Ingatlan-értékelés

 

Híreink

Frissült az OTP Termőföld Értéktérkép!

Tavaly 10%-kal kevesebb tranzakció keretében 8%-kal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint 2019-ben. Az árak emelkedése ugyanakkor továbbra is töretlen. A tavalyi 5%-os árnövekedés alapján elmondható, hogy egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld 2020-ra összességében már átlagosan két és háromnegyedszeresére növelte árát. A koronavírus-járvány hatása a földpiacra egyelőre nem egyértelmű. Az esetleges negatív folyamatokat ellensúlyozhatja azonban az osztatlan közös tulajdonok felszámolását célzó, idén januárjától bevezetett szabályozás. A 2023-tól új keretek szerint induló EU-s támogatási ciklus ugyancsak meghatározó lehet a földpiac működésében.

Friss elemzés

OTP Termőföld Értéktérkép 2021


Korábbi elemzések

 

Miért fontos a pontos értékmeghatározás?

Az ingatlan alapú hitelezési versenyben jelentős szerepe van az értékbecslés minőségének, az értékbecslésért fizetett díjnak, illetve az értékbecslés időigényének, ezért az OTP Jelzálogbank alapvető érdeke a lehető legjobb gyakorlat kialakítása.

Annak érdekében, hogy javuljon az üzletág versenyhelyzete, rövidebb idő alatt készüljenek el az értékbecslések, költséghatékonyabb és megalapozottabb értékbecslések támogassák a hitelezést, egyértelmű felelősségi viszonyok alakuljanak ki, 2006. március 1-től, a hitelek fedezetéül felajánlott ingatlanok érték-megállapításának teljes folyamatirányítása az OTP Jelzálogbank hatáskörébe került.

A hitelek fedezetéül felajánlott ingatlanokkal kapcsolatos értékbecslési feladatok bankcsoporton belül a Jelzálogbankba történő koncentrálásának célja az átfutási idők csökkentése, valamint a hatékonyság további növelése az ingatlan adatbázisokban jelenleg is hozzáférhető információk magasabb fokú felhasználása révén. A nagyobb hatékonyság lehetővé teszi az ügyfelekre terhelt értékbecslési díj csökkentését.

Jelen díjtáblázat tájékoztató jellegű, nem minősül konkrét ajánlattételnek. Megrendelés kezdeményezéséhez és árajánlat kéréséhez kérjük vegye fel a kapcsolatot az OTP Jelzálogbankkal illetékes szakterületével az ingatlanertekeles@otpjzb.hu email címen, vagy érdeklődjön az OTP Bank fiókhálózatában. Érdeklődését köszönjük!

 

Milyen ingatlanokat értékelünk?

Kizárólag az OTP Bank hiteleinek fedezetéül szolgáló ingatlanokat, melyek lehetnek:

lakó- és üdülő ingatlanok (lakás, családi ház, ikerház, sorház, stb.)

gépkocsi tárolók

építési telkek

termőföld ingatlanok

ipari ingatlanok (gyárak, üzemek)

kereskedelmi célú ingatlanok (üzlethelyiségek, üzletházak, raktárak, stb.)

irodaházak

vendéglátó-ipari egységek

egyéb speciális ingatlanok


 

Milyen standardok alapján készülnek?

Az értékelési módszerek teljes mértékben összhangban vannak a magyarországi jogi rendelkezésekkel, továbbá az EVS 2003 (European Valuation Standard) európai értékelési szabvány követelményeinek megfelelően készülnek, lehetővé téve a nemzetközi összehasonlítást. Az értékelési szakvélemények a legkorszerűbb informatikai eszközökkel archiválásra kerülnek, messzemenőkig biztosítva az üzleti, a banktitok és a személyes adatok védelmét. Az ingatlan-értékelések megbízhatóságát egy országosan egyedülálló ingatlan érték-térkép rendszer támasztja alá.

A Jelzálogbank országos szinten áll szerződéses viszonyban ingatlan-értékbecslőkkel, így az értékeléseket az adott ingatlan földrajzi környezetét és helyi piaci viszonyait legjobban ismerő szakemberek végzik el.

 

Kik és hogyan ellenőrzik?

Az ingatlan-értékbecslések szakmai felülvizsgálata a jelzálogbank szakemberei által történik, akik a legmagasabb követelményeknek megfelelő szaktudással rendelkeznek (EUFIM minősítés).

 

Innovációs díjat kapott az OTP Értéktérkép

Innovációs díjat kapott az OTP Értéktérkép

A Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) XXXII. közgyűlésén az OTP Jelzálogbank Ingatlanszakmai Innovációs Díjat vehetett át az OTP Értéktérkép elemzési termékéért. A MAISZ indoklásában a hivatalos NAV-adatbázison, valós tranzakciókon alapuló elemzési metodika kidolgozását, újszerű, térképes megjelenítést, és az eredmények rendszeres publikálását emelte ki. (2012. február 24.)