A siker titka:
Tudni valamit, amit más nem tud.

Hírek részletes

A számok nem hazudnak - Több mint százezer magyar akar Nagy-Britanniában élni

Nagy-Britannia január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerûen laknak az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan idõre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért - kell folyamodniuk.

A londoni belügyminisztérium kedd este ismertetett friss összesítése szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élõ állampolgárai közül május 31-ig 3 612 400-an tették meg. A tárca közölte, hogy a brit hatóságok május végéig 3 319 000 folyamodványt már elbíráltak, csaknem mindet kedvezõen: az elutasított kérvények száma mindössze 900.

A május 31-i állapotot mutató hivatalos lista élén - ugyanúgy, ahogy az összes eddigi statisztikában - a lengyelek állnak 697 900 beadott folyamodvánnyal. Õket a románok követik 590 100 benyújtott kérvénnyel.

A magyarok közül 101 700-an kértek tartós letelepedési engedélyt május végéig.

A Nagy-Britanniában élõ EU-állampolgároknak, akik úgy döntöttek, hogy a brit EU-tagság megszûnése (Brexit) után is maradnak, a letelepedett jogi státus megszerzéséhez személyazonosságukat kell hitelesen igazolniuk és azt, hogy életvitelszerûen tartózkodnak az országban. Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük bûncselekmény miatt.

A brit belügyminisztérium keddi kimutatása szerint a május végéig elbírált folyamodványok 57 százalékában a kérelmezõk végleges, az esetek 41 százalékában elõzetes letelepedett státust kaptak. Ez utóbbit azok a kérelmezõk kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerûen Nagy-Britanniában, de õk is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelõ idõszakban õket is maradéktalanul megilletik eddig megszerzett jogosultságaik.

A brit EU-tagság január végi megszûnésével 11 hónapos átmeneti idõszak kezdõdött, amely alatt nem változnak az uniós polgárokra érvényes bevándorlási szabályok. Így azok, akik ennek az idõszaknak a lejártáig, vagyis 2020. december 31-ig érkeznek az Európai Unióból letelepedési szándékkal Nagy-Britanniába, ugyanolyan jogosultsággal kérhetnek tartózkodási engedélyt, mint azok, akik már hosszabb ideje Nagy-Britanniában élnek.

Keddi közleményében a belügyminisztérium hangsúlyozta: azok az EU-állampolgárok, akik december 31-én már Nagy-Britanniában tartózkodnak, 2021. június 30-ig - vagyis még éppen egy évig - nyújthatják be a letelepedett státusra szóló kérvényüket. A jövõ év elsõ napjától azonban az EU-országokból és az unión kívülrõl újonnan érkezõkre a brit kormány tervei szerint egységes bevándorlási szabályozás lép életbe, amely - fõleg a jelentkezõk szakképzettsége és angol nyelvtudása alapján - pontozásos kritériumrendszer alapján bírálja majd el a letelepedési kérelmeket.

 

Privát portfólió

Privát Portfólió 2020/Q2


2020. II. negyedév

Legfrissebb kiadványunkat
itt tekintheti meg.


OTP Travel hírlevél

OTPTravel

Tekintse meg
az OTP Travel
aktuális
hírlevelét!