Szakértőink tanácsai

Banki szakemberek, trénerek és pszichológus segítségével bontjuk ki a pénzügyi neveléssel kapcsolatos legkülönbözőbb kérdéseket a zsebpénztől a családi mintákig.

Az oldalon található tartalmakat folyamatosan frissítjük, ha többet szeretnél olvasni a témában, látogass vissza hozzánk!

Szülői minták a pénzkezelésben

A legtöbb gyerek olyan, mint a szivacs: átveszi a szülei szokásait és értékrendjét, a sportcsapatoktól kezdve az étkezési szokásokig, akarva-akaratlanul is. Nincs ez másként a szülők pénzügyekhez való hozzáállásával sem.

Pénzügyi önállóságra nevelés

A gyermekeknek egyértelmű keretekre és azon belül önállóságra van szükségük ahhoz, hogy magabiztos, kompetens és felelősségteljes felnőtt váljon belőlük.

Cikkek témánként

Zsebpénz

A pénzügyi nevelés egyik leggyakrabban felmerülő eszköze a zsebpénz, éppen ezért rengeteg kérdés övezi, amelyekre nincs két egyforma válasz. Cikkeinkben körüljárjuk a zsebpénzzel kapcsolatos lehetőségeket, megoldásokat és azok hatásait a gyermekek pénzügyi tudatosságára.

Miért kap a gyermek zsebpénzt?

A zsebpénz a pénzügyi tudatosságra nevelés egyik nagyon fontos tanítási eszköze. Ha a gyerekeknek észszerű mennyiségű pénzt adunk, amivel gazdálkodhatnak, akkor megtanulnak késleltetni, kompromisszumokat kötni, különbséget tenni a kívánságaik és a szükségleteik között, megtakarítani egy-egy nagyobb dologra.
Elolvasom

A pénzügyi önállóság első lépése: a zsebpénz beosztása

A gyermekek pénzügyi szemléletformálását érdemes olyan alapvető kérdésekkel elkezdeni, mint hogy mi a pénz értéke; mi az a kiadás és bevétel; mit kell ahhoz tenni, hogy elérjünk egy-egy célt, aminek költségvonzata van. Ezt ajánlott először játékos formában gyakorolni, később pedig a saját zsebpénz beosztásával.
Elolvasom

A jövőtudatos gondolkodás alapjai

Csufor Lilla, az OTP Fáy Alapítvány képzési igazgatója röviden összefoglalja, milyen játékos feladatokkal érdemes a szülőknek bevezetni gyermekeiket a pénzügyek világába, és hogyan segíthetik a jövőtudatos gondolkodás kialakulását.

A videó teljes szövegű átirata

Közösen dönteni a zsebpénzről

A magyar szülők közül sokan már korábban elkezdenek a pénzügyekről beszélgetni gyermekeikkel, mint ahogyan az a korábbi generációk esetében történt. Az OTP Bank 2023-as Pulzus felméréséből1 kiderült, hogy ezek a szülők több információt próbálnak átadni, mint amennyivel a saját családjuk ellátta őket, többségüknek azonban nehézséget okoz a gyakorlat maga. A zsebpénz egy olyan közös nevező lehet, amellyel a szülő és a gyermek egyaránt tudatosabbá válhat.
Elolvasom

Pénzügyek gyerekszemmel

Felnőttként, és főként amikor pénzügyi döntéseket kell meghoznotok, nehéz lehet beleképzelni magatokat gyermeketek helyzetébe. Cikkeinkkel segítünk, hogy mikor és hogyan érdemes velük elkezdeni a beszélgetést, mi az, amivel számukra is kényelmesen és érthetően fejleszthetitek pénzügyi tudatosságukat.

Reális vágyak és presztízstárgyak – így beszélgess a pénz értékéről

Ahhoz, hogy a gyermek el tudja helyezni a kívánságát a valós elvárások számegyenesén, a kortársak befolyását tudatosan kell kezelnie a családnak. Mivel az iskolatársak dicsekvése nagy szorongást tud okozni, érdemes a gyerek életkorához illeszkedő, de őszinte beszélgetéseket folytatni arról, mi a család értékrendje a hivalkodással és divatból történő vásárlásokkal kapcsolatban.
Elolvasom

Mire kell odafigyelni, amikor a gyermek diákmunkát vállal?

A diákmunka vállalása számos előnyt és hátrányt rejt magában. A tinédzserkor az az időszak, amikor a fiatalok az életük irányát keresik, és ennek a folyamatnak gyakran része lesz a pénzkeresés és az első munkatapasztalatok megszerzése. A diákmunka sokat hozzátesz a fiatalok jellemfejlődéséhez, lehetőséget ad a felelősségérzet és az önállóság kialakítására.
Elolvasom

Pénzügyekről gyereknyelven

A legtöbb családban úgy érzik a szülők, a gyerekeket felesleges terhelni pénzügyi kérdésekkel, elég, ha majd felnőttként szembesülnek velük, ezért nem vonják be a gyermekeiket a családi gazdálkodásba. Pedig a szakértő szerint fontos lenne!
Elolvasom

Így vezesd be gyermeked a pénzügyekbe!

Ahhoz, hogy a ma gyerekeiből egy pénzügyileg tudatos generáció válhasson, a pénzügyi alapfogalmak tisztázását a lehető leghamarabb el kell kezdeni. Azzal, hogy a gyermekeknek rálátást biztosítunk a család pénzügyi döntéseire és szokásaira, több szempontból is sokat teszünk a pénzügyi tudatosságuk fejlesztéséért.
Elolvasom

A pénzügyi nevelés három szintje

Szél Dávid, pszichológus, író röviden összefoglalja, hogy a pénzügyi nevelés egyrészt alapul a kimondott szabályokon, másrészt meghatározzák a gesztusok, harmadrészt pedig nagy szerepük van a generációkon átívelő családi mintáknak.

