A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

Tőzsdére megy a Duna House - Mit kapnak a befektetők?
Heteken belül elkezdõdhet a kereskedés a Duna House részvényeivel. A vállalat mostanra jóval több, mint ingatlanközvetítõ cég, a bevételek egyre nagyobb hányadát a pénzügyi és egyéb szolgáltatások közvetítése adja, ráadásul nem sokára ingatlanalapot is indít a vállalat, és komoly ingatlanportfóliót is vásároltak. Megnéztük, mit érdemes tudni a cégrõl és a hamarosan induló részvénykibocsátásról.


Üzleti modellA Duna House
 • franchise hálózaton és saját irodákon keresztül elsõsorban új és használt lakóingatlanok értékesítésével, lakóingatlanok bérbeadásával és kereskedelmi ingatlanok közvetítésével foglalkozik, a cégcsoport üzemelteti Magyarország legnagyobb lakóingatlan-közvetítõ franchise hálózatát,
 • emellett pénzügyi szolgáltatások (lakás célú hitelek, lakástakarék pénztári és biztosítási termékek, a DH tavaly 18,2 milliárd forint lakáshitelt és 5,3 milliárd forint összegû lakástakarékpénztári megtakarítást közvetített) és
 • kapcsolódó szolgáltatások (ingatlan kezelési, energetikai tanúsítvány készítése, értékbecslés) közvetítésével is foglalkozik,
 • de hamarosan indul az ingatlanalap kezeléssel foglalkozó Impact Asset Management Alapkezelõ,
 • és a társaság a bérbeadásból származó hozam és a várható potenciális értéknövekedés miatt saját ingatlanportfólióval is rendelkezik (ennek értéke jövõre elérheti a 2-2,5 milliárd forintot).
 • A DH anyavállalata az egyik leányvállalatán keresztül Csehországban is jelen van, ez az operáció a részvénykibocsátást követõen a DH-hoz kerül. A tervek szerint 1-2 éven belül ott is franchise rendszert építenek ki.


A bevételek nagy része még mindig az ingatlanközvetítésbõl származik, de egyre nagyobb szeletet hasít ki a pénzügyi szolgáltatások közvetítése.

Tõzsdére megy a Duna House - Mit kapnak a befektetõk?


Az üzleti modell fontos pillére a franchise rendszer, a Duna House és a Smart Ingatlan márkanév alatt mûködõ franchise 127 irodából áll és 1400 értékesítõvel dolgozik.

Tõzsdére megy a Duna House - Mit kapnak a befektetõk?


A szegmens a bevételek és az operatív eredmény közel harmadát adja. A bevételek jellemzõen fix és forgalomarányos díjakból származnak, melyeket hosszú távú (jellemzõen öt éves) szerzõdések keretein belül fizetnek a franchise-partnerek. A fix díjak a szerzõdéskötéskor területenként fizetendõ belépési díjakat és hosszabbítási díjakat (jellemzõen 2-5 millió forint) és forgalomarányos havidíjakat (a havi forgalom 10%-a, de a minimum díjak miatt jellemzõen ténylegesen 11-12%-át realizálják a hálózati forgalomnak) tartalmaznak.

Tõzsdére megy a Duna House - Mit kapnak a befektetõk?

Forrás: Duna HouseEredményesség


Az 5 szegmensben (franchise, saját iroda, pénzügyi termékek közvetítése, kapcsolódó szolgáltatások értékesítése, ingatlan befektetések) a vállalat tavaly 2,4 milliárd forint árbevételt ért el, idén az elsõ félév alapján további 29 százalék volt a növekedés.

Tõzsdére megy a Duna House - Mit kapnak a befektetõk?


A közvetlen és közvetett költségek az árbevétel 65 százalékát viszik el, a legnagyobb szeletet az eladott áruk és szolgáltatások (nagyrészt a hitelközvetítés jutalékköltsége) és az igénybevett szolgáltatások (pl. egyéb szakmai szolgáltatások: az IT fejlesztéshez, a marketing eseményekhez és reklámokhoz, a PR és elemzési tevékenységhez igénybevett szolgáltatások elszámolása) teszik ki. A személyi jellegû költségek az árbevétel 10 százalékára rúgnak (az átlagos statisztikai létszám 56 fõ).

