Vissza a nyitó oldalra.
English
Keresés

Általános tájékoztató a magáncsődről

Nyomtatási kép.Linkküldés.


Mi a magáncsőd célja?

Az anyagi nehézségekkel küzdő, eladósodott családoknak nyújt segítséget.

Elősegíti az Ön és a hitelezői közötti egyezség megkötését.

A megállapodásban rögzített, szigorú előírások betartásával, a fizetési kötelezettségek teljesítése után Ön mentesülhet tartozása egy részétől. Fenntartható alapokra helyezheti családja költségvetését.Kinek jelenthet megoldást a magáncsőd eljárás?

Az eljárás Önnek, mint magánszemélynek, egyéni vállalkozónak, őstermelőnek akkor jelenthet megoldást pénzügyi problémáira, ha rendelkezik vagyonnal és rendszeres jövedelemmel, de tartozásainak összege nem haladja meg vagyonának kétszeresét. Ezen felül hajlandó minimum 5 évig törleszteni a tartozásait az adósságrendezési megállapodásnak megfelelően, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a kedvezményekért cserébe pénzügyeit rendszeresen ellenőrizzék.

2016. szeptember 30-ig az eljárás kezdeményezéséhez mindenképpen szükséges, hogy az adós, vagy adóstárs tulajdonában legyen olyan lakóingatlan, amelyet kölcsönszerződés biztosítékául pénzügyi intézmény javára jelzálogjog terhel, vagy az adósnak, adóstársnak legyen pénzügyi intézménnyel kötött lízingszerződése lakóingatlanra.Mi szükséges az eljárás kezdeményezéséhez?

Az eljárás kezdeményezéséhez Önnek a teljes vagyonára és tartozásaira vonatkozó minden hiteles dokumentumot csatolnia kell (pl. kölcsönszerződések, felszólító levelek, stb.) és számos további nyilatkozatot is tennie kell (pl. hozzájárul vagyoni és személyi adatainak az eljárás résztvevői általi megismeréséhez és a családi vagyonfelügyelő által végzett vagyonkezeléshez).


Milyen költséggel, fizetési kötelezettséggel jár az eljárás?

Az eljárás kezdeményezését követően adminisztrációs költségekre 30.000 forintot kell fizetnie.

Az eljárás során további költségek is terhelhetik Önt (pl.: környezettanulmányért fizetendő díj).

A csődvédelem kezdeményezését követően is törlesztenie kell egy meghatározott összeget, egészen addig, amíg ki nem derül, hogy alkalmas-e az eljárásra, és kap-e hosszútávú fizetési könnyítést.

Az eljárás során Önnek végig, rendszeresen fizetnie kell tartozásait!Ki felügyeli a megállapodás teljesítését?

Azt, hogy Ön teljesíti-e a megállapodást, állami alkalmazott, egy ún. családi vagyonfelügyelő ellenőrzi. Ő jogosult az Ön és családja bevételeit, kiadásait ellenőrizni, és vásárlásait akár korlátozhatja is.


Mit kell tudni a vagyontárgyakkal, illetve jövedelmekkel kapcsolatban?

Az adósságrendezési eljárásba az Ön teljes vagyona beletartozik, kivéve a jogszabályban meghatározott, alapvető létfenntartáshoz szükséges vagyontárgyakat.

Az Ön létfenntartása szempontjából nélkülözhető vagyontárgyak az eljárás során értékesíthetőek.

A családi vagyonfelügyelő elől bármely jövedelem, illetve vagyon eltitkolása szigorú jogi következményeket von maga után.

Nem képezhet megtakarításokat, minden vagyona csak a hitelezői kifizetésére fordítható.

Az eljárás során, amennyiben az Ön pénzügyi helyzete jelentős mértékben javulna, ezeket az új bevételeket is az adósságrendezésre kell fordítania (pl. örökség).Mire számíthat Ön az eljárás kezdeményezését követően?

Nem indulhat Önnel szemben végrehajtás, a már folyamatban lévő végrehajtást szüneteltetik.

A vagyona, jövedelme illetve a bankszámlája feletti rendelkezési jogát korlátozhatják. Csak a létfenntartáshoz szükséges vagyonához férhet hozzá.

Ha hitelkártyával vagy folyószámlahitellel rendelkezett, az ott meghatározott keretek a továbbiakban nem állnak az Ön rendelkezésére.

Nem köthet újabb hitel- vagy kölcsönszerződést, az eljárás tényét rögzítik a központi hitelinformációs rendszerben.

Már megkötött hitelszerződése esetén, azon hitelösszeg, illetve szakaszos teljesítés esetén hitelösszegek, amelyek még nem kerültek folyósításra, nem kerülhetnek kifizetésre.

Esetleges törlesztési kötelezettségének – ellenkező megállapodás, vagy végzés hiányában – a főhitelező értesítése alapján kell eleget tennie.

Amennyiben ingatlana nem felel meg a jogszabályi követelményeknek (szobaszám, méret stb.), azzal is számolnia kell, hogy akár annak értékesítésére is sor kerülhet.Mi történik, ha nem tartja be a megállapodásban foglaltakat?

Ha Ön az egyezséget nem tartja be vagy késlekedik a törlesztő részletekkel, a bíróság megszünteti az adósságrendezési eljárást, és így megszűnik a csődvédelme.

A még ki nem fizetett tartozások miatt a hitelezők végrehajtási eljárásokat indíthatnak, illetve folytathatják azokat. Tíz évig nem kérelmezhet újra magáncsőd védelmet.


Tájékoztatók, letölthető dokumentumok

Hirdetmény a természetes személyek adósságrendezéséről („Magáncsőd”)

Üzletszabályzat a természetes személyek adósságrendezéséről („Magáncsőd”)

Magáncsőd eljárás lebonyolítására kijelölt fiókok

OTP Faktoring Követeléskezelő ügyfélszolgálati irodái

Tájékoztatás OTP Faktoring meghatalmazásáról

Törlesztési támogatás termékismertető

Természetes személyek adósságrendezése - MNB tájékoztató

MNB sorvezető a „magáncsőd” eljárás kezdeményezéséhez

Igazságügyi Hivatal Családi Csődvédelmi Szolgálat

Családi Csődvédelmi Szolgálat honlapjáról letölthető nyomtatványok

A bíróságon kívüli adósságrendezési eljárás általános tudnivalói (Családi Csődvédelmi Szolgálat)

2015. évi CV. törvény a természetes személyek adósságrendezésérőlAmennyiben panasszal kíván élni, az OTP Bank honlapján, a Kapcsolat oldalon teheti meg.

 
Adatvédelem

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az OTP Jelzálogbank adatvédelmi politikája az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében („GDPR”) foglalt, személyes adatok kezelésére vonatkozó követelményeknek történő megfelelés biztosítása érdekében megváltozott.
Részletes információkat az Adatvédelem oldalon talál.


Utolsó módosítás dátuma:
2018. május 29.
OTP Csoport   
Jogi nyilatkozatOldaltérképTechnikai információAdatvédelemPénzügyi Navigátor 
© Copyright 2010 OTP Jelzálogbank Zrt.