Részvénypiaci beszámoló

Európai és régiós részvénypiaci beszámoló – 33. hét


Európai részvények piaca

A kínai ingatlanpiaci stressz volt a meghatározó félelemfaktor a héten. Az Evergrande nevű ingatlanfejlesztő társaság csődvédelmet kért, mert a pénzügyi nehézségei miatt nem tudja visszafizetni a gigászi összegű adósságállományát. A befektetők azért is aggódtak, mert ennek a cégnek olyan sok kintlévő adóssága volt, hogy a vissza nem fizetésükkel már önmagában is jelentős veszteséget tud okozni számos gazdasági szereplőnek. Ugyanakkor a kínai ingatlanszektor állapotáról is baljós jelet ad az Evergrande csődje, ez pedig áttételesen a globális gazdaságnak is gondot okozhat.

A holland Adyen társaság vonta leginkább magára a figyelmet a héten a gyenge negyedéves jelentésében közölt információkkal. Az online fizetési szolgáltatásokat nyújtó cég teljesítménye elmaradt a várakozásoktól. Lassabb növekedésről adtak számot Észak-Amerikában, és az új dolgozók bérköltségének drámai megugrása alaposan megnyirbálta a cég profitját. Észak-Amerikában erős a verseny a technológiában magasan képzett munkaerőrért, és így a cég is kénytelen volt mélyebben a zsebébe nyúlni, hogy több mint 500 embert fel tudjon venni az elmúlt negyedévben.

A júliusi euró-zónás inflációs adatok egy kis csökkenést jelentettek az egy hónappal korábbihoz képest, ám ez csak a változékony árú termékeknek (pl.: élelmiszer, energia) volt köszönhető,. A maginfláció változatlanul 5,5% volt.

Az öt legjobban teljesítő részvény az Adidas (+3,2%, textil és ruhaipar), Muenchener Rueckversichenrungs (+2,3%, biztosítás), Inditex (+2,1% textil és ruhaipar), Deutsche Telekom (+1,2% telekommunikáció), Sanofi (+1%, gyógyszeripar) volt.

A legnagyobb alulteljesítő papírok a már említett Adyen (-44%, pénzügy), Flutter Entertainment (-5,6%, szórakoztatóipar), Louis Vuitton (-5,3%, luxusipar), Vonovia (-5,2%, ingatlan), Kering (-4,7%, luxusipar) volt.

Amerikai részvények piaca

A fejlett részvénypiacok a már említett, Kínához kapcsolt kockázatok mellett az amerikai hosszú távú kamatok emelkedése miatt is gyengébben teljesítettek. Az állampapír-hozamok július közepe óta tartó emelkedését követően a tízéves referenciahozam már több mint 0,5%-kal magasabban van (4,2546%), amivel elérte a tavaly októberi szintet; ez pedig a legmagasabb 2007 óta. A magas adósságállománnyal rendelkező vállalatok pénztermelő képességét ez egy idő után lecsökkenti, valamint a tőkepiaci befektetők számára a kockázatmentesen elérhető hozam már önmagában is kedvezőbb alternatívát nyújthat a részvényekkel szemben, mint akkor, amikor ez a hozam 1-2% körül volt. Amerikában a tőzsdei cégek zöme már közzétette a második negyedéves jelentését, amelyek összességében pozitív meglepetést okoztak a befektetőknek. Az vállalatok árbevétele átlagosan 2%-kal, a profit pedig átlagosan 8,5%-kal haladta meg az elemzők és a befektetők várakozásait, ami átlag felettinek mondható. Ezzel összhangban pozitív árfolyamreakció követte a kedvező híreket, átlagosan nagyobb egyszámjegyű emelkedéssel reagáltak a tőzsdén a jó hírekre. A következő hét egyik legfontosabb eseménysorozata az amerikai Jackson Hole-ban tartandó konferencia lesz. Itt majd az amerikai jegybankárok és a közgazdászszakma legprominensebb tagjai fejtik ki álláspontjukat a gazdaságról, monetáris politikáról. Az esemény fontos iránymutatás lesz a közeljövőben várható jegybanki pénzpolitikai döntésekről.

A hetet a legnagyobb emelkedéssel záró öt papír az NVIDIA (+6,7%, chipgyártás), Eli Lilly (+4,4%, gyógyszeripar), Oracle (+3,7%, szoftvergyártás), Cisco Systems (+3%, szoftvergyártás), Pfizer (2,4%, gyógyszeripar) volt.

