Vissza a nyitó oldalra.
English
Keresés

Történet

Nyomtatási kép.Linkküldés.

 

Az OTP Jelzálogbank Zrt. rövid története

A kilencvenes évek végének alacsony szintű lakásberuházásait követően az élénkítés elősegítése érdekében a kormányzat 2000-től több lépésben jelentős támogatást nyújtott a lakáshoz jutás feltételeinek javításához.

A jogszabályi feltételek megteremtését követően az OTP Bank 2001 márciusában döntött arról, hogy 3 Mrd Ft jegyzett tőkével, 100%-os tulajdonosi részesedéssel megalapítja az OTP Jelzálogbankot. A folyamatosan bővülő hitelezési tevékenység következtében az OTP Bank több lépcsőben összesen 27,0 Mrd forintra emelte meg az OTP Jelzálogbank jegyzett tőkéjét, elősegítve ezzel a bank biztonságos működését.

 

Működés

Az OTP Jelzálogbank működését 2002. február 1-jén kezdte meg.

Az OTP Jelzálogbank fő tevékenységei egyike a lakáscélú ingatlanok fejlesztésének és vásárlásának finanszírozása, birtokfejlesztési hitelek, illetve szabad felhasználású jelzáloghitelek nyújtása. Az OTP Jelzálogbank forint és deviza alapú hiteleket kínál ügyfelei részére.

A Jelzálogbank által kínált hitelek folyósítása az OTP Bankkal való szoros együttműködésben zajlik. A két bank közötti megállapodás alapján a hitelügyintézéssel kapcsolatos feladatokat az OTP Bank végzi.

A szoros együttműködés a hiteltermék-értékesítés és az ezzel összefüggő ügyfélkiszolgálás területén túl a bankcsoporton belüli szinergiák kihasználása érdekében egyéb területekre is kiterjed, ezek között említhető a számvitel, a pénzügy kontrolling és tervezési terület, az IT és a kockázatkezelési terület.


Az OTP Jelzálogbank másik fő tevékenysége jelzáloglevelek kibocsátása, amely jelzáloglevelek min. 80%-ának fedezetét a jelzáloghitelekből eredő követelés képezi.

2010. július 7-én az OTP Bank, mint az OTP Jelzálogbank anyabankja készfizető kezességvállalási nyilatkozatot tett közzé, amelyben készfizető kezességet vállalt a Jelzálogbank által kibocsátott, összes forgalomban lévő és a jövőben kibocsátandó jelzáloglevele, illetve a bankközi piacon felvett hitelei alapján keletkezett valamennyi fizetési kötelezettségére vonatkozóan.

A befektetők számára további biztonságot jelent a jelzáloglevelek minőségének megítélésében a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő intézet értékelése. További információk


 

Kihelyezett hitelállomány összege

A társaság ingatlanfedezetű hiteleinek állománya a működés első évének végén 186,7 Mrd Ft volt. A kezdeti években a támogatott lakáshitelezés dinamikus bővülése, majd 2004-től a devizahitelek térnyerése révén 2007 végére a hitelállomány átlépte az 1.000 Mrd Ft-os határt, 2009-re pedig elérte az 1.500 Mrd Ft-ot. A pénzügyi válság hatására visszaszoruló hitelkereslet és a portfólió minőségének romlása miatt 2014. év végi záró állomány azonban 1.115,5 Mrd Ft-ra csökkent. 2015. első negyedév végén a portfolió 99 %-át forint (vagy forintosított deviza) hitelek alkották.

Az új folyósítások forintban történnek, melyek mintegy harmada támogatott hiteltermék, a többi piaci kamatozású.

 

Jelzáloglevél kibocsátás

A hitelállomány alakulásához hasonlóan dinamikus bővülés jellemezte a Jelzálogbank jelzáloglevél kibocsátási tevékenységét is.

Az első kibocsátások zárt körben történtek, a jelzálogleveleket az OTP Bank jegyezte le. A hitelállomány növekedésével a jelzáloglevél kibocsátások is nyilvánossá váltak, és a befektetői kör is bővült, a bankcsoport egyéb tagjain kívül hazai intézményi befektetők is jelentős összegeket jegyeztek le. Az OTP Jelzálogbank az első üzleti évben 177,1 Mrd Ft jelzáloglevelet bocsátott ki, és 2002 decemberében a tőzsdére is bevezetésre kerültek az OTP Jelzálogbank jelzáloglevelei.

A lakossági jelzáloglevelek értékesítése 2004 elején kezdődött, az új befektetési forma sikeresnek bizonyult, a következő év végére mintegy 70,5 Mrd forintnyi állomány került a lakosság birtokába.

2004-ben a forint piaci kibocsátások mellett sor került egy nemzetközi kibocsátási program felállítására, mely keretében 200 millió eurós kibocsátással az OTP Jelzálogbank megjelent a nemzetközi tőkepiacon. A bank 2004 óta évente rendre megújítja a nemzetközi jelzáloglevél kibocsátási programját, ezzel is biztosítva a külföldi tőkepiacokhoz való gyors és rugalmas hozzáférési lehetőséget. Az elmúlt években az OTP Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásai a hitelportfólió változásának dinamikáját követték.

 
Adatvédelem

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az OTP Jelzálogbank adatvédelmi politikája az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében („GDPR”) foglalt, személyes adatok kezelésére vonatkozó követelményeknek történő megfelelés biztosítása érdekében megváltozott.
Részletes információkat az Adatvédelem oldalon talál.

Történet

Stratégia

Cégadatok

Vezető tisztségviselők

OTP Csoport

Alapszabály

Felügyeleti határozatok

Közlemények

2022

Archívum

2021         2015         2010
2020         2014         2009
2019         2013         2008
2018         2012         2007
2017         2011         2006
2016         Utolsó módosítás dátuma:
2019. szeptember 05.
OTP Csoport   
Jogi nyilatkozatOldaltérképTechnikai információAdatvédelemPénzügyi Navigátor 
© Copyright 2010 OTP Jelzálogbank Zrt.