A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

Adatlopás a McDonald'snál és a Volkswagennél

McDonald's

A világ legnagyobb hamburgerlánca közölte, hogy a kibertámadók "kis számú" fájlhoz fértek hozzá a dél-koreai és tajvani ügyfeleirõl.

e-mail címek, szállítási címek és telefonszámok kerültek illetéktelenekhez, de fizetési adatok nem.

A cég szóvivõje elmondta, hogy lépéseket tesznek "a szabályozó hatóságok és az ezekben a fájlokban szereplõ ügyfelek értesítésére". A jogsértés részleteit, amelyekrõl elõször a Wall Street Journal számolt be, egy külsõ vizsgálat során fedezték fel, miután illetéktelen tevékenységet észleltek a vállalat hálózatán. A vállalat szerint a kiberbiztonságba való "jelentõs befektetése" miatt a problémát gyorsan azonosították.

"Ezek az eszközök lehetõvé tették számunkra, hogy gyorsan azonosítsuk és megfékezzük a hálózatunkon a közelmúltban végzett jogosulatlan tevékenységet. Alapos vizsgálatot folytattunk, és tapasztalt harmadik felekkel dolgoztunk együtt a vizsgálat támogatására" - közölte a vállalat.

Volkswagen

A Volkswagen amerikai egysége közölte, hogy az egyik beszállítónál történt adatvédelmi incidens több mint 3,3 millió ügyfelet és leendõ vásárlót érintett Észak-Amerikában. Az érintettek szinte mindegyike a német autógyártó egyik luxusmárkájának, az Audinak a jelenlegi vagy potenciális vásárlója volt.

A Volkswagen Group of America pénteken közölte, hogy egy illetéktelen harmadik fél korlátozott személyes adatokat szerzett meg az ügyfelekrõl és az érdeklõdõ vásárlókról egy olyan beszállítótól, amelyet az Audi és a Volkswagen márka és néhány amerikai és kanadai kereskedõ digitális értékesítéshez és marketinghez használt. Az információkat 2014 és 2019 között gyûjtötték az értékesítéshez és marketinghez, és egy elektronikus fájlban voltak, amelyet az eladó nem hagyott biztonságban.

A vállalat azt mondta a szabályozó hatóságoknak, hogy az ügyfelek túlnyomó többségének csak a telefonszámai és e-mail címei voltak potenciálisan érintettek az adatvédelmi incidensben. Egyes esetekben az adatok a megvásárolt, lízingelt vagy érdeklõdõ jármûre vonatkozó információkat is tartalmaznak.

A VW közölte, hogy 90 000 Audi vásárló és leendõ vásárló érzékeny adatait érintette a vásárlásra vagy lízingre való jogosultsággal kapcsolatban. A VW ingyenes hitelvédelmi szolgáltatásokat nyújt ezeknek a személyeknek.

Az érzékeny adatok az esetek több mint 95 százalékában jogosítványszámokból álltak, kis része további adatokat, például születési dátumot, társadalombiztosítási számokat és számlaszámokat tartalmazott.

Az Egyesült Államokban több mint 3,1 millió ügyfél érintett az ügyben.

A VW úgy véli, hogy az adatokhoz valamikor 2019 augusztusa és idén május között jutottak hozzá, amikor az autógyártó azonosította az incidens forrását.

Címlapkép: May James/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

 

Privát portfólió

Privát Portfólió 2021/Q1


2021. I. negyedév

Legfrissebb kiadványunkat
itt tekintheti meg.


OTP Travel hírlevél

OTPTravel

Tekintse meg
az OTP Travel
aktuális
hírlevelét!