Már több mint 3 000 milliárd forintot kezel az OTP Private Banking

Publikálva: 2024. július 2. private banking

Korától függetlenül, a vagyonát érintő stratégiai kérdéseket elsősorban személyesen szereti megbeszélni az OTP Private Banking 21 ezernél is több ügyfele, akik az első negyedév végére már több mint 3000 milliárd forintnyi megtakarítást bíztak a hazai privát banki szektor meghatározó szereplőjére. A különleges szolgáltatások közül sokan az utódlásmenedzsmenthez keresnek segítséget, így egyre fontosabbá válik számukra a családi és a bizalmi vagyonkezelés is.

A teljes hazai privát banki szektorban kezelt vagyon 2014-ben lépte át a 3000 milliárd forintot – ezt a határt haladta meg nemrég a piacvezető OTP Private Banking, miután az első negyedév végén 3037 milliárd forintot kezelt ügyfelei számláin.

„Két fő okra vezethető vissza, hogy privát banki ügyfeleink már több mint 3000 milliárd forint kezelését bízták ránk. Egyrészt nagyon jól teljesítettek az elmúlt időszakban a kötvény- és a tőkepiacok, így látványosan gyarapodott az ezekbe fektetett vagyon. Ehhez azonban arra is szükség volt, hogy tanácsadóink jól kiismerjék magukat a volatilis piaci viszonyok között, ügyfeleink döntéseit is segítve. Ezek együttes hatására nőhetett dinamikusan a ránk bízott vagyon” – mutatott rá Bánfi Attila, az OTP Global Markets ügyvezető igazgatója.

Az alapelvárások ugyanazok

Bár mára az OTP Private Banking ügyfélállománya meghaladja a 21 ezer főt, az alapigények változatlanok: minél tágabb és változatosabb befektetésitermék-portfólió, exkluzív, gyors és személyre szabott kiszolgálás a legmagasabb szakmai minőség mellett. Emellett manapság a vagyonos ügyfelek egyre gyakrabban keresik az utódlásmenedzsmenttel összefüggő szolgáltatásokat, ami Bozsogi Tamás, az OTP Private Banking vezetője szerint nem meglepő: a rendszerváltást követően alapított családi vállalkozások egyre nagyobb részénél érkezik el az idő az első generációváltásra.

Ennek a jellemzően összetett folyamatnak számos kimenetele lehet az alapító és az örökösök szándékainak függvényében, ezért az OTP Private Banking is több lehetőséget kínál a zökkenőmentes átmenethez. Ezek közé tartozik az a komplett pénzügyi szolgáltatáscsomag, amelyet a hitelintézet az egyre népszerűbb bizalmi vagyonkezeléshez nyújt.

Mivel az utódlás kérdésének rendezése hatalmas változással járhat egy család életében, az ilyen horderejű ügyek esetében nem is kérdés, hogy az ügyfél a személyes tanácsadást igényli. Az egyszerűbb rutintranzakcióknál azonban egyértelműen a kényelmes és gyorsan kezelhető digitális platformokra helyeződik át a hangsúly, és ez Bozsogi Tamás szerint már az idősebbeknél is megfigyelhető. „A híváshoz is ugyanazt az okostelefont kellene felvenni, ezért egy utalást vagy egyszerűbb megbízást már nem csak a fiatalabbak intéznek közvetlenül a mobiljukkal, egy alkalmazáson keresztül” – szögezte le a privát banki vezető.

Az új nemzedék számára a privát banki szolgáltatások között is természetesek a digitális megoldások, ugyanakkor a stratégiai kérdésekben sokan közülük is a személyes találkozót preferálják. „Egy komolyabb összegű befektetés vagy akár az egész családot érintő vagyonkezelési döntés esetében a fiatalabb ügyfeleink is igénylik a személyes találkozót, a befektetési szakértőink megbízható tanácsait és körültekintését” – tette hozzá Bozsogi Tamás.

A generációváltás a kontrollban is változást hozhat

Bozsogi Tamás úgy véli, hogy a generációváltás a privát banki szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyféligények terén is új helyzetet teremthet. Az első generáció ugyanis szerette erősen kézben tartani a banki megtakarításait is, elsősorban információt és döntéselőkészítést várt a privátbanki tanácsadójától, de a befektetési döntéseit maga hozta, az új nemzedék viszont egyre nyitottabb az olyan, kisebb közvetlen kontrollt jelentő megoldásokra is, amilyen például a diszkrecionális portfóliókezelés.

Ami az aktuális befektetési preferenciákat illeti: az infláció mérséklődése és a kamatok csökkenése új helyzetet teremtenek ezen a téren is, ami egyebek mellett a lakossági állampapírok visszaszorulásában is tetten érhető. Mivel nagyrészt eltűnt a forint euróval és dollárral szembeni kamatkülönbözete, sokkal attraktívabbá váltak a devizában elérhető megtakarítások, például az euróalapú kötvények. Szintén nagy az igény az OTP CETOP ETF-re, amely hiánypótló termékként érkezett áprilisban a kínálatba: ezzel a megoldással költséghatékonyan fektethet be bárki a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiója, Kelet-Közép-Európa meghatározó részvényeibe anélkül, hogy helyismerete volna a térség minden országában.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.