A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

Döbbenetes számok: félelmetes gyorsasággal terjed a koronavírus

Koronavírus: Magyarországot Ukrajna a vörös zónába sorolta

Két szempontot vizsgálnak az ukrán hatóság, Magyarország az egyikben "elbukott".

Tovább a cikkhez

Továbbra is emelkedik a napi fertõzésszám Belgiumban és Hollandiában

 • A koronavírus-fertõzések napi száma tovább emelkedett a Benelux-államok közül Belgiumban és Hollandiában. Belgiumban átlag napi 465 fertõzésrõl számoltak be, ami 78 százalékos növekedést jelent az elõzõ heti adatokhoz képest. Hollandiában az elõzõ héthez képest megkétszerezõdött az új napi esetszám. Luxemburg csökkenõ számú, 62 új fertõzöttrõl számolt be vasárnap.
 • A belga nemzeti közegészségügyi intézet közlése szerint egy héttel ezelõtt naponta átlag 279 ember fertõzõdött meg a kórokozóval, szerdára ez a szám 328-ra emelkedett. Az elmúlt 24 órában azonban 651 új fertõzöttet jelentettek, így Belgiumban eddig 69 402 fertõzöttet vettek nyilvántartásba. Százezer fõre átlagosan 44,3 fertõzött jut az országban.
 • Az új esetek legtöbbjét továbbra is az északi Antwerpenben és környékén regisztrálták. Itt 1418 fertõzöttet vettek nyilvántartásba a hét folyamán, ami 605-tel több az elõzõ hetihez képest. Jelentõsen, több mint kétszeresére nõtt a fertõzöttek száma Brüsszelben is, ahol egy hét alatt 308 új esetet jelentettek a koronavírus-tesztközpontok.
 • Több mint 84 százalékkal nõtt a kórházba szállítottak száma is. A hét folyamán naponta átlag 25 embert helyeztek el ápolási intézményekben. Jelenleg 259-en fekszenek kórházban a koronavírus miatt, közülük 59-en részesülnek intenzív ellátásban. A halálesetek napi száma lényegében nem változott a héten. A járvány március elejei belgiumi megjelenése óta 9845 ember vesztette életét a kór miatt az országban.
 • Hollandiában az illetékes hatóságok vasárnap délután azt közölték, hogy az új fertõzések napi számának emelkedése három hónapos rekordot döntött meg a hétvégén. Az elõzõ naphoz képest ugyanis 93-mal több, 431 új esetet rögzítettek vasárnapra virradóra. Ilyen arányú emelkedést legutóbb május 7-én figyeltek meg Hollandiában. A napi estek átlagos száma megkétszerezõdött a múlt hétvégéhez képest - tették hozzá. Eddig 55 023 fertõzöttet regisztráltak az országban.
 • A fertõzés gócpontja továbbra is a rotterdami régió, ahol az elmúlt 24 órában 125 embernél mutatták ki a kórokozót, 78-cal több esetben, mint a megelõzõ napon. Amszterdamban 67 új fertõzöttet jegyeztek egy nap alatt, szemben az elõzõ napi 53-mal. A hágai régióban 51 fertõzésrõl számoltak be, míg az elõzõ nap 55-rõl. Utrecht tartományban 22 új fertõzést jegyeztek fel, ami 14-nél kevesebb, mint pénteken.
 • Kiemelték, hogy az esetek száma jelentõsen növekedett a fiatalabb generációk körében. Az új koronavírussal fertõzöttek mintegy fele 20 és 40 év közötti Hollandiában. Ennek oka egyebek mellett az, hogy a 30 év alattiak egyharmada nem tartja meg az elõírt másfél méteres távolságot.
 • A helyi sajtó arról számolt be, hogy szombaton több száz ember vonult utcára a koronavírus terjedésének visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések ellen tiltakozva Hágában. A békés megmozdulás során a rendõrség többször szólított fel a biztonságos távolság megtartására, két nem engedelmeskedõ tüntetõt elõállítottak.
 • A luxemburgi egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában egy ember halt meg a vírushoz köthetõen. A járvány helyi megjelenése óta 117 ember hunyt el a betegségben, szerda óta hárman. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt nap 62 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, a hét közepén még 157 esetben. A nagyhercegségben 6793-ra emelkedett az igazolt fertõzöttek száma. Jelenleg 1389 aktív fertõzöttet tartanak nyilván a mintegy 620 ezer lakosú országban. Százezer fõre átlagosan 7,67 fertõzött jut. Kórházban 55 embert ápolnak, közülük heten részesülnek intenzív ellátásban, hárommal többen, mint a hét közepén. (MTI)

