Adókímélő megtakarítások

Tartós Befektetési Számla

A Tartós Befektetési Számlákkal adómegtakarítást vagy teljes kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadó mentességet érhet el:

  • Adómentes a keletkezett jövedelem a számlanyitást követő 5. naptári év végén.
  • 10%-os az adó a számlanyitást követő 3. naptári év végére vonatkozó részkifizetés, és számlamegszüntetés esetén és a 3. – 5. év közötti időszakban.

Amennyiben a számláról a számlanyitás évében vagy az azt követő 3 éven belül történik a megtakarítás kivonása, akkor 15%-os jövedelemadót meg kell fizetnie.

Ön választhat, hogy bankbetétben és/vagy értékpapírban takarékoskodik. A betétek kezelésére a Tartós Befektetési Betétszámla (továbbiakban TBBSZ), az értékpapírok kezelésére a Tartós Befektetési Értékpapírszámla (továbbiakban TBÉSZ) szolgál. A számlák között nem, de az egyes számlákon Ön szabadon forgathatja betéteit (leköthet, feltörhet, és újakat köthet), illetve kezelheti értékpapírjait (vásárolhat, eladhat és újakat vehet).

További részletek

Nyugdíj-előtakarékossági Számla

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla olyan megtakarítási lehetőség, melynek segítségével Ön nyugdíjas éveire előre takarékoskodhat, önállóan dönthet arról, milyen befektetési termékbe helyezi el megtakarításait. Sőt, az itt elhelyezett befektetései után előtakarékossági támogatást is kaphat, valamint a tranzakciók nyeresége, hozama - kivéve az osztalékból származó jövedelmet - adómentességet élvez.

  • A kamat- és árfolyamnyereségadó mentesség a nyugdíjszolgáltatásnak minősülő felhasználás esetén jár, vagyis akkor, ha a számlatulajdonos a nyugdíjra való jogosultság megszerzése és a számlanyitás adóévét követő 10. adóév után szünteti meg a NYESZ-R számláját. A 2013. január 1-jét megelőzően nyitott NYESZ-R számla esetében az adómentességhez elegendő a nyugdíjszolgáltatásnak minősülő felhasználás és az ezt megelőző 3. adóévben történő számlanyitás.
  • Az előtakarékossági támogatás az évente befizetett összeg 20 százaléka, maximum 100.000 Ft (a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt elérők számára maximum 130.000 Ft) lehet, mely az ügyfél rendelkezése alapján az összevont adóalapját terhelő adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradó részéből került teljesítésre az adóhatóság által.

További részletek

 

Ez a böngésző sajnos nem tudja megjeleníteni a honlapunkat.

Kérjük, használja a legfrissebb Chrome, Firefox, Internet Explorer vagy Edge böngészőt.

Az Ön teendője:

  • nyisson új oldalt a fenti böngészők valamelyikén,
  • másolja be honlapunk linkjét a böngészősávba, és nyomja meg az Entert,
  • és már használhatja is az oldalunkat.

Ha kérdése van, írjon nekünk az informacio@otpbank.hu e-mail címen!

Your browser is not compatible with this site. Read more.