A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

Az új szuperdeviza, amely világuralomra tör
Egészen elképesztõ ütemben digitalizálódik a világ, az információs technológia átalakít szinte minden iparágat. Az új technológiák közül az elmúlt évek egyik legnagyobb sztorija egyértelmûen a blockchain alapú technológiák voltak, amelyek valószínûleg már pár éven belül az életünk mindennapi részei lesznek. A Bitcoin kistestvérének nevezett Ethereum árfolyama csak az elmúlt egy évben meghétszerezõdött, a vele kapcsolatos technológiák pedig hamarosan teljesen átformálhatják az üzleti világot.

A bankok, biztosítók, IT-cégek, fintechek és insurtechek egy helyen, a Portfolio Pénzügyi IT 2017 konferenciáján, május 30-án! Ne maradjon le róla!Jöhet az elsõ kriptopénz követõ ETFKözel két hónappal azután, hogy az amerikai tõzsdefelügyelet (SEC) elkaszálta Cameron és Tyler Winklevoss Bitcoin ETF-jét, a Bitcoin árfolyama csütörtökön új csúcsra, azaz 1300 dollár fölé emelkedett, miután arról érkeztek hírek, hogy a SEC hajlandó felülvizsgálni a döntését, így akár több éves próbálkozás után létrejöhet az elsõ kriptopénz árfolyammozgását lekövetõ alap is.

Márciusban egyébként a felügyelet még azzal indokolta döntését, hogy a Bitcoin piacait nem felügyelik, a digitális valuta felhasználóit pedig több kiberbiztonsági támadás is érte már. Továbbá a CNBC SEC-es forrásai szerint az is közrejátszott a döntésben, hogy a felügyeletnek nem volt egyértelmû, hogy az alapokat hogy lehetne megfelelõen árazni és kereskedni, illetve hogy általánosságban hogy mûködnének. Úgy vélik, hogy a kriptopénz piaca még nagyon fiatal és az idõ múlásával "jelentõs méretû, szabályozott, Bitcoinhoz kapcsolódó piacok is létrejöhetnek."

Az új szuperdeviza, amely világuralomra tör


Egy másik kevesbé ismert digitális valuta, a Bitcoin kisöccseként emlegetett Ethereum árfolyama, mely egyébként az elmúlt egy évben már közel meghétszerezõdött, új csúcsra emelkedett csütörtökön, mivel az információk alapján a SEC nem csak a Bitcoin, de ezzel egy idõben az Ethereum ETF-ek bevezetését is fontolgatja, ami jelentõsen felpörgetné a szuperdeviza iránti keresletet.

Az új szuperdeviza, amely világuralomra tör


Kép forrása: coinbase.com


Mi is az a Ethereum?Lényegében az Ethereum mûködési alapja nagyban hasonlít a Bitcoinéhoz, mindkettõ egy blockchain alapú technológián alapszik, a megosztott könyvelés elvén (distributed ledger) egy hálózat résztvevõi által konszenzusban kezelt adatbázist jelent. Azonban míg a Bitcoin fõleg digitális pénzként, elszámolási egységként használható, addig az Ethereum kihasználási lehetõségei gyakorlatilag végtelenek.

A kriptopénzekhez képest az Ethereum tulajdonképpen egy teljesen új univerzum alapja lesz, egy nagy általános célú "világszámítógép" saját beépített programozási nyelvvel. Mindezt egy teljesen decentralizált hálózat mûködteti, amihez bárki önként csatlakozhat. Õket ahogy a Bitcoin, az Ethereum esetében is bányászoknak hívjuk, akik a felajánlott kapacitásukért és munkájukért cserébe az Ethereum saját pénzét, az ethert kapják.

Oké, Bitcoin 2, de mi a nagy szám benne?A blochain technológiára épülõ Ethereumot már alapjaiban úgy írtak meg, hogy kifejezetten alkalmas legyen okosszerzõdések programozására. A nyílt forráskódú szoftverhez a programozók szabadon fejleszthetnek új applikációkat, többek között értékpapír kibocsátására, domain regisztrációra, hivatalos online szavazásra, crowdfundingra is használható.

Az okosszerzõdés (smart contract) lényegében úgy mûködik, hogy az elõre meghatározott feltételek teljesülése esetén automatikusan lezajlik a fizetési tranzakció. A rendszerben kötött szerzõdések egy kódoló programon futnak át. Ha a felek megállapodnak a részletekben, és digitálisan aláírják a megállapodásukat deklaráló programot, az onnantól kezdve a feltételek teljesülése esetén automatikusan végrehajtódik. Az Ethereumon kötött okosszerzõdések esetében 100 százalékig biztosak lehetünk abban, hogy nem csak az illetéktelenek, de még az Ethereumot fejlesztõ programozók sem tudnak belepiszkálni a szerzõdésbe, a rendszer egyszerûen lehetetlenné teszi a csalást.