Iránban rekordszámú új fertõzést észleltek

 • Iránban rekordszámú, 2685 új koronavírusos fertõzést diagnosztizáltak egy nap alatt, és ezzel 300 ezer fölé emelkedett a kimutatott összes esetek száma - jelentette vasárnap az IRNA kormányzati hírügynökség.
 • Az egészségügyi minisztérium szóvivõje az aznapi tájékoztatójában közölte, hogy az elõzõ 24 órában azonosított fertõzöttek közül 1423-at kellett kórházba szállítani.
 • Az elõször február 19-én észlelt járvány 17 190 ember halálát okozta a közép-keleti országban, de 268 ezren kigyógyultak a kórból. Ezzel együtt 4089-en még válságos állapotban vannak.
 • Iránban eddig két és fél millió fertõzöttségi tesztet végeztek el. (MTI)

Svájc új korlátozások elé néz

 • A svájci kormányzat illetékese bejelentette vasárnap, hogy szigorítani fogják a koronavírus terjedése ellen hozott szabályokat, mert félõ, hogy ha most nem teszik meg, akkor már túl késõ lesz.
 • Az alpesi országban a júniusban regisztrált napi 35-rõl a héten 200 fölé emelkedett az új esetek száma. Martin Ackerman, a kormány tudományos tanácsadója a Sonntags Zeitung vasárnapi lapnak nyilatkozva közölte, hogy a fertõzések számának rohamos emelkedése várható, és nincs sok tere a manõverezésnek.
 • "Most kell beavatkoznunk, hogy megelõzzük a gyors terjedést, különben nagyon drasztikus és sokba kerülõ korlátozásokra lehet szükség. Ezt mindenképpen el kell kerülnünk" - mondta.
 • Svájcban márciusban már elrendeltek járványügyi vészintézkedéseket, de azóta enyhítették õket. Ackerman szerint megint kötelezõvé kell tenni a maszkok beltéri viselését, ami jelenleg csak a tömegközlekedésben és a politikai tüntetéseken van elrendelve. További részleteket nem közölt a szigorítások mibenlétérõl.
 • A 8,6 milliós országban eddig mintegy 35 ezer ember fertõzõdött meg koronavírussal, és 1707-en haltak bele a szövõdményekbe. (MTI)

Koronavírus: katasztrófahelyzetet hirdetnek az ausztráliai Victoria államban

Katasztrófahelyzetet hirdetnek a járványügyi szempontból legrosszabb helyzetben lévõ ausztráliai államban, Victoriában - jelentette be az állam miniszterelnöke vasárnap.

Tovább a cikkhez

Ismét 1100-nál több új fertõzöttet azonosítottak a szomszédban

Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra ismét több mint 1100 új beteget regisztráltak, az azonosított fertõzöttek száma pedig már meghaladta a 72 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: nem a korlátozások, hanem a fertõzéstõl való tartós félelem tehet be igazán a világgazd

Egyértelmû lineáris kapcsolat van aközött, hogy az egyes országokban mennyire erõs a koronavírussal megfertõzõdéstõl való félelem és hogyan alakul a fogyasztói bizalom, így tehát a járvány kordában tartása mellett a félelem visszafogásával kell foglalkozni, mert ez döntheti el egész ágazatok és országok sorsát a következõ negyedévekben, végsõ soron a kilábalás mértékét ? mutat rá friss elemzésében a Citi Research csapata. Ebben megvizsgálják azt is, hogy az egyes ágazatok milyen kilátások elé néznek a következõ negyedévekben, a megcsappanó fogyasztói kereslet hol milyen mértékben mehet át más irányokba.

Tovább a cikkhez

Meghaladta a félmilliót a fertõzöttek száma a Dél-afrikai Köztársaságban

Meghaladta a félmilliót a koronavírus-fertõzöttek száma Dél-Afrikában - jelentette be helyi idõ szerint szombaton az ország egészségügyi minisztere. A Zweli Mkhize által jegyzett közlemény szerint 503 290 fertõzöttet tartanak nyilván, a fertõzések egyharmadát az 5,7 milliós Johannesburgot is és a 2,4 milliós fõvárost, Pretoriát is magában foglaló Gauteng tartományból jelentették.

Egy másik közlemény, amelyet Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök jegyez, mindazonáltal kiemeli, hogy a nagy számok ellenére a halálos áldozatok száma továbbra is alacsony. A közlemény emlékeztet arra, hogy bár Dél-Afrika az ötödik helyen áll a fertõzöttséget tekintve, csak a harminchatodik a halálozásokat nyilvántartó listán.

Az országból eddig több mint 8150, a Covid-19-betegség okozta halálesetet jelentettek, szakértõk szerint azonban a valós szám ennél vélhetõen magasabb. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a múlt héten az országban mintegy 60 százalékkal a nõtt az olyan halálesetek száma, ahol nem a Covid-19-betegséget jelölték meg a halál okának.

Hivatalos becslések 40 és 50 ezer közé teszik azok számát, akik az év végéig belehalhatnak a betegségbe.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy noha a járvány kezdetben lassabban terjedt Afrikában, mint más kontinensen, e terjedés gyorsulóban van, ennek egyik oka pedig az afrikai egészségügyi ellátórendszerek felkészületlensége. A kontinensen a fertõzések több mint felét Dél-Afrikában regisztrálták. (MTI)

Moszkva októberre ígéri a tömeges oltást

Októberre ígérte a tömeges és ingyenes koronavírus elleni oltás oroszországi megkezdését Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkezett a friss vasárnapi jelentés

9 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertõzést (COVID-19), ezzel 4535 fõre nõtt a hazánkban beazonosított fertõzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 597 fõ, 3389-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertõzöttek száma 549 fõ. Az aktív fertõzöttek 36%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 44%-a budapesti. 71 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetõgépen.

