A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

MNB: már 34 ezer cég vett fel hitelt az NHP Hajrában

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020 áprilisában indította el a Növekedési Hitelprogram (NHP) legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát. Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak tompítására, mivel minden eddiginél kedvezõbb feltételekkel, széleskörû felhasználási lehetõséggel biztosít forrást a kkv-szektornak.

2021 április végéig 2220 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerzõdést jelentettek a bankok az MNB felé, több mint 34 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan, ténylegesen azonban ennél is több ügylet jött már létre, a megkötött szerzõdések volumene a 2400 milliárd forintot is megközelítheti.

A konstrukció keretösszegét az MNB idén áprilisban 3 000 milliárd forintra emelte.

Az NHP Hajrá konstrukció keretében eddig megkötött szerzõdések volumenének 33 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 56 százaléka forgóeszközhitel, 11 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, az építõipar és a mezõgazdaság ágazatokban tevékenykedõ kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehetõ hitelösszeget jelentõsen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megõrzése és a nagyobb beruházások elõsegítése érdekében, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentõs a kisebb szereplõk részaránya: a kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Az MNB 2013-ban indult Növekedési Hitelprogramja fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követõen növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, ezzel jelentõs hatást gyakorolva a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is. Az idén 8 éves Növekedési Hitelprogramban, annak 2013-as indulása óta, 70 ezer vállalkozás jutott forráshoz 5 600 milliárd forint összegben. A program az MNB becslései szerint mintegy 4,5 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez az elmúlt években.

(Az NHP Hajrá keretében létrejött ügyletek fontosabb statisztikai jellemzõi itt érhetõk el.)

Címlapkép: Getty Images

 

Privát portfólió

Privát Portfólió 2021/Q1


2021. I. negyedév

Legfrissebb kiadványunkat
itt tekintheti meg.


OTP Travel hírlevél

OTPTravel

Tekintse meg
az OTP Travel
hírleveleit!