Vissza a nyitó oldalra.
English
Keresés

Ingatlan-értékelés

Nyomtatási kép.Linkküldés.

 

Frissült az OTP Lakóingatlan Értéktérkép!

A lakóingatlan-piac 2016-ban immár harmadik éve fellendülési szakaszban van. A már korábban jelentkező keresletélénkülést és ezzel együtt mutatkozó áremelkedést az év eleji kormányzati intézkedések (CSOK bővítése, lakásáfa csökkentése, építési áfatartalom visszaigénylési lehetősége) tovább erősítették. Az első három negyedév adatai alapján idén még maradhat a kétszámjegyű árnövekedés, noha Budapest és a kistelepülések piaca között egyre nagyobb a szakadék. A jelenlegi és a rövid távon várható kedvező makrogazdasági környezet miatt országos léptékben a következő években sincs okunk piaci visszaesést feltételezni, ugyanakkor a forgalom és az árak is beállhatnak egy gazdasági teljesítményt követő, konszolidáltabb szintre. Az idei év egyértelműen az új kínálat megjelenéséről, az újlakás-piac felfutásáról szól, így jövőre a leglátványosabb növekedés a lakásépítésekben várható.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép jelenlegi számában 2016 első három negyedévének forgalmi adatai alapján vizsgáljuk meg, hogy szűk egy év alatt területileg, jogállásonként, ingatlantípusonként hogyan változtak az árak. Vajon hol mutat még mindig csökkenést az árindex, illetve milyen ársorrend alakult ki az egyes területi szinteken?

Friss elemzés

OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2016/2


Korábbi elemzések

OTP Termőföld Értéktérkép 2016


OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2016/1


OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2015/2

OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2015/1


OTP Termőföld Értéktérkép 2015


OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2014/2

OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2014/1


OTP Termőföld Értéktérkép 2014


OTP Lakóingatlan és Telek Értéktérkép 2013/2


OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2013/1

OTP Residential Property Value Map 2013/1


OTP Termőföld Értéktérkép 2013


OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2012/2


OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2012/1

OTP Residential Property Value Map 2012/1


OTP Termőföld Értéktérkép 2012


OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2011/2

OTP Residential Property Value Map 2011/2


OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2011/1

OTP Residential Property Value Map 2011/1


OTP Termőföld értéktérkép - 2011

OTP Agricultural Land Property Value Map 2011


 

Az ingatlan alapú hitelezési versenyben jelentős szerepe van az értékbecslés minőségének, az értékbecslésért fizetett díjnak, illetve az értékbecslés időigényének, ezért az OTP Jelzálogbank alapvető érdeke a lehető legjobb gyakorlat kialakítása.

Annak érdekében, hogy javuljon az üzletág versenyhelyzete, rövidebb idő alatt készüljenek el az értékbecslések, költséghatékonyabb és megalapozottabb értékbecslések támogassák a hitelezést, egyértelmű felelősségi viszonyok alakuljanak ki, 2006. március 1-től, a hitelek fedezetéül felajánlott ingatlanok érték-megállapításának teljes folyamatirányítása az OTP Jelzálogbank hatáskörébe került.

A hitelek fedezetéül felajánlott ingatlanokkal kapcsolatos értékbecslési feladatok bankcsoporton belül a Jelzálogbankba történő koncentrálásának célja az átfutási idők csökkentése, valamint a hatékonyság további növelése az ingatlan adatbázisokban jelenleg is hozzáférhető információk magasabb fokú felhasználása révén. A nagyobb hatékonyság lehetővé teszi az ügyfelekre terhelt értékbecslési díj csökkentését.

 

Milyen ingatlanokat értékelünk?

Kizárólag az OTP Bank hiteleinek fedezetéül szolgáló ingatlanokat, melyek lehetnek:

lakó- és üdülő ingatlanok (lakás, családi ház, ikerház, sorház, stb.)

gépkocsi tárolók

építési telkek

termőföld ingatlanok

ipari ingatlanok (gyárak, üzemek)

kereskedelmi célú ingatlanok (üzlethelyiségek, üzletházak, raktárak, stb.)

irodaházak

vendéglátó-ipari egységek

egyéb speciális ingatlanok


 

Milyen standardok alapján készülnek?

Az értékelési módszerek teljes mértékben összhangban vannak a magyarországi jogi rendelkezésekkel, továbbá az EVS 2003 (European Valuation Standard) európai értékelési szabvány követelményeinek megfelelően készülnek, lehetővé téve a nemzetközi összehasonlítást. Az értékelési szakvélemények a legkorszerűbb informatikai eszközökkel archiválásra kerülnek, messzemenőkig biztosítva az üzleti, a banktitok és a személyes adatok védelmét. Az ingatlan-értékelések megbízhatóságát egy országosan egyedülálló ingatlan érték-térkép rendszer támasztja alá.

A Jelzálogbank országos szinten áll szerződéses viszonyban ingatlan-értékbecslőkkel, így az értékeléseket az adott ingatlan földrajzi környezetét és helyi piaci viszonyait legjobban ismerő szakemberek végzik el.

 

Kik és hogyan ellenőrzik?

Az ingatlan-értékbecslések szakmai felülvizsgálata a jelzálogbank szakemberei által történik, akik a legmagasabb követelményeknek megfelelő szaktudással rendelkeznek (EUFIM minősítés).

Szerződéses Partnerek Jegyzéke


 

Innovációs díjat kapott az OTP Értéktérkép

Innovációs díjat kapott az OTP Értéktérkép

A Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) XXXII. közgyűlésén az OTP Jelzálogbank Ingatlanszakmai Innovációs Díjat vehetett át az OTP Értéktérkép elemzési termékéért. A MAISZ indoklásában a hivatalos NAV-adatbázison, valós tranzakciókon alapuló elemzési metodika kidolgozását, újszerű, térképes megjelenítést, és az eredmények rendszeres publikálását emelte ki. (2012. február 24.)

 

Utolsó módosítás dátuma:
2016. december 13.
default hudefault hudefault hu
OTP Csoport    
Jogi nyilatkozatEtikai nyilatkozatOldaltérképTechnikai információ 
© Copyright 2010 OTP Jelzálogbank Zrt.