A fizetési moratórium

Az  2020. március 19-én a Kormány 47/2020. (III. 18.) sz. rendelete értelmében életbe léptette a fizetési moratóriumot (fizetési haladék) - melyre vonatkozó rendelkezéseket jelenleg a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény (a továbbiakban Törvény) tartalmaz - az alábbiak szerint.

 • A fizetési moratórium kizárólag a 2020. március 18-ig már folyósított kölcsönökre vonatkozik 2020. december 31-ig.
 • A fizetési moratórium lakossági hitel-, kölcsön- és ingatlanlízing szerződésekre, beleértve a is, vonatkozik. Felhívjuk figyelmét arra, hogy törlesztési biztosításokat nem érinti a fizetési moratórium.
 • A fizetési moratórium időszakában Önnek átmenetileg nincs tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettsége, amellyel, ha élni kíván, nincs további teendője. Ebben az esetben a hitel és lízing eredeti futamideje legalább a moratórium idejével meghosszabbodik.
 • Folyószámlahitel és hitelkártya esetén a fizetési moratórium végét követően az elmaradt tőke, kamat és díj az eredeti szerződésben foglaltak szerint válik esedékessé.
 • A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt – a lízingdíjakat is ideértve a továbbiakban -, a fizetési moratórium lejárta után, évente egyenlő részletekben kell majd megfizetni úgy, hogy a törlesztőrészlet és a megfizetendő kamat együttesen nem haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészlet összegét. Ez azt jelenti, hogy a moratórium lejáratát követően fizetendő törlesztőrészletek összege nem növekszik a moratórium lehetőségének igénybevétele miatt, de a futamidő meghosszabbodik majd.
 • A fizetési moratórium ideje alatt lejáró szerződések 2020. december 31-éig meghosszabbításra kerülnek.

A fizetési moratórium részleteiről ezen az oldalon nyújtunk tájékoztatást. Kérjük, rendszeresen kövesse figyelemmel honlapunkat.
 

Miért érdemes továbbra is fizetnem törlesztőrészletemet a fizetési moratórium ideje alatt?

 • Ha úgy látja, hogy háztartása bevételei továbbra is lehetővé teszik a törlesztést (tartozások megfizetését), akkor további rendszeres törlesztéssel elkerülheti, hogy a fizetési moratórium miatt kamatnövekmény keletkezzen és a futamidő hosszabbá váljon.
 • Ha háztartása bevételében időközben kedvezőtlen változás történik, akkor Ön újra igénybe veheti a fizetési moratóriumot.


Törlesztés folytatása és ismételt leállítása a moratórium időszaka alatt

Bármikor folytathatja vagy leállíthatja törlesztését.

Beszedéssel történő törlesztés (automatikusan beállított  terhelés) esetén

 • Folytatásához vagy ismételt leállításához nyilatkozatot kell tennie.
 • Ha az aktuális törlesztőrészlet kiegyenlítése nem teljesül maradéktalanul, akkor nyilatkozattétel nélkül is automatikusan moratórium alá kerül a hitele, és a bank a további beszedéseket leállítja. Ez nem számít fizetési késedelemnek, így késedelmi következményei sincsenek.
 • Csak akkor tegyen nyilatkozatot a banknál, ha OTP Csoporthoz tartozó hitel-, kölcsön- vagy lízing szerződése van. Kölcsönszerződéshez nem kapcsolódó LTP betétek beszedését nem érinti a moratórium.
 • Nyilatkozatot adós és adóstárs is tehet.  Bármelyikük nyilatkozik, az a közös hitelükre (szerződésükre) érvényes lesz. Hitelkártya esetében nyilatkozatot csak a főkártya birtokosa tehet.
 • Nyilatkozatát online tegye meg, lehetőség szerint az internetbankon keresztül.
 • Adott hiteléről tett nyilatkozata (a törlesztés folytatására) csak ellentétes tartalmú (a törlesztés leállítására) nyilatkozattal módosítható.