A legnagyobb alulteljesítők a Bank of America (-6,3%, pénzügy), Intel (-5,5%, chipgyártás), Meta Platforms (-5,5%, közösségi média), Netflix (-3,4%, szórakoztatóipar), Qualcomm (IT hardwer gyártás) voltak.


Régiós részvények piaca

Érdekes hetet zárt a magyar piac, hisz úgy tudott új csúcsra emelkedni, hogy közben a fejlett piaci indexek inkább lefelé tendáltak. A magyar piac az előző heti kimagasló teljesítmény után folytatta az emelkedést, és csütörtökön átlépte a 2021 novemberében felállított maximumát. Mindezt úgy tudta elérni, hogy az indexben szereplő nagypapírok a Richter kivételével távol álltak a csúcsdöntéstől. Péntek reggel Orbán Viktor rádióinterjúban beszélt a fontosabb magyar makro kilátásokról, például, hogy az év utolsó hónapjaira egyszámjegyűre csökkenhet az infláció. Ezzel párhuzamosan, ha a hitelkamatok is érdemben csökkennének, akkor jövő évben hazánk visszaállhatna a Covid előtti növekedési pályára.

A magyar szárnyalással ellentétben a többi régiós piac negatív teljesítményt mutatott. A negyedéves GDP növekedésre vonatkozó adatok a cseheknél és a románoknál a gyenge pozitív tartományban mozogtak, a lengyeleknél csökkenést mutattak. Az inflációs adatok minden régiós országban örömre adtak okot, bár a csökkenés háttarében elsősprban a nagyon magas tavalyi bázis áll.

A lengyel index a fejlett piacokkal összhangban, valamint a negyedéves vállalati eredményekre reagálva, folytatta az augusztus eleje óta tartó korrekcióját. Jelentős volt az esés a bankpapírokban, de még ezt is alulmúlta a gyenge negyedéves jelentéseknek köszönhetően a KGHM rézbánya és a Dino Polska kiskereskedelmi lánc. A Dino a várakozásoknál gyengébb növekedést és profit marzs csökkenést jelentett a kiskereskedelmi szektorban kibontakozó agresszív verseny következtében. A KGHM esetében már az elemzői konszenzus is pesszimista volt, de a ténylegesen gyenge negyedéves számokért a múlt hét folyamán is büntették a papírt a befektetők.

Az Erste Bank vezérigazgatója egy múlt heti LinkedIn posztjában arról írt, hogy az osztrák bankok valamilyen egységes intézkedés kidolgozásán fáradoznak, hogy segítsék a változó kamatozású hitelek miatt bajba jutott ügyfeleiket. Ugyan ez növelné a nyomást az osztrák bankok profitabilitásán, de talán még mindig szerencsésebb forgatókönyv lehetne, mint egy kötelező érvényű bankadó. A Vienna Insurance Group (VIG) árfolyama a múlt héten megugrott, melynek hátterében az állt, hogy a biztosító most először publikálta az új számviteli sztenderdeknek megfelelő, 2023-as évre vonatkozó eredményvárakozásait, amely jelentősen meghaladta az elemzők korábbi becslését, valamint a tavalyi tényadatokat is.

Az öt legjobban teljesítő papír az osztrák Vienna Insurance Group (pénzügy), a Magyar Telekom (kommunikáció), az OTP Bank, a Hrvatski Telekom (kommunikáció) és a cseh Komercni Banka (pénzügy) voltak, bár a VIG-et kivéve a többi részvény inkább plusz nullás teljesítményt nyújtott.

A legnagyobb alulteljesítők a román BRD bank mellett a lengyel piacról kerültek ki, csak úgy, mint múlt héten: a PKO és Pekao Bank (pénzügy), a KGHM (alapanyag) és a Dino Polska (kiskereskedelem).

Az oldalon szereplő adatok kizárólag információs célokat szolgálnak; pontosságukért, teljességükért az OTP Alapkezelő Zrt. nem vállal felelősséget. A változtatás jogát az OTP Alapkezelő Zrt. fenntartja. Az oldalon szereplő információk nem minősülnek befektetési ajánlásnak, ajánlattételnek, befektetési tanácsadásnak vagy ajánlattételi felhívásnak. Jelen tájékoztatás a készítés napján elérhető információkat tartalmazza. A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra nézve. Az OTP Alapkezelő Zrt. nem vállal felelősséget a jelen tájékoztatás alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

Melléklet

Árfolyamok

Kérjük, kattintson az alapcsoport nevére, majd válassza ki a megtekinteni kívánt alap nevét!

