Történet

 

Az OTP Jelzálogbank Zrt. rövid története

A kilencvenes évek végének alacsony szintű lakásberuházásait követően az élénkítés elősegítése érdekében a kormányzat 2000-től több lépésben jelentős támogatást nyújtott a lakáshoz jutás feltételeinek javításához.

A jogszabályi feltételek megteremtését követően az OTP Bank 2001 márciusában döntött arról, hogy 3 Mrd Ft jegyzett tőkével, 100%-os tulajdonosi részesedéssel megalapítja az OTP Jelzálogbankot. A folyamatosan bővülő hitelezési tevékenység következtében az OTP Bank több lépcsőben összesen 27,0 Mrd forintra emelte meg az OTP Jelzálogbank jegyzett tőkéjét, elősegítve ezzel a bank biztonságos működését.

 

Működés

Az OTP Jelzálogbank működését 2002. február 1-jén kezdte meg.

Az OTP Jelzálogbank fő tevékenységei egyike a lakáscélú ingatlanok fejlesztésének és vásárlásának finanszírozása, birtokfejlesztési hitelek, illetve szabad felhasználású jelzáloghitelek nyújtása. Az OTP Jelzálogbank forint és deviza alapú hiteleket kínál ügyfelei részére.

A Jelzálogbank által kínált hitelek folyósítása az OTP Bankkal való szoros együttműködésben zajlik. A két bank közötti megállapodás alapján a hitelügyintézéssel kapcsolatos feladatokat az OTP Bank végzi.

A szoros együttműködés a hiteltermék-értékesítés és az ezzel összefüggő ügyfélkiszolgálás területén túl a bankcsoporton belüli szinergiák kihasználása érdekében egyéb területekre is kiterjed, ezek között említhető a számvitel, a pénzügy kontrolling és tervezési terület, az IT és a kockázatkezelési terület.


Az OTP Jelzálogbank másik fő tevékenysége jelzáloglevelek kibocsátása, amely jelzáloglevelek min. 80%-ának fedezetét a jelzáloghitelekből eredő követelés képezi.

2010. július 7-én az OTP Bank, mint az OTP Jelzálogbank anyabankja készfizető kezességvállalási nyilatkozatot tett közzé, amelyben készfizető kezességet vállalt a Jelzálogbank által kibocsátott, összes forgalomban lévő és a jövőben kibocsátandó jelzáloglevele, illetve a bankközi piacon felvett hitelei alapján keletkezett valamennyi fizetési kötelezettségére vonatkozóan.

A befektetők számára további biztonságot jelent a jelzáloglevelek minőségének megítélésében a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő intézet értékelése. További információk


 

Kihelyezett hitelállomány összege

A társaság ingatlanfedezetű hiteleinek állománya a működés első évének végén 186,7 Mrd Ft volt. A kezdeti években a támogatott lakáshitelezés dinamikus bővülése, majd 2004-től a devizahitelek térnyerése révén 2007 végére a hitelállomány átlépte az 1.000 Mrd Ft-os határt, 2009-re pedig elérte az 1.500 Mrd Ft-ot. A pénzügyi válság hatására visszaszoruló hitelkereslet és a portfólió minőségének romlása miatt 2014. év végi záró állomány azonban 1.115,5 Mrd Ft-ra csökkent. 2015. első negyedév végén a portfolió 99 %-át forint (vagy forintosított deviza) hitelek alkották.

Az új folyósítások forintban történnek, melyek mintegy harmada támogatott hiteltermék, a többi piaci kamatozású.

 

Jelzáloglevél kibocsátás

A hitelállomány alakulásához hasonlóan dinamikus bővülés jellemezte a Jelzálogbank jelzáloglevél kibocsátási tevékenységét is.

Az első kibocsátások zárt körben történtek, a jelzálogleveleket az OTP Bank jegyezte le. A hitelállomány növekedésével a jelzáloglevél kibocsátások is nyilvánossá váltak, és a befektetői kör is bővült, a bankcsoport egyéb tagjain kívül hazai intézményi befektetők is jelentős összegeket jegyeztek le. Az OTP Jelzálogbank az első üzleti évben 177,1 Mrd Ft jelzáloglevelet bocsátott ki, és 2002 decemberében a tőzsdére is bevezetésre kerültek az OTP Jelzálogbank jelzáloglevelei.

A lakossági jelzáloglevelek értékesítése 2004 elején kezdődött, az új befektetési forma sikeresnek bizonyult, a következő év végére mintegy 70,5 Mrd forintnyi állomány került a lakosság birtokába.

2004-ben a forint piaci kibocsátások mellett sor került egy nemzetközi kibocsátási program felállítására, mely keretében 200 millió eurós kibocsátással az OTP Jelzálogbank megjelent a nemzetközi tőkepiacon. A bank 2004 óta évente rendre megújítja a nemzetközi jelzáloglevél kibocsátási programját, ezzel is biztosítva a külföldi tőkepiacokhoz való gyors és rugalmas hozzáférési lehetőséget. Az elmúlt években az OTP Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásai a hitelportfólió változásának dinamikáját követték.