Nem tud átverni többet a brókerünkGondoljunk csak bele, egy új építésû lakás vásárlásánál már az elõtt le kell raknunk a foglalót, hogy meglennének az engedélyek, vagy egyáltalán az elsõ téglát lerakták volna a telekre. Hiába van meg a szerzõdésünk, de (mint az nem is olyan régen megtörtént) a ház megépítése után kiderül, hogy csak épp a használatbavételi engedélyt nem kapta meg az épület, az építõipari vállalkozó pedig csõdöt jelent és felszívódik. Vagy a brókercégünknél vásárolunk egy értékpapírt, aki azt állítja, hogy megvette az adott részvényt, de aztán utólag kiderül, hogy csak eltette a pénzünket.

Jelenlegi formájukban épp ezekre a helyzetekre nyújtanak tökéletes megoldást az okosszerzõdések. Az építõipari vállalkozó nem fér hozzá a foglalóhoz, amíg nincsen kezemben a kulcs a szükséges engedélyekkel. A brókercég csak akkor tudja leemelni a pénzt a számlámról, ha a helyére beteszi a megvett részvényeket. Persze ez fordítva is mûködik, ha én nem fizetem ki a lakás után a teljes vételárat nem is kapom meg a tulajdoni lapot a lakásra.

Plusz az sem mellékes, hogy az Ethereum segítségével jóval átláthatóbbá és egyszerûbbé válnak a tranzakciók, nem kell az összekötõk egy egész láncolatát segítségül vennem egy lakás vásárlásakor, de az üzleti élet egyik sarkalatos pontja, a bizalom kérdése is megoldódik, hiszen mint azt már fentebb is említettük, a már megkötött szerzõdéseket nem lehet megkerülni, becsapni, megszegni, azok automatikusan végrehajtódnak.

Még csak a felszínt kapargatjukPersze vannak még megoldásra váró problémák, például egy használt autó megvételekor honnan fogja tudni az okosszerzõdés, hogy a kereskedõ átvert minket és visszapörgette a kilométerórát, ami csak a legközelebbi nagyszervízkor derül ki. És persze sok olyan ügylet is köttetik a való életben, amire nincs lehetõség ezen a rendszeren keresztül, de ez nem azt jelenti, hogy nem használható az élet megannyi területén.

Ahogy a telefonok sem egyik napról a másikra lettek "okosak", úgy ebben a technológiában rejlõ potenciál kiaknázási módjainak felismerése természetesen nem egyik napról a másikra történik, de a tendencia jól látható, a nagy befektetési bankoktól kezdve, a technológiai óriásokon át rengeteg vállalat foglalkozik már blockchain alapú technológiák fejlesztésével. Magyarországon például a KELER, amely a magyar tõzsde motorját, a klíringházat és az elszámolóhát is mûködteti, már meg is kezdte a blockchain technológiában rejlõ lehetõségek feltérpékezését, és hamarosan már különbözõ kiegészítõ szolgáltatásokat tesztelhetnek is a digitális pénz alapját képezõ technológiával.

Arról azonban semmiképp sem szabad megfeledkeznünk, hogy ezeken a technológiákon alapuló kriptopénzek még mindig kisérleti fázisú eszközök, amik nem mûködnek tökéletesen, és amelyeknek az ára valamilyen jogi vagy technológiai kockázat aktiválódása esetén bármelyik pillanatban lenullázódhat.

A bankok, biztosítók, IT-cégek, fintechek és insurtechek egy helyen, a Portfolio Pénzügyi IT 2017 konferenciáján, május 30-án! Ne maradjon le róla!


Címlapkép forrása: Shutterstock
 

TőzsdeindexekÚjratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
BUX 35 253,44 281,09 12:16
DAX 12 511,91 ,00 17:45
DOW 24 461,70 ,00 22:20
S&P-500 2 749,76 ,00 22:20
NASDAQ 7 712,95 ,00 22:30
CAC-40 5 316,01 ,00 18:05

OTP Befektetési jegy árfolyamok

DOLLÁR PÉNZPIACI 0.01353719 USD
OTP Maxima Alap 3.661358 HUF
EURO PÉNZPIACI 0.01420777 EUR
OTP Optima Alap 6.340536 HUF
OTP Tőkegarantált Pénzpiaci Alap 1.633961 HUF
INGATLAN ALAP 2.072681 HUF
Bővebben

BÉT blue-chipek árfolyamaÚjratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
OTP 9 785 185 12:15
MTELEKOM 406,5 4,5 12:13
RICHTER 5 175 30 12:09
MOL 2 622 28 12:16
Bővebben

Deviza keresztárfolyamokÚjratöltés

Név Árfolyam Változás Idő
EUR/HUF 322,42 0,00 23:42
EUR/JPY 127,53 0,00 23:43
EUR/USD 1,16 0,00 23:43
USD/HUF 278,32 0,00 23:40
USD/JPY 110,07 0,00 23:43