Átutalással vagy postai csekkel történő fizetés esetén

 • Nyilatkozattétel nélkül folytathatja törlesztését, fizetés hiányában a moratórium automatikusan vonatkozik a hitelére.
 • A fizetés ráutaló magatartásnak minősül. Tehát átutalása vagy befizetése azt jelenti, hogy a fizetési moratórium lehetőségét nem kívánta igénybe venni az aktuális törlesztőrészletre.
 • Átutalás vagy befizetés hiányában a moratórium automatikusan vonatkozik a hitelére.  Ez nem számít fizetési késdelemnek, így késedelmi következményei sincsenek.

Folyószámlahitel esetén, ha korábban nyilatkozott a moratóriumból történő kilépésről, de a továbbiakban mégis élni kíván ezzel és nem szeretne törleszteni (vagyis hogy a bank a számlazáráskor beterhelje a kamatokat és költségeket), akkor ebben az esetben egy új nyilatkozatot kell tennie.

Hol találom a szükséges adatokat?

 • Ha minden hitelére (szerződésére) egyidejűleg nyilatkozik, akkor nem kell keresnie adatait, nyilatkozatát egy kattintással, hitelszámlaszám/kölcsönazonosító megadása nélkül megteheti online.
 • A hitelszámla/kölcsönazonosító/ingatlanlízing szerződés azonosító számát szerződésén, éves egyenlegközlő értesítésén találja. Folyószámlahitel esetén bankszámlaszámát, hitelkártyája esetén hitelszámlaszámát a számlakivonatán keresse.
 • Aktuális havi törlesztőrészlete pontos összegét postai értesítőnkön, SMS értesítésünkben vagy az internetbankban keresse.

Törlesztés folytatására tett nyilatkozat esetén a feldolgozást közvetlenül megelőző törlesztőrészlet esedékességtől állítjuk vissza a beszedést. Tehát az adott havi törlesztőrészletet legkésőbb a következő havi törlesztőrészlet esedékességéig beszedjük.

Kérjük, a nyilatkozat megtételével egyidejűleg gondoskodjon arról, hogy a megfelelő fedezet a számláján rendelkezésre álljon.

A moratórium nyilatkozata szerinti beszedési megbízás visszaállításáról vagy leállításáról SMS-ben értesítjük.

Ha továbbra is folytatná hitelei törlesztését nyilatkozzon most online néhány lépésben!

 1. Internetbankban

  Gyors, kényelmes és biztonságos ügyintézés.

  Nyilatkozatát a Fizetési moratórium menüpontban a Törlesztés folytatását választva teheti meg. A feldolgozási idő több nap is lehet, ez alatt türelmét kérjük.

  Honlapunkon

  Ha nincs internetbank hozzáférése nyilatkozatát itt tegye meg.

  A feldolgozási idő több nap is lehet, adateltérés esetén telefonon keressük.

  OTP bankfiókban

  Ha nem tudja online benyújtani nyilatkozatát, akkor bankfiókjainkban is megteheti.

  Kérjük a járványhelyzetre való tekintettel a személyes fióki ügyintézést, csak akkor válassza, ha nem tud online nyilatkozni!


Ha korábban már nyilatkozott törlesztés folytatásról, de most leállítaná itt nyilatkozzon!

Internetbankban

Gyors, kényelmes és biztonságos ügyintézés.

Nyilatkozatát a Fizetési moratórium menüpontban a Törlesztés leállítását választva teheti meg. A feldolgozási idő több nap is lehet, ez alatt türelmét kérjük.

Honlapunkon

Ha nincs internetbank hozzáférése nyilatkozatát itt tegye meg!

A feldolgozási idő több nap is lehet, adateltérés esetén telefonon keressük.