Tovább a cikkhez

Sárga vagy piros jelzésû országban nyaraltál?- Így mentesülhetsz a hatósági házi karatén alól

Közzétették a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója arról, hogy augusztus 1-tõl milyen feltételekkel léphet be magyar állampolgár sárga és piros jelzésû országból Magyarország területére, valamint mi a teendõje akkor, ha az elrendelt hatósági házi karatén alól mentesülni szeretne.

Tovább a cikkhez

Az osztrák kancellária egyik munkatársa is koronavírusos lett Ausztriában

Az osztrák kancellária egyik munkatársa is megfertõzõdött a koronavírussal Ausztriában - adta hírül szombaton az osztrák sajtó.

Tovább a cikkhez

Döbbenetes számok: félelmetes gyorsasággal terjed a koronavírus

 • Egy nappal korábban 17 591 973 fertõzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma  679 439, a gyógyultaké pedig 10 330 970 volt.
 • A fertõzés 188 országban és régióban van jelen.
 • Szakértõk szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.
 • A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevû betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 4 620 419 fertõzött volt eddig a napig, 154 361-en haltak meg és 1 461 8850-en meggyógyultak.
 • Brazíliában 2 707 877 fertõzöttrõl, 93 563 halálos áldozatról és 2 037 982 gyógyultról tudni.
 • Indiában 1 695 988 fertõzöttet, 36 511 halálos áldozatot és 1 094 374 gyógyultat jegyeztek fel.
 • Oroszországban 843 890-re nõtt az igazolt fertõzöttek száma, a halálos áldozatoké 14 0349-re, a gyógyultaké pedig 645 316-ra emelkedett.
 • Az Egyesült Királyságban a fertõzöttek száma 305 572, és 46 278 ember halt meg a betegségben, 1441-en pedig felgyógyultak.
 • Iránban 306 752 fertõzöttet, 16 982 halálesetet és 265 830 gyógyultat tartanak számon.
 • Spanyolországban 288 522 fertõzöttet, 28 445 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak.
 • Olaszországban a fertõzöttek száma 247 832, a halálos áldozatoké 35 146, és 200 229-en gyógyultak fel a Covid-19-bõl.
 • Törökországban 231 869 fertõzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 5710, a gyógyultaké 215 516.
 • Franciaországban 225 198 fertõzöttrõl, 30 268 halálos áldozatról és 81 764 gyógyultról tudni.
 • Németországban 211 005 a fertõzöttek száma, 9154 a halottaké, 192 636-an meggyógyultak.
 • Kanadában 118 523 fertõzöttet, 8986 halálos áldozatot és 103 072 gyógyultat tartottak számon.
 • Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 87 827 fertõzéses esetet tartottak nyilván szombat reggel, valamint 4667 halálos áldozatot és 80 907 felépültet.
 • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

A fentiekkel kapcsolatban azt azért fontos megjegyezni, hogy szakértõk szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Címlapkép forrása: MTI/Martin Meissner

A hitelezési veszteségek emelkedése várható a nagy európai bankoknál

A legtöbb nagy európai bank közzétette 2020. I. negyedéves, évközi pénzügyi kimutatásait. Ezek az elsõ olyan pénzügyi kimutatások, amelyekben a járvány és a lezárások hatásai már valamilyen formában megjelennek, így bizonyos szempontból tükrözik azt, hogy ezek a hatások milyen mértékben érinthetik a bankok várható hitelezési veszteségeit. Az IFRS 9 szerinti értékvesztés-modell a gazdasági teljesítmény eltérõ forgatókönyvei alapján vetíti elõre a várható hitelezési veszteség mértékét - írja elemzésében Teveli-Gazsó Emese, a KPMG szakértõje.

Tovább a cikkhez

Ez a legijesztõbb a kormány 2021-es terveiben

Nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy a korábbi éveknél lényegesen nagyobb bizonytalanság övezi 2021-et. Ennek ellenére a kormány nagyon mérsékelt költségvetési tartalékokkal készül a következõ évre, és az utolsó pillanatban még jól meg is vágta a puffert, mert másból már nem tudott osztogatni.

Tovább a cikkhez

Ijesztõ számok: sosem látott gyorsasággal terjed a koronavírus

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint rekordmértékû volt ismét a koronavírussal fertõzöttek számának napi növekedése a világban pénteken, 292 527-el nõtt a fertõzõttek száma.

Tovább a cikkhez
 

Privát portfólió

Privát Portfólió 2020/Q2


2020. II. negyedév

Legfrissebb kiadványunkat
itt tekintheti meg.


OTP Travel hírlevél

OTPTravel

Tekintse meg
az OTP Travel
aktuális
hírlevelét!