Ingatlan-értékelés

 

Híreink

Frissült az OTP Lakóingatlan Értéktérkép!

Az árak emelkedése és a forgalom bővülése mellett idén (és még inkább majd jövőre) a lakásépítések is beindultak, így a magyar lakáspiac „normál” üzemmódot felvéve érett szakaszba léphet. Az elmúlt évekkel szemben az idei forgalmi adatok alapján minden területi szinten (jogállás, megye, nagyvárosok, kerületek, irányítószám-körzetek) az árak kiegyenlítődését, azaz az olcsóbb térségek nagyobb ütemű drágulását látjuk. Ugyanakkor az még nem derült ki, hogy ez vajon egy hosszabb tendencia előjele, vagy az árolló csak ideiglenesen záródik.

Friss elemzés

OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2017/2


Korábbi elemzések

 

Miért fontos a pontos értékmeghatározás?

Az ingatlan alapú hitelezési versenyben jelentős szerepe van az értékbecslés minőségének, az értékbecslésért fizetett díjnak, illetve az értékbecslés időigényének, ezért az OTP Jelzálogbank alapvető érdeke a lehető legjobb gyakorlat kialakítása.

Annak érdekében, hogy javuljon az üzletág versenyhelyzete, rövidebb idő alatt készüljenek el az értékbecslések, költséghatékonyabb és megalapozottabb értékbecslések támogassák a hitelezést, egyértelmű felelősségi viszonyok alakuljanak ki, 2006. március 1-től, a hitelek fedezetéül felajánlott ingatlanok érték-megállapításának teljes folyamatirányítása az OTP Jelzálogbank hatáskörébe került.

A hitelek fedezetéül felajánlott ingatlanokkal kapcsolatos értékbecslési feladatok bankcsoporton belül a Jelzálogbankba történő koncentrálásának célja az átfutási idők csökkentése, valamint a hatékonyság további növelése az ingatlan adatbázisokban jelenleg is hozzáférhető információk magasabb fokú felhasználása révén. A nagyobb hatékonyság lehetővé teszi az ügyfelekre terhelt értékbecslési díj csökkentését.

Jelen díjtáblázat tájékoztató jellegű, nem minősül konkrét ajánlattételnek. Megrendelés kezdeményezéséhez és árajánlat kéréséhez kérjük vegye fel a kapcsolatot az OTP Jelzálogbankkal illetékes szakterületével az ingatlanertekeles@otpjzb.hu email címen, vagy érdeklődjön az OTP Bank fiókhálózatában. Érdeklődését köszönjük!

 

Milyen ingatlanokat értékelünk?

Kizárólag az OTP Bank hiteleinek fedezetéül szolgáló ingatlanokat, melyek lehetnek:

lakó- és üdülő ingatlanok (lakás, családi ház, ikerház, sorház, stb.)

gépkocsi tárolók

építési telkek

termőföld ingatlanok

ipari ingatlanok (gyárak, üzemek)

kereskedelmi célú ingatlanok (üzlethelyiségek, üzletházak, raktárak, stb.)

irodaházak

vendéglátó-ipari egységek

egyéb speciális ingatlanok


 

Milyen standardok alapján készülnek?

Az értékelési módszerek teljes mértékben összhangban vannak a magyarországi jogi rendelkezésekkel, továbbá az EVS 2003 (European Valuation Standard) európai értékelési szabvány követelményeinek megfelelően készülnek, lehetővé téve a nemzetközi összehasonlítást. Az értékelési szakvélemények a legkorszerűbb informatikai eszközökkel archiválásra kerülnek, messzemenőkig biztosítva az üzleti, a banktitok és a személyes adatok védelmét. Az ingatlan-értékelések megbízhatóságát egy országosan egyedülálló ingatlan érték-térkép rendszer támasztja alá.

A Jelzálogbank országos szinten áll szerződéses viszonyban ingatlan-értékbecslőkkel, így az értékeléseket az adott ingatlan földrajzi környezetét és helyi piaci viszonyait legjobban ismerő szakemberek végzik el.

 

Kik és hogyan ellenőrzik?

Az ingatlan-értékbecslések szakmai felülvizsgálata a jelzálogbank szakemberei által történik, akik a legmagasabb követelményeknek megfelelő szaktudással rendelkeznek (EUFIM minősítés).

Szerződéses Partnerek Jegyzéke


 

Innovációs díjat kapott az OTP Értéktérkép

Innovációs díjat kapott az OTP Értéktérkép

A Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) XXXII. közgyűlésén az OTP Jelzálogbank Ingatlanszakmai Innovációs Díjat vehetett át az OTP Értéktérkép elemzési termékéért. A MAISZ indoklásában a hivatalos NAV-adatbázison, valós tranzakciókon alapuló elemzési metodika kidolgozását, újszerű, térképes megjelenítést, és az eredmények rendszeres publikálását emelte ki. (2012. február 24.)