OTP bankfiókban

Ha nem tudja online benyújtani nyilatkozatát, akkor bankfiókjainkban is megteheti.
Kérjük, a járványhelyzetre való tekintettel a személyes fióki ügyintézést, csak akkor válassza, ha nem tud online nyilatkozni!

Ha a hitelszámlákra, illetve egyéb szerződéses teljesítésére szolgáló számlára bármilyen jogcímen átutalás, befizetés érkezik, a nyilatkozat kitöltésétől függetlenül, a vonatkozó kölcsönszerződés, pénzügyi lízingszerződés és üzletági üzletszabályzat rendelkezéseinek megfelelően járunk el.

A moratóriummal kapcsolatosan fontos és folyamatosan frissülő információkat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán is talál.

Gyakran ismételt kérdések

Fizetési moratórium érvényessége, szabályai

A Kormány 47/2020. (III. 18.) sz. rendelete értelmében - melyre vonatkozó rendelkezéseket jelenleg a Törvény tartalmaz - a bank 2020. március 19-én életbe léptette a fizetési moratóriumot. Ez azt jelenti, hogy a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított lakossági hitel-, kölcsön-, illetve lízingszerződések, illetve munkáltatói kölcsönök esetében év végéig nem kell megfizetnie a törlesztőrészleteit, a bank minden érintett ügyfelénél leállította a beszedést.

A fizetési moratórium miatt kamatnövekmény keletkezik és a hitel eredeti futamideje legalább a moratórium idejével meghosszabbodik.

Hitelkártyára vonatkozó információkat itt talál.

A Törvény szerint minden 2020. március 18-ig fennálló és folyósított hitel, kölcsön és ingatlanlízing szerződőjére érvényes a fizetési moratórium.

Valamennyi 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló, fel nem mondott lakossági hitel-, kölcsön- és ingatlanlízing szerződésre, beleértve a munkáltatói kölcsönszerződéseket is.

Érintett termékek listája: lakás- és jelzáloghitel, személyi kölcsön, önkéntes nyugdíjpénztári személyi kölcsön, babaváró kölcsön, áruhitel, lombard hitel, hitelkártya, folyószámlahitel és ingatlan fedezet mellett nyújtott lízing.

Ingatlanlízing ügyletei kapcsán az OTP Ingatlanlízing oldalán talál részletes információkat.

Az OTP Lakástakarék által nyújtott áthidaló kölcsönökre (kölcsönre zárolt lakástakarék megtakarításra) és magánszemélyek vagy társasházak, lakásszövetkezetek által felvett lakáskölcsönökre, illetve lakástakarék megtakarítással kombinált bármely hitelre (hitelre zárolt lakástakarék megtakarításra) vonatkozóan az OTP Lakástakarék magánszemélyeknek szóló és társasházi aloldalán talál részletes információkat.

Valamennyi 2020. március 18-ig fel nem mondott szerződésből eredő tőke,- kamat,- és díj tartozásra vonatkozik. A szakaszos folyósítású hitelek esetében a március 18-ig folyósított hitelösszegre vonatkozik.

Folyószámlahitel esetében 2020. március 18. nap végi felhasznált és lekönyvelt hitelkeretre.

Hitelkártyára vonatkozó információkat itt talál.

A törlesztési biztosítások díjának megfizetési kötelezettségét a fizetési moratórium nem érinti.

A Törvény alapján év végéig nem kell megfizetnie a törlesztőrészleteit. Ha ez megfelel Önnek, akkor nincs teendője. A fizetési moratórium időszakában Önnek átmenetileg nincs tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettsége sem. A fizetési moratórium miatt kamatnövekmény keletkezik és a hitel eredeti futamideje legalább a moratórium idejével meghosszabbodik, a havi törlesztőrészlete azonban nem emelkedik majd.

Fizetési moratórium hatása

A moratórium időszaka alatt a tőketartozás nem csökken. A moratórium időszaka alatt a tőkére felszámított meg nem fizetett kamatot meg kell majd fizetnie. A moratórium lejártát követően a törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészlet, ezért szükséges futamidő a meghosszabbítása.