×
Pénzpiaci Alapok
OTP Prémium Pénzpiaci Alap
×
Pénzpiaci Alapok
OTP Prémium Pénzpiaci Alap "I"
×
Kötvény Alapok
OTP Dollár Rövid Kötvény Alap
×
Kötvény Alapok
OTP Dollár Rövid Kötvény Alap "I"
×
Kötvény Alapok
OTP EMEA Kötvény Alap "A"
×
Kötvény Alapok
OTP EMEA Kötvény Alap "I"
×
Kötvény Alapok
OTP Euró Rövid Kötvény Alap
×
Kötvény Alapok
OTP Euró Rövid Kötvény Alap "I"
×
Kötvény Alapok
OTP Maxima Kötvény Alap "A"
×
Kötvény Alapok
OTP Maxima Kötvény Alap "B"
×
Kötvény Alapok
OTP Meta Globális Kötvény Alap "A"
×
Kötvény Alapok
OTP Meta Globális Kötvény Alap "I"
×
Kötvény Alapok
OTP Optima Tőkegarantált Kötvény Alap "A"
×
Kötvény Alapok
OTP Optima Tőkegarantált Kötvény Alap "B"
×
Kötvény Alapok
OTP Tőkegarantált Rövid Kötvény Alap
×
Vegyes Alapok
OTP Céldátum 2025 Alapba Fektető Alap "A"
×
Vegyes Alapok
OTP Céldátum 2025 Alapba Fektető Alap "I"
×
Vegyes Alapok
OTP Céldátum 2030 Alapba Fektető Alap "A"
×
Vegyes Alapok
OTP Céldátum 2030 Alapba Fektető Alap "I"
×
Vegyes Alapok
OTP Céldátum 2035 Alapba Fektető Alap "A"
×
Vegyes Alapok
OTP Céldátum 2035 Alapba Fektető Alap "I"
×
Vegyes Alapok
OTP Céldátum 2040 Alapba Fektető Alap "A"
×
Vegyes Alapok
OTP Céldátum 2040 Alapba Fektető Alap "I"
×
Vegyes Alapok
OTP Céldátum 2045 Alapba Fektető Alap "A"
×
Vegyes Alapok
OTP Céldátum 2045 Alapba Fektető Alap "I"
×
Vegyes Alapok
OTP Céldátum 2050 Alapba Fektető Alap "A"
×
Vegyes Alapok
OTP Céldátum 2050 Alapba Fektető Alap "I"
×
Vegyes Alapok
OTP Multi-Asset Konzervatív Alapok Alapja "A"
×
Vegyes Alapok
OTP Multi-Asset Kiegyensúlyozott Alapok Alapja "A"
×
Vegyes Alapok
OTP Multi-Asset Dinamikus Alapok Alapja "A"
×
Vegyes Alapok
OTP Paletta Alap "A"
×
Vegyes Alapok
OTP Paletta Alap "I"
×
Részvény Alapok
OTP Afrika Részvény Alap "A"
×
Részvény Alapok
OTP Afrika Részvény Alap "B"
×
Részvény Alapok
OTP Afrika Részvény Alap "C"
×
Részvény Alapok
OTP Ázsiai Ingatlan Alap "A"
×
Részvény Alapok
OTP Ázsiai Ingatlan Alap "B"
×
Részvény Alapok
BUX ETF Alap
×
Részvény Alapok
OTP Fundman Részvény Alap "A"
×
Részvény Alapok
OTP Fundman Részvény Alap "B"
×
Részvény Alapok
OTP Fundman Részvény Alap "C"
×
Részvény Alapok
OTP Klímaváltozás Részvény Alap "A"
×
Részvény Alapok
OTP Klímaváltozás Részvény Alap "B"
×
Részvény Alapok
OTP Közép-Európai Részvény Alap "A"
×
Részvény Alapok
OTP Közép-Európai Részvény Alap "B"
×
Részvény Alapok
OTP Közép-Európai Részvény Alap "I"
×
Részvény Alapok
OTP Nyugat-Európai Részvény Alap "A"
×
Részvény Alapok
OTP Nyugat-Európai Részvény Alap "B"
×
Részvény Alapok
OTP Nyugat-Európai Részvény Alap "I"
×
Részvény Alapok
OTP Omega Alap "A"
×
Részvény Alapok
OTP Omega Alap "B"
×
Részvény Alapok
OTP Orosz Részvény Alap "A"
×
Részvény Alapok
OTP Orosz Részvény Alap "B"
×
Részvény Alapok
OTP Orosz Részvény Alap "C"
×
Részvény Alapok
OTP Orosz Részvény Alap "IL A"
×
Részvény Alapok
OTP Orosz Részvény Alap "IL B"
×
Részvény Alapok
OTP Orosz Részvény Alap "IL C"
×
Részvény Alapok
OTP Planéta Alap "A"
×
Részvény Alapok
OTP Planéta Alap "B"
×
Részvény Alapok
OTP Quality Alap "A"
×
Részvény Alapok
OTP Quality Alap "B"
×
Részvény Alapok
OTP Török Részvény Alap "A"
×
Részvény Alapok
OTP Török Részvény Alap "B"
×
Részvény Alapok
OTP Török Részvény Alap "C"
×
Részvény Alapok
OTP Trend Alap "A"
×
Részvény Alapok
OTP Trend Alap "B"
×
Árupiaci Alapok
