Generációkon átívelő anyagi stabilitás a családnak – ez a bizalmi vagyonkezelés

Generációkon átívelő anyagi stabilitás a családnak – ez a bizalmi vagyonkezelés

Publikálva: 2024. április 11. global markets, private banking

Egészen új dimenziót nyit a zökkenőmentes generációs vagyontranszferben a bizalmi vagyonkezelés (bvk), amihez teljeskörű pénzügyi szolgáltatáscsomagot nyújt az OTP Bank. Noha a bvk egyik legfőbb előnye, hogy egyben tartja a tulajdonosi jogokat, sokan adóoptimalizációs céllal választják ezt a szolgáltatást.

Miközben a végrendelkezés nem feltétlenül nyújt megoldást a generációs vagyontranszferre azokban a helyzetekben, amikor az összegyűjtött vagyon felaprózódása fenyeget, a bizalmi vagyonkezeléssel (bvk) ezt teljesen irányítottan, tervezetten lehet megvalósítani. A konstrukció képes egyben tartani a tulajdonosi jogokat, azaz nem fenyeget a vagyon széthullásának veszélye, ami egy végrendelettel vagy anélkül lezajló hagyatéki eljárást követően gyakran fordul elő. A bvk a folytonosság záloga: ebben a konstrukcióban a megbízott vagyonkezelő az alapítóval azonos szemlélettel gyakorolja a tulajdonosi jogokat a szerződésben lefektetett elvek mentén, akár az alapító halálát követően is.

A bvk arra is módot ad, hogy a családi vagyont eredetileg megalapozó cégalapító-tulajdonos feltételekhez kösse a vagyontárgyak átadását vagy a juttatások folyósítását. És nem csupán azt rögzítheti a szerződésben, hogy például az unokája nagykorúvá válva juthasson hozzá a neki szánt tulajdoni hányadhoz, hanem olyan személyt is bevonhat a kedvezményezettek körébe, aki nincs a természetes örökösei között. Ezzel a megoldás a sima vagyonfelosztáson messze túlmutató üzleti biztonságot jelent: a családi vagyon folytatólagosan is képes gyarapodni, pluszkedvezményekhez juttatva ezáltal a kedvezményezetteket, azaz akkor is egyben marad, ha az utódok érdemben nem foglalkoznának annak kezelésével. Azt, hogy a kedvezményezetteket milyen járandóságok illetik meg, ugyanúgy a bvk-t keretező szerződésben rögzítik, mint azt, hogy a bizalmi vagyonkezelő milyen módon gyakorolhatja a tulajdonosi jogokat.

A bvk mellett szól az is, hogy adózási szempontból – a konstrukció részleteitől függően – kedvezőbb lehet a vagyon kedvezményezettjei számára. Magánszemély kedvezményezettek és vagyonrendelők esetén az adóelőny egy tartós befektetési számlával is kiegészíthető, amely az OTP Banknál ugyanúgy elérhető, mint az a teljeskörű pénzügyi háttér, amely ennek a jellemzően bonyolult konstrukciónak a működéséhez szükséges. Az OTP Bank – 21. századi informatikai háttérrel – egyszerre képes a konstrukció minden érintettjének vezetni a számláit és átfogóan kezelni a bizalmi vagyonkezelésbe vont pénzügyi vagyonelemeit.

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.