Tõzsdére megy a Duna House - Mit kapnak a befektetõk?


A DH profitábilis, a nettó profit marzs 30 százalék közelében áll.

Tõzsdére megy a Duna House - Mit kapnak a befektetõk?A jegyzés fontosabb részletei


 • A nyilvános részvényjegyzésre november 9-20 között kerül sor, a társaság emellett zárt körben is ad el részvényeket minõsített befektetõk számára (intézményi értékesítés)
 • A Duna House 3 millió részvényébõl 1 millió darab kerülhet értékesítésre, ami további 100 ezer darabbal emelkedhet (opció - green shoe részvények)
 • A nyilvános értékesítésben (az egyik tulajdonos ad el részvényeket) minimum 180 ezer darab kerülhet értékesítésre, illetve ez további legfeljebb 600 ezer darabbal növelhetõ (amit a zártkörû részvényértékesítésbõl csoportosítanak át)
 • Zárt körben maximum 820 ezer részvény kerül értékesítésre
 • A maximális kibocsátási ár 4250 forint, itt azonban fontos kiemelni, hogy a nyilvános értékékesítésben ugyanazon az áron jutnak a részvényhez a befektetõk, mint a zártkörûben, kivéve, ha az utóbbiban 4250 forintnál magasabb ár alakulna ki
 • Az értékesítésbõl összesen 765-4675 millió forint folyhat be
 • A tranzakciónak fontos eleme, hogy a befolyó összeg elsõ része tõkeemelésbe megy, csak az afölötti összeg az exit. 2640 millió forintig a befolyt összeg 95 százaléka, vagyis maximum 2508 millió forint a tõkeemelés. Ez alapján jelentõs exit csak akkor lesz, ha a jegyzési igények ezt indokolják és lehetõvé teszik, vagyis a tõkeemelés/exit szcenáriók így néznek ki a maximális ár mellett: a jegyzés érvényességének minimumán 727/38 millió forint, a 95 százalékos küszöbértéknél 2508/132 millió forint, a teljes értékesíthetõ csomagnál 2508/2167 millió forint.
 • A cég az adózott eredmény legalább 47 százalékát kifizetné osztalékként, ezt deklarált osztalékpolitikaként fogalmazták meg
 • Az igazgatóságba az értékesítést követõen az intézményi befektetõk 1 tagot delegálhatnak
 • Arról egyelõre nem beszéltek, hogy a késõbbiekben is sor kerülhet-e tõzsdén keresztül történõ forrásbevonásra
 • A befolyó forrásból elsõsorban a régiós terjeszkedést finanszíroznák, a DH elsõsorban a jelenlegi tevékenységi körébe illõ társaságokat venne meg, jelenleg több lehetséges felvásárlási célpont megvásárlásáról folytatnak tárgyalásokat. A DH 200 millió forintért megvásárolja cseh operáció 80 százalékát.

Tõzsdére megy a Duna House - Mit kapnak a befektetõk?

Forrás: Duna House

Mi a fantázia a Duna House-ban?


 • A magyarországi ingatlanpiac élénkül: nem csak a tranzakciószámok, de a lakásárak is emelkednek, ezzel párhuzamosan pedig a jutalékbevételek is bõvülhetnek
 • Magyarországon az ingatlanközvetítõkön keresztül bonyolított tranzakciók aránya (~40%) tovább konvergálhat a fejlett országok szintjéhez (~70-90%)
 • A hitelkereslet élénkül, a pénzügyi szolgáltatások közvetítése is felfuthat
 • A DH ingatlanokba fektet, ezek egyrészt a bérleti díjakon (és a bérleti díjak emelkedésén) keresztül bevételt hoznak, másrészt az ingatlanok értékének emelkedésébõl is profitálhat a DH
 • A vállalat nem csak a hazai ingatlanpiac felfutásából, de a nemzetközi terjeszkedésbõl is profitálhat
 • Amennyiben intézmények is részt vesznek a jegyzésen, a DH papírjainak elemzõi lefedettsége is magas lehet
 • A DH nem csak növekedési sztorit kínál, de osztalékot is fizet, az általunk kalkulált osztalék alapján az osztalékhozam 3,3 százalék


