A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

Nőtt a hazai áram- és gázfelhasználás márciusban

A közlemény szerint a márciusi 3144 GWh bruttó villamosenergia-termelés 48 százaléka volt nukleáris eredetû, 24 százalékát biztosította földgáz, 8 százalékát szén- és széntermékek, 19 százalékát megújuló energiaforrások és 1 százalék származott egyéb forrásból.    

A megújuló energiaforrásból termelt áram 52 százalékát nap, 27 százalékát biomassza, 12 százalékát szél, 4 százalékát biogáz, 3 százalékát víz, 2 százalékát pedig a kommunális hulladék megújuló része biztosította. Az elõzõ év azonos idõszakához képest a nap- és a vízenergiából, valamint a biomasszából termelt áram mennyisége emelkedett, a biogázból, szélbõl és a geotermikus forrásokból termelt csökkent, míg a kommunális hulladék megújuló része nem változott.

Az országos primer energiatermelés 41,26 PJ volt márciusban, ami 1,21 PJ-lal alacsonyabb az elõzõ év azonos idõszakához képest. A szén és széntermékek termelése 1 PJ-lal, a földgáz termelése 0,45 PJ-lal, a kõolaj és elsõdleges kõolajtermékek termelése 0,21 PJ-lal csökkent idén márciusban. Az elsõdleges megújuló energiaforrások termelése 0,12 PJ-lal volt kevesebb, míg a nukleáris energiatermelés 0,58 PJ-lal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest.    

Az országos primer felhasználás márciusban 106,62 PJ volt, ami 2,76 PJ-lal magasabb az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. A primer felhasználáson belül 2,02 PJ-lal csökkent a szén és széntermékek felhasználása, illetve emelkedett 0,31 PJ-lal a kõolaj és kõolajtermékek, 3,6 PJ-lal a földgáz, 0,09 PJ-lal pedig a megújuló energiaforrások felhasználása. A villamos energia külkereskedelem 0,02 PJ-lal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest.

Címlapkép: Mykola Tys/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

 

Privát portfólió

Privát Portfólió 2021/Q1


2021. I. negyedév

Legfrissebb kiadványunkat
itt tekintheti meg.


OTP Travel hírlevél

OTPTravel

Tekintse meg
az OTP Travel
aktuális
hírlevelét!