A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

Kapilláris szivárgást okozhat az AstraZeneca vakcinája

A hágai székhelyû testület illetékes kockázatértékelõ bizottsága (PRAC) hat olyan esetet vizsgált ki részletességgel, amelyeknél a cég Vaxzevria nevû oltóanyaga váltotta ki ezt az igen ritka tünetet, amely során a hajszálerekbõl folyadék szivárgott a testszövetekbe. A szindróma fõként a karok és a lábak megduzzadását, alacsony vérnyomást, a vér alacsony albuminszintjét és besûrûsödését eredményezi. Az esetek többsége nõknél fordult elõ, az oltást követõ 4 napon belül. Az érintettek közül háromnak jelent meg elõzõlegesen a kórtörténetében a tünet.     

A PRAC úgy döntött, hogy a kapilláris szivárgás szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetõbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra.    

Az EMA közölte azt is, hogy vizsgálja a szívizom- és a szívhártyagyulladás esetleges összefüggését az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatban.     

"További elemzésekre van szükség annak megállapításához, hogy van-e ok-okozati összefüggés a vakcinával" - tájékoztatott az uniós ügynökség, hozzátéve hogy a jövõ hónapban fejezi be az ilyen esetek felülvizsgálatát.     

Az uniós gyógyszerfelügyelti szervezet statisztikái szerint ezidáig mintegy 78 millió adag Vaxzevriát használtak fel az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban.

Címlapkép: Dinendra Haria/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

 

Privát portfólió

Privát Portfólió 2021/Q1


2021. I. negyedév

Legfrissebb kiadványunkat
itt tekintheti meg.


OTP Travel hírlevél

OTPTravel

Tekintse meg
az OTP Travel
aktuális
hírlevelét!