Fontosabb kockázatok


 • A hazai ingatlanpiacon az elmúlt hónapokban volt egy nagyobb felfutás, nem tudhatjuk, mikor jön (ha jön) korrekció. Nyilvánvalóan a tulajdonosok jó ingatlanpiaci környezetben, magas árazás mellett vonnának be forrást, kérdés, nem a csúcson szállnak-e be a befektetõk.
 • Az elõzõ ponthoz kapcsolódik, hogy a DH árbevétele, profitja, profitmarzsai is a csúcson vagy csúcs közelben vannak, kérdés, lehet-e innen érdemben javulást elérni.
 • A kibocsátás lehetõséget ad a mostani tulajdonosoknak egy jelentõsebb exitre, szívesebben látnánk, ha a kibocsátásból befolyó összeget teljes egészében visszaforgatnák a vállalatba. (jelentõsebb exit csak akkor lesz, ha 2640 millió forintot meghaladó kereslet alakul ki (green shoe nélkül)
 • A mostani tulajdonosok 1 éves moratóriumot határoztak meg a részvényeik eladására, azután viszont akár nagyobb részvénymennyiség is piacra kerülhet, ez a kínálat növekedésével lenyomhatja a részvények árfolyamát.
 • A GVH több eljárást is folytat a DH-csoport tagjával szemben, akár jelentõs bírság is várhat a vállalatra az eljárások végén.


Olcsó vagy drága?Hogyan kalkuláltunk:
 • A részvényenként maximum 4250 forintos árral és a maximum 1,1 millió darabos részvényértékesítéssel kalkulálunk
 • Az idei adózott eredmény becslésünkhöz az idei elsõ féléves eredményt és a 2015/2014-es eredménydinamikát is figyelembe vettük (korábbi gyorsértékelésünkhöz képset valamivel magasabb adózott eredménnyel kalkulálunk, így alacsonyabb P/E ráta adódik)


Számításaink szerint 2015-re 14,1-es P/E ráta adódik, ami nem tûnik magasnak, fõként annak fényében, hogy a vállalat organikusan (az elmúlt 2 évben az árbevétel közel 20, az adózott eredmény 40 százalék feletti ütemben bõvült, a Raiffeisen várakozásai szerint organikusan a következõ években 10 százalék körüli árbevétel- és 8 százalék körüli profitbõvülés várható) és akvizíciókon keresztül (erre szolgál az IPO) is növekedhet.

Ráadásul azt is érdemes kiemelni, hogy a végleges jegyzési ár az intézményi jegyzés eredményétõl függõen akár a 4250 forintos maximális ár alatt is alakulhat, az pedig még kedvezõbb árazást jelentene.

Nem könnyû hasonló profilú, hasonló piacon mûködõ tõzsdén jegyzett ingatlanközvetítõt találni, a cég vezetõi által elõszeretettel emlegetett Realogy vagy a Re/Max P/E alapon jóval magasabban árazott cég, igaz azoknál a következõ években jóval magasabb a várt átlagos profitbõvülés (19 illetve 13 százalék).

Tõzsdére megy a Duna House - Mit kapnak a befektetõk? 

TőzsdeindexekÚjratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
BUX 43 561,79 56,99 10:21
DAX 13 094,42 ,00 10:23
DOW 27 934,02 ,00 22:20
S&P-500 3 120,18 ,00 22:20
NASDAQ 8 570,66 ,00 22:30
CAC-40 5 909,05 ,00 18:00

OTP Befektetési jegy árfolyamok

OTP Dollár Rövid Kötvény Alap 0.01391138 USD
OTP Euró Rövid Kötvény Alap 0.01410666 EUR
OTP Maxima Alap 3.991168 HUF
OTP Optima Alap 6.535677 HUF
OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alap 1.629748 HUF
OTP Ingatlan - Befektetési Alap 2.22664 HUF
Bővebben

BÉT blue-chipek árfolyamaÚjratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
OTP 13 890 60 10:21
MTELEKOM 440 1 10:20
RICHTER 5 850 0 10:21
MOL 3 010 8 10:20
Bővebben

Deviza keresztárfolyamokÚjratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
EUR/HUF 333,34 0,05 10:25
EUR/JPY 119,96 0,03 10:25
EUR/USD 1,11 0,00 10:25
USD/HUF 301,25 0,18 10:23
USD/JPY 108,43 0,00 10:23