A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

EKB: a koronavírus második hulláma ismét odacsap a gazdaságnak, évekbe telik a kilábalás

Panetta elmondása szerint az EKB eredetileg 2022 végére várta, hogy az eurózóna gazdasága eléri a 2019-es kibocsátási szintet, mindez azonban most veszélybe került. Ebbõl arra lehet következtetni, hogy az EKB decemberben kibõvíti a gazdaságösztönzõ eszköztárát.

Panetta szerint az újabb szigorú korlátozó intézkedések, amelyeket az eurózónában az elmúlt napokban bevezettek, késleltetik a kilábalást. "Ez fokozza a támogató gazdaságpolitika szükségességét - mondta a tisztviselõ.

Az EKB már korábban döntött egy 1350 milliárd eurós eszközvásárlási programról, amelybõl még mindig van 780 milliárd, és 2021-ig van ideje a jegybanknak vásárolni. A befektetõk azonban díjaznák az állampapírok felvásárlását hosszabb távon is.

Panetta elmondta, hogy a lefelelé mutató kockázatok mellett se legyen senkinek kétsége arról, hogy az eurózóna jegybankja elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett.További problémaként a tisztviselõ elmondta, hogy az elhúzódó kilábalás tovább szélesíti a szakadékot az eurózóna gazdaságilag erõsebb és gyengébb tagállamai között.

Az EKB legközelebb október 23-én ülésezik, de fontos döntésre inkább a december 10-i ülésen számíthatunk, ekkor fogja ugyanis a jegybank frissíteni elõrejelzéseit.

(Reuters)

Címlapkép: Shutterstock

 

Privát portfólió

Privát Portfólió 2020/Q2


2020. III. negyedév

Legfrissebb kiadványunkat
itt tekintheti meg.


OTP Travel hírlevél

OTPTravel

Tekintse meg
az OTP Travel
aktuális
hírlevelét!