Hitelkártyára vonatkozó információkat itt talál.

A fizetési moratórium alatt lejáró szerződések 2020. december 31-ig meghosszabbodnak.

Igen, de elsősorban a moratórium miatt meg nem fizetett tartozását van lehetősége előtörleszteni.

A piaci feltételű lakás- és jelzáloghitelekre a moratórium időszaka előtt megállapított Hűség kamatkedvezményt a moratórium végéig abban az esetben is biztosítjuk, ha nem érkezik jövedelem a számlájára, vagy a korábbiakhoz képest alacsonyabb összeget kap.

Fizetési szándék jelzése

Ha eddig a bank beszedte törlesztőrészletét, nyilatkoznia kell a fizetési szándékáról.

Ha eddig átutalással vagy postai csekken fizette törlesztőrészletét, akkor nem kell nyilatkoznia, továbbra is így teljesíheti esedékes fizetési kötelezettségét.

Kérjük nyilatkozatát internetbankon keresztül tegye meg. Ha nincs internetbank hozzáférése honlapunkon keresztül adja be nyilatkozatát. Bankfiókjainkat kérjük csak akkor válassza, ha online csatornáinkon keresztül nem tudja benyújtani a nyilatkozatát.

A nyilatkozatot az adóstól és az adóstárstól is elfogadja a bank. Az egyik adós által tett nyilatkozat a másik adósra is érvényes.

Egyetemlegesen kötelezett adósok esetében az egyetemlegesség folytán a bankhoz bármelyik adós által intézett jognyilatkozat, és bármelyik adósnak a bankkal szemben végzett jogcselekménye a másik (többi) adósra is külön nyilatkozat vagy jogcselekmény nélkül kihat.

Nem szükséges nyilatkoznia. Ez esetben a törlesztőrészletek megfizetését továbbra is átutalással vagy postai csekken befizetve teljesítheti.

Hitelkártyára vonatkozó információkat itt talál.

Igen, a bank az esedékesség napján jóváírja törlesztésként.

Ingatlanlízing kapcsán az OTP Ingatlanlízing oldalán talál részletes információkat.

A moratórium ideje alatt bármikor.

A nyilatkozattal kapcsolatos ügyintézés díjmentes.

Igen. A biztosítás fenntartása érdekében annak díját továbbra is szükséges fizetnie.

A biztosító a káresemény (pl.: munkanélküliség, betegállomány) bekövetkeztekor az eredeti feltételek szerint szolgáltat, a biztosítási szolgáltatást a moratórium nem érinti.

Ingatlanlízing kapcsán az OTP Ingatlanlízing oldalán talál részletes információkat.

Önálló, kölcsönszerződéshez nem kapcsolódó LTP betétek beszedését nem érinti a moratórium. Viszont, ha az LTP betéthez már folyósított banki hitel is kapcsolódik, akkor a moratórium automatikusan vonatkozik a kapcsolódó LTP betétre is. Az utóbbi esetben a Lakástakarék havi betét összegére és annak havi díjára is érvényes a moratórium. További információkat az OTP Lakástakarék magánszemélyeknek szóló és társasházi aloldalán talál részletes információkat.

Fizetési szándék változása

A moratóriumot megelőző szerződéses feltételek lépnek ismét életbe. Ha korábban a bank szedte be a törlesztőrészletet, akkor visszaállítjuk annak folyamatos beszedését.

A nyilatkozat feldolgozását követően az éppen aktuális esedékességű törlesztőrészletet beszedi a bank. A következő törlesztőrészleteket a bank már a korábbiaknak megfelelően szedi be.

Kérjük, a nyilatkozat megtételével egyidejűleg gondoskodjon arról, hogy a megfelelő fedezet a számláján rendelkezésre álljon.