A videó teljes szövegű átirata

A pénz értéke

A pénzügyi lehetőségek, döntési helyzetek nagyon sokrétűek, mérlegelésük összetett folyamat. Cikkeinkkel segítünk az alapfogalmak megismerésében, hogy gyermekeitekkel közösen tudatosabb döntéseket hozhassatok.

Lépésről lépésre: a pénzügyi tervezés

Aki átlátható tervet készít a pénzügyeivel kapcsolatban, az a vágyait össze tudja mérni a lehetőségeivel. Ezek alapján könnyen rendel a céljához konkrét eszközöket, és magabiztosan tud válogatni a különböző pénzügyi lehetőségek közül, legyen az okos befektetés vagy a megfelelő hitel kiválasztása.
Elolvasom

Mit gondolnak a gyermekek a pénzről?

A gyermekek sokszor már egészen kis korukban is felteszik a kérdést: mi az a pénz? Elkezdik megérteni az összetett és sokszor ellentmondásos jelentését, majd életük egyre több részében ismerik fel a jelentőségét. Ahogy cseperednek, úgy változnak a pénzügyi kérdéseik és dilemmáik is.
Elolvasom

Ajándékozz-e pénzt a gyermekednek?

Sokak szerint ideális ajándék a pénz, de a szakértő más álláspontot képvisel. Bárhogy is gondolkozzunk a kérdésről, ha a borítékhoz vagy az utaláshoz társul egy személyes üzenet is, hogy milyen cél elérését kívánja az ajándékozó támogatni vele, akkor lehet pénzt adni erőltetett vagy fölösleges ajándékok helyett.
Elolvasom

Családi minták

Akár szavakon, akár egy-egy tekinteten keresztül, akár tudattalanul, de mindenki kiskorától kezdve tanul a pénzről. A felnőtt korban meghozott pénzügyi döntésekben is meghatározó, amit az otthon ad. Cikkeinkből megtudhatjátok, miért fontos a saját és gyermeketek szempontjából is tudatosítani a pénzzel kapcsolatos családi mintáitokat.

Szülői minták a pénzkezelésben

A legtöbb gyerek olyan, mint a szivacs: átveszi a szülei szokásait és értékrendjét, a sportcsapatoktól kezdve az étkezési szokásokig, akarva-akaratlanul is. Nincs ez másként a szülők pénzügyekhez való hozzáállásával sem.
Elolvasom

Hogyan készítsük fel a gyermekeket a pénzügyekre?

Takács Domokos, az OTP Bank bankkapcsolati területének ügyvezető igazgatója röviden összefoglalja, mi az a három dolog, amelyre ha szülőként odafigyelünk, megtaníthatjuk gyermekeinket zsebpénzük tudatosabb kezelésére, beosztására.

A videó teljes szövegű átirata

Családi tabuk a pénz körül

Azok, akik a pénzügyeikről őszintén beszélnek, jó eséllyel egészségesebb kapcsolatot alakítanak ki a pénzzel, ami ahhoz is vezethet, hogy többet keresnek és többet takarítanak meg. Mégis a pénzről legtöbbször nehezen beszélünk, még legbelsőbb családi körben is vonakodva hozzuk fel a témát.
Elolvasom

Tudatos pénzügyi nevelés - fontosabb, mint gondolnád

Akár akarjuk, akár nem, a pénzzel kapcsolatos döntések felnőtt életünk sok területét áthatják. A napi bevásárlástól kezdve a tankoláson át a munkahely választásáig pénzzel kapcsolatos döntéseket kell meghoznunk a gyermekeink előtt.
Elolvasom

Pénzügyi önállóság

Szülőként fontosnak tarthatjátok, hogy gyermeketek pénzügyeit, költéseit felügyeljétek, miközben szeretnétek, hogy később képesek legyenek önállóan is megállni a helyüket. Cikkeinkkel segítünk, hogy megtalálhassátok a kontroll és az önállóság közötti egyensúlyt a pénzügyekben is.

Hogyan tanítsuk pénzügyi önállóságra a gyermeket?

A gyermekeknek egyértelmű keretekre és azon belül önállóságra van szükségük ahhoz, hogy magabiztos, kompetens és felelősségteljes felnőtt váljon belőlük. Segít nekik, ha önállósodási törekvéseiket a szülő támogatja, de a család által világosan meghatározott értékek és elvárások mentén. Ez igaz a költésekre és pénzügyi döntésekre is.
Elolvasom

Megtakarítás önállóan

Valós pénzügyi önállóságot adni a gyermekeknek fontos lépés a döntéshozatali képességek, a felelősségvállalás fejlődése és a pénzügyi tudatosság kialakításának szempontjából. Hogy mikor érdemes ezt megadni a gyermeknek, az mindig egyéni, az viszont biztos, hogy a pénzügyi tervezés és a megtakarításokkal kapcsolatos tanítások elengedhetetlen elemei az önállóságnak.
Elolvasom

Okosan költeni

Ahhoz, hogy a gyermeknek a megtakarítás mint rutin könnyebben menjen, nagyon fontos a szülői példamutatás. Ezért érdemes velük átbeszélni, hogy a saját céljaik eléréséhez milyen lépések vezethetnek el, illetve hogy a családban milyen előtakarékossági és megtakarítási módszerekkel érik el a hosszabbtávú célokat.
Elolvasom

Ezek is érdekelhetik