többi országban egyelõre még késlekedik, mivel a váratlanul nagy roham miatt a szerverpark még fejlesztésre szorul, hogy ki tudják szolgálni a felhasználók millióit.Bár Magyarországon még nem érhetõ el az alkalmazásboltokban, kerülõúton fel lehet telepíteni, így a Portfolio szerkesztõsége is kipróbálta. A játék grafikája nem túl kidolgozott, de a térképrõl letérve a kamera segítségével a valós térbe helyezi a kis lényeket.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?
Klikk a képre!


A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?
Klikk a képre!


Így néz ki a piac


Nem ez az elsõ játék, amire "rákattannak" a felhasználók. Emlékszünk még az Angry Birdsre, vagy a Candy Crush Saga nevû okostelefonos játékra, amelyek igen szép karriert futottak be. Utóbbi esetén például a fejlesztõk pszichológusokkal dolgoztak együtt, hogy minél addiktívebb legyen a játék, ami a népszerûségét figyelembe véve jól sikerült.

Ha a múltbeli sikerjátékok tapasztalatait nézzük, akkor az a tanulság, hogy egyetlen sikeres játék nem feltétlenül elég a tartós növekedési sztorihoz. Az Angry Birds fejlesztõje, a finn Rovio mellett például elszaladt a piac, az elmúlt évek már a profitzuhanásról és elbocsátásokról szóltak, 2014-ben már csak 10 millió eurós profitja volt a cégnek. Hiába próbálkozott az újabb és újabb Angry Birds-változatokkal, miután "ráuntak" a felhasználók, már kevés volt ez az egy termék. A Candy Crush Saga-t fejlesztõ King Digital története ennél szerencsésebb, volt egy sikeres tõzsdei kibocsátás 2014-ben,de a céget azóta felvásárolta 5,9 milliárd dollárért az Activision Blizzard.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?


A mobil eszközökre fejlesztett játékok több milliárdos piacot jelentenek. A várakozások szerint idén 12 milliárd dollár bevétel folyhat be globálisan az okostelefonos játékokból, táblagépeken pedig újabb közel 6 milliárd dollár. Pár éven belül már közel 30 milliárd dollárra növekedhet a piac.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?
Klikk a képre!


Kellet már ez a Nintendónak


A Nintendo alapvetõen otthoni szórakoztató eszközök és termékek fejlesztésével foglalkozik, játékkonzolokat és szoftvereket értékesít. Nem túl nagy cég, éves szinten mintegy 5 milliárd dollárnyi bevételt termel. Az elmúlt negyedévekben a bevételek csökkenésétõl szenvedett. Az okostelefonos fejlesztésekkel eddig nem volt túl sok sikerük a Pokémon GO az elsõ olyan játék, ami igazán népszerû.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?


Hogy kereshet ezen a Nintendo?


A Nintendo részesedéssel rendelkezik a The Pokémon Company-ban, így részesül a játék bevételeibõl és profitjából. Maga a játék letöltése ingyenes, de az alkalmazáson belül lehet vásárolgatni és további bevételi források is kilátásban vannak, a tervekben szerepel például egy bluetoothon alapuló hordható eszköz, ami figyelmezteti a viselõjét, ha a közelben van egy pokémon, így nem kell folyamatosan az okostelefon kijelzõjét figyelni.

A játékból származó közvetlen profit mellett a cég kilátásai szempontjából jó hír az is, hogy úgy tûnik, hogy a Nintendo végre stratégiát vált és teljes gõzzel beveti magát a nagy potenciállal kecsegtetõ okostelefonos játékok piacára. A Nomura elemzõjének becslései szerint havi szinten 5-10 milliárd jenes bevételt generálhat a Pokémon GO, ami a Nintendónál éves szinten 1-2 milliárd jenes profitban csapódhat le.
Az idei évre 28,6 milliárd jenes nettó eredményt várnak az elemzõk a Thomson Reuters konszenzusa alapján, ami azt jelenti, hogy 3,5-7 százalékkal dobhatja meg a nyereséget.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?


A játékkal kapcsolatban azonban komoly biztonsági kockázatok merültek fel, ami gátat szabhat a Pokémon nagy menetelésének. Az utcán közlekedés közben használni például kifejezetten veszélyes, másrészt már voltak kisebb balesetek és sérülések abból, hogy ismeretlen, veszélyes környékre "csalta" a játék a felhasználókat, sõt, egy fegyveres rablásról is érkeztek hírek.

Érdemes még beszállni?


Az elmúlt három kereskedési napban több mint 50 százalékkal ugrott meg a Nintendo árfolyama, a piaci kapitalizációja pedig mintegy 10 milliárd dollárral nõtt, amióta nyilvánvalóvá vált, hogy a játék elnyerte a fogyasztók tetszését.

Tekintve, hogy a becslések szerint csak pár százalékos növekedést jelenthet a profitban egy az egy játék, így az 50 százalékos részvényárfolyam-emelkedés kissé túlzottnak tûnik. Persze a tõzsdéken ez nem feltétlenül jelentheti azt, hogy nem mehet még tovább az árfolyam, bõven akadnak olyan sztorik, amikor még a kiugróan magas árazási szintek sem rettentik el a befektetõket és veszik a részvényeket (és ez a Nintendónál sincs másképp, hiszen háromjegyû az elõretekintõ P/E ráta). És még lehet fundamentális alapja is a történetnek, lehet, hogy már azt árazzák a befektetõk, hogy a jövõben az okostelefonjátékok piacán is vezetõ szereplõ lesz a Nintendo.

Az árazást illetõen nehéz az összehasonlítás, hiszen a szektor sok nagyszereplõje veszteséges. De a 112-szeres 12 havi elõretekintõ P/E ráta nem mondható alacsonynak. P/S alapon pedig a középmezõnyben van jelenleg a cég.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?


Kockázatok


A játékkal kapcsolatos biztonsági kockázatok nem elhanyagolhatóak, ha újabb balesetekrõl, támadásokról érkeznek hírek, arra minden bizonnyal megüthetik a részvényeket. A részvények árazása is magas és a várható profitnövekedés fényében túlzottnak tûnik ez a mostani 50 százalékos árfolyamemelkedés egyelõre. Ráadásul egy japán részvényrõl van szó és a japán részvénypiac nem a legbiztosabb sztori most.

A technikai kép


Ami a technikai képet illeti, új csúcsra ugrott a Nintendo árfolyama, ennek köszönhetõen pedig talán véget érhet a részvény több éves oldalazása, és emelkedõ trend váltja fel. A további erõsödés azonban vélhetõen még odébb van, hiszen hatalmas ugrásával a 2009. decemberi mélyponthoz egy bika erõs ellenálláshoz repült az árfolyam, ahonnan nagyobb valószínûséggel inkább lefelé veszi az irányt a részvény.

A Pokémon a legújabb õrület - érdemes még beszállni?

 

Privát portfólió

Privát Portfólió 2021/Q1


2021. I. negyedév

Legfrissebb kiadványunkat
itt tekintheti meg.


OTP Travel hírlevél

OTPTravel

Tekintse meg
az OTP Travel
aktuális
hírlevelét!