Hitelkártyára vonatkozó információkat itt talál.

Ingatlanlízing kapcsán az OTP Ingatlanlízing oldalán talál részletes információkat.

A moratórium időszaka alatt bármikor dönthet úgy, hogy nem törleszt tovább és élni kíván a fizetési moratóriummal. Ebben az esetben akkor sem esik késedelembe, ha nem törleszt.

Csekkes befizetés, illetve átutalás esetén elegendő, ha nem teljesíti az esedékes részletet, akkor automatikusan vonatkozik Önre a fizetési moratórium.

Beszedéses törlesztés esetén, ha az aktuális törlesztőrészletet legkésőbb a következő esedékesség napjáig nem egyenlíti ki, akkor a fizetési moratórium automatikusan vonatkozni fog hitelére és a beszedést a bank leállítja.

A beszedéssel történő törlesztés ismételt folytatásához nyilatkoznia kell, vagy nyilatkozattétel nélkül átutalással vagy postai csekken fizetheti törlesztőrészleteit.

Folyószámlahitel esetén, ha korábban nyilatkozott a moratóriumból történő kilépésről, de a továbbiakban mégis élni kíván ezzel és nem szeretne törleszteni (vagyis hogy a bank a számlazáráskor beterhelje a kamatokat és költségeket), akkor ebben az esetben egy új nyilatkozatot kell tennie.

Hitelkártyára vonatkozó információkat itt talál.

Mindegy mikor dönt arról, hogy törleszteni szeretne és kéri a beszedések visszaállítását, a nyilatkozat feldolgozása után kezdi meg a bank az aktuális törlesztőrészletek beszedését. A moratóriummal érintett időszakok törlesztőrészleteinek kamatait és díjait majd a moratórium után kell a hátralévő, meghosszabbított futamidő alatt megfizetnie.

Hitelkártyára vonatkozó információkat itt talál.

Késedelmek kezelése

A bank a 2011. évi CXXII. törvény 11. § (1) bek. alapján átadja a KHR részére azoknak a természetes személyeknek az adatait, akik

 • a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségének oly módon nem tesznek eleget, hogy a lejárt és meg nem fizetett tartozásaik összege meghaladja a késedelembe esés időpontjában érvényes legkisebb összegű havi minimálbért, és
 • a minimálbérösszeget meghaladó késedelmük folyamatosan, több mint kilencven napon keresztül fennállt.

Ha késedelmes teljesítése okán adatai átadásra kerülnek a KHR részére, úgy annak tartalma egy esetleges kölcsönigénylés során látható lesz a választott pénzügyi intézmény részére. Ez negatívan befolyásolhatja igénylése kimenetelét.

A fizetési moratórium miatt a 2020. március 18-ig folyósított kölcsön-, és hitelszerződések törlésztőrészleteit, keretjellegű szerződések (hitelkártya, folyószámlahitel szerződések) esetén a 2020. március 18. napján fennálló kihasznált egyenlegeket és azok kamatait, az ügyfeleknek nem szükséges fizetni, ezeket az összegeket a bank nem szedi be.

A fizetési moratórium a 2020. március 18-án fennálló késedelmes tartozásokra is vonatkozik. Tehát az ekkor késedelemben lévő kölcsön-, és hitelszerződések (keretjellegű termék esetén moratóriummal érintett keretösszeg mértékéig) esetében a késedelmes tartozás összegének és késedelmes napjainak számítása is felfüggesztésre került. Ezek a moratórium időtartama alatt nem növekednek.
Az ilyen típusú szerződések esetében a KHR felé mulasztással kapcsolatos adatszolgáltatás nem történik.
A fizetési moratórium időszakát követően a késedelem összege és a késedelmes napok számítása is tovább folytatódik. Érdemes megfontolni a késedelmes tartozás rendezését a moratórium időszakában is. Erre az érintetteknek a moratóriumtól függetlenül is lehetősége van.