OTP Terra Árupiaci Alap "A"
×
Árupiaci Alapok
OTP Terra Árupiaci Alap "B"
×
Árupiaci Alapok
OTP Terra Árupiaci Alap "I"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Abszolút Hozam Származtatott Alap "A"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Abszolút Hozam Származtatott Alap "B"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Abszolút Hozam Euró Alap
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP EMDA Euró Alapba Fektető Alap „A”
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP EMDA Euró Alapba Fektető Alap „B”
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP EMDA Származtatott Alap "A"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP EMDA Származtatott Alap "I"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Föld Kincsei Származtatott Alap "A"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Föld Kincsei Származtatott Alap "B"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Föld Kincsei Származtatott Alap "I"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Sigma Származtatott Alap "A"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Sigma Származtatott Alap "I"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Spectra Alapba Fektető Alap
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Supra Származtatott Alap "A"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Supra Származtatott Alap "I"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Supra Dollár Alap
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Supra Euró Alap
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Új Európa Származtatott Alap "A"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Új Európa Származtatott Alap "B"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Új Európa Származtatott Alap "I"
×
Abszolút Hozam Alapok
OTP Új Európa Euró
×
Prémium Válogatás Alapcsalád
OTP Prémium Aktív Klasszikus Alap
×
Prémium Válogatás Alapcsalád
OTP Prémium Euró Alap
×
Prémium Válogatás Alapcsalád
OTP Prémium Kiegyensúlyozott Alap
×
Prémium Válogatás Alapcsalád
OTP Prémium Klasszikus Alap
×
Prémium Válogatás Alapcsalád
OTP Prémium Növekedési Alap
×
Prémium Válogatás Alapcsalád
OTP Prémium Származtatott Alapok Alapja
×
Prémium Válogatás Alapcsalád
OTP Prémium Származtatott Euró Alapok Alapja
×
Prémium Válogatás Alapcsalád
OTP Prémium Trend Klasszikus Alap
×
Tőkevédett Alapok
OTP Energiatrend Hozamvédett Zártvégű Alap "A"
×
Tőkevédett Alapok
OTP Megatrend Hozamvédett Zártvégű Alap "A"
×
Tőkevédett Alapok
OTP Megatrend II. Hozamvédett Zártvégű Alap "A"

2010. augusztus 10-től a több sorozatban kibocsátott alapok („A”, „B”, „C”, „I” sorozatok) közzétett nettó eszközértéke (vagyona) a sorozatok összesített nettó eszközértékét (vagyonát) jelenti.

*Zártvégű alapok esetében a befektetési jegyek adásvétele a tőzsdei adásvétel során elérhető vételi vagy eladási árfolyamon történik, mely az aktuális kereslettől és kínálattól függően eltérhet az alap befektetési jegyeinek mindenkori értékét tükröző napi árfolyamától. Az aktuális tőzsdei árról a BÉT honlapja nyújt tájékoztatást.


Alap gyorskereső

Feliratkozás hírlevélre

Amennyiben első kézből szeretne értesülni új befektetési alapjainkról vagy a meglévő alapok havi teljesítményéről, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre!