A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

EU-s helyreállítási alap: fontos lépést tettek a lengyelek

A kormány által benyújtott tervezet mellett a 460 fõs szejmben 290 képviselõ szavazott, 33-an ellenezték, 133-an tartózkodtak.

A Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormánykoalíció képviselõi közül nemmel szavazott a konzervatív Szolidáris Lengyelország párt (SP). A Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter vezette SP a két kisebb kormánykoalíciós partner egyike. Ziobro már korábban bejelentette, hogy pártja ellenezni fogja az uniós költségvetési csomag részét képezõ helyreállítási alapot.

A SP kifogásolja az uniós forrásokhoz kapcsolódó jogállamisági feltételrendszert, és bírálja, hogy az uniós helyreállítási alapot részben kölcsönökbõl hozzák létre. Szavazatai nélkül a kormánypárti frakció nem bírt a ratifikációs törvény elfogadását lehetõvé tevõ egyszerû parlamenti többséggel, így ellenzéki pártok támogatására is szükség volt. A ratifikáció elutasítása a kormánykoalíció szétesését eredményezhette volna.

Ahhoz, hogy a ratifikációs törvény mégis megszerezte a szejm támogatását, hozzájárult többek között a parlamenti ellenzéki Baloldal frakció 46 szavazata. Ez annak következménye, hogy a PiS múlt héten megegyezett a Baloldallal az uniós helyreállítási alap lehívását lehetõvé tevõ, a ratifikációs törvény függelékét képezõ nemzeti terv néhány módosításáról. A szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt irányította frakció is támogatta a ratifikációt.

A mintegy négyórás, heves parlamenti vita során a fõ ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) tagjai azzal vádolták a Baloldalt, hogy lepaktált a kormánnyal. A KO nem nyújtott be korábban módosítójavaslatokat a nemzeti helyreállítási tervhez. Magához a ratifikációs törvényhez a KO tíz módosítást javasolt, ezeket viszont a parlament leszavazta. A javaslatok egyike szerint a nemzeti helyreállítási eszközök 40 százalékát az önkormányzatoknak továbbítanák.

A zárószavazáson a KO tagjainak döntõ többsége - összesen 127 képviselõ - tartózkodott. A kormány hétfõn továbbította az Európai Bizottságnak a nemzeti helyreállítási terv végleges változatát, amelyet a korábbi társadalmi konzultációk után múlt pénteken fogadott el egy, az SP két minisztere által ellenzett kormányhatározat révén.

Lengyelország 28,6 milliárd euró (több mint 10 ezer milliárd forint) támogatást, valamint 34,2 milliárd euró (több mint 12 ezer milliárd forint) alacsony kamatozású kölcsönt kapna az uniós helyreállítási alapból.

Címlapkép: Shutterstock

 

Privát portfólió

Privát Portfólió 2021/Q1


2021. I. negyedév

Legfrissebb kiadványunkat
itt tekintheti meg.


OTP Travel hírlevél

OTPTravel

Tekintse meg
az OTP Travel
hírleveleit!