A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

Egyetemet zárt be Erdogan

A kormányzati közlönybe foglaltak szerint a török államfõ a végrehajtó hatalom fejeként visszavonta az Isztambuli Városi Egyetem (Istanbul Sehir Üniversitesi) mûködési engedélyét. A döntés egyik elõzményeként a török vezetés idén januárban biztosokat állított a BISAV élére.

Az intézményt 2008-ban hozták létre, de hivatalosan 2010 õszén nyitotta meg kapuit a hallgatók elõtt. Davutoglu keddi sajtótájékoztatóján a török oktatási rendszer, az ország jövõje és a fiatalok álmai elleni puccsnak nevezte a mostani lépést. Egyúttal leszögezte: "senkinek ne legyen kétsége afelõl, hogy az egyetem újraéled". A felsõoktatási tanács (YÖK) kedden azt közölte, hogy a bezárt intézmény tanulói a Marmara Egyetemre kerülnek át.

Ahmet Davutoglu csaknem másfél évtizeden át volt a hatalmon lévõ Igazság és Fejlõdés Pártja (AKP) befolyásos politikusa. Tevékenykedett Erdogan külpolitikai tanácsadójaként, külügyminiszterként, majd 2014-tõl - Erdogant váltva - miniszterelnökként, illetve a párt elnökeként. 2016 májusában mondott le tisztségeirõl.

A múlt év során egyre többször nyíltan bírálta a kormánypárt vezetését. A Financial Times brit üzleti-politikai napilapban tavaly július végén megjelent interjújában például arról beszélt, hogy a 2002 óta kormányzó AKP eltért alapvetõ értékeitõl. 2019 õszén ki akarták zárni a tömörülésbõl, de szeptember közepén végül a tagságáról is lemondott. December közepén pártot alapított, Jövõ Pártja néven, amely "a hagyományból fakadó szabadelvû" politikai felfogást követi.

Törökország 2018-ban az addig parlamentáris berendezkedésrõl elnöki rendszerre tért át.

Címlapkép: Shutterstock

 

Privát portfólió

Privát Portfólió 2020/Q2


2020. II. negyedév

Legfrissebb kiadványunkat
itt tekintheti meg.


OTP Travel hírlevél

OTPTravel

Tekintse meg
az OTP Travel
aktuális
hírlevelét!