Lorem: 8

 

Az OTP Lakástakarék és a megbízásából eljáró OTP Bank mindent megtesz ügyfelei zavartalan és folyamatos kiszolgálásáért. Az Önök és a kollegák egészségének védelme érdekében, amennyiben lehetősége van rá, lakástakarékkal kapcsolatos ügyei intézéséhez a személyes ügyintézés helyett vegye igénybe az elektronikus csatornákat!

Bővebb tájékoztatást az OTP Bank honlapján talál a koronavírussal kapcsolatban tett intézkedésekről.


2021. évi FIZETÉSI MORATÓRIUM

A társasházak, lakásszövetkezetek által felvett kölcsönöknél és az ezen kölcsönökhöz kapcsolódó lakás-előtakarékossági szerződéseknél a moratórium 2021. október 31-én véget ért, tekintettel arra, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek a moratórium 2021. november 1-től való meghosszabbítását a jogszabály alapján nem kérhették.

A moratórium megszűnésének következtében, ha a társasház, lakásszövetkezet nem törleszti hiteleit 2021. november 1-től, akkor fizetési késedelembe esik, melynek következtében a késedelmes napok számának Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) történő átadására kerülhet sor.

A fizetési moratóriumban a teljes időtartam alatt vagy részlegesen részt vett ügyfelek részére a moratórium megszűnését követően az OTP Lakástakarék tájékoztató levelet küld a Lakástakarék kölcsönökre vonatkozóan a fizetési moratórium alatt felhalmozott meg nem fizetett kamat-, díj- és tőketartozás hatására bekövetkezett futamidő módosulásáról, a hitelre zárolt lakáselőtakarékossági szerződésekre vonatkozóan pedig az állami támogatásra jogosító megtakarítási idő módosulásáról.

A hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 637/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet értelmében a 2021. január 1. és 2021. október 31. közötti időszakra érvényes fizetési moratórium igénybevételének lehetősége kiterjedt a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló, 2020. március 18-áig már folyósított:

  • társasház vagy lakásszövetkezet által felvett lakástakarék lakáskölcsönökre, továbbá
  • a jellemzően társasházak, lakásszövetkezetek vagy viziközmű-társulatok által felvett kölcsönökhöz kapcsolódó lakás-előtakarékossági szerződések alapján fizetendő havi Lakástakarék betétre és havi számlavezetési díjra is, figyelemmel arra, hogy a Lakástakarék betétben megképződő összeg (vagy annak egy része) a kölcsön tőketörlesztését szolgálja, ennek érdekében a Lakástakarék szerződésen alapuló követelés korábban engedményezve vagy zálogosítva (zárolva) lett a hitelező javára.

A 2021-es fizetési moratóriummal kapcsolatban részletes tájékoztatást itt talál.


2020. évi hiteltörlesztési moratórium

A 2020-as évre vonatkozó fizetési moratórium 2020. december 31. napján véget ért. A fizetési moratóriumban a teljes időtartam alatt vagy részlegesen részt vett ügyfelek részére 2021. januárban tájékoztató levelet küldtünk a Lakástakarék kölcsönökre vonatkozóan a fizetési moratórium alatt felhalmozott meg nem fizetett kamat-, díj- és tőketartozás hatására bekövetkezett futamidő és a türelmi idő esetleges módosulásáról. Ezen felül az OTP Lakástakarék 2021. januárban tájékoztató levelet küldött a lakáselőtakarékossági szerződés módosulásáról azon előtakarékoskodóknak, akiknek lakástakarék szerződése olyan hitelre zárolt, amely a 2020. évi moratóriumban részt vett és ennek következtében módosult az állami támogatásra jogosító megtakarítási idő.

A részletes információkat tartalmazó, 2020-as és 2021-es fizetési moratóriumra vonatkozó tájékoztató itt tekinthető meg.

A moratóriummal kapcsolatosan fontos és folyamatosan frissülő információkat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán is talál.


A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény módosításáról szóló 2018. évi LXIII. törvény hatálybalépését követően, azaz 2018. október 17-től kötött lakás-előtakarékossági szerződés esetében a lakás-előtakarékoskodót állami támogatás már nem illeti meg. Lakásszövetkezetek, társasházak részére jelenleg új lakás-előtakarékossági szerződés kötésére nincs lehetőség.

Meglévő lakás-előtakarékossági szerződésével kapcsolatban a Lakáscélok, Azonnali felhasználás és a Letölthető dokumentumok menüpontban talál